İtalya gezimizde masalsı bir kasabaya geldik. Güney İtalya’da belki de çok bilinmeyen hatta adını bile duymadığınız bu şirin kasaba Alberobello. İtalya’nın güneyinde tabir doğruysa çizmenin topuğunda yer alan Puglia bölgesine ait bir kasaba.

Alberobello’ya geldiğimizde biz çok şaşırmadık. Herkes gördüğü mimari karşısında şaşkına dönerken biz bu mimariyi zaten biliyorduk dedik. Dünyada birkaç yerde olan koni şekilli çatılı evler ülkemizde Harran’da oldukça yaygın. Bu şirin kasaba bizim Harran ile 2013 yılından beri kardeş şehirmiş. Biz de bunu yeni öğrendik.

Harran evleri: Foto: https://www.kulturportali
Alberobello

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Geldiğimiz bu şirin kasaba Alberobello ilginç mimarisi ile gezginlerin uğrak yeri olmuş. Trulli başkenti olarak ün salan kasaba Trulli evleri ile tanınıyor. Konik çatılı, harçsız örülmüş duvarları, beyaz ve gri renkleriyle Trulli evlerine ev sahipliği yapan masalsı kasaba 1996 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi ile koruma altına alınmış.

Peki kasabada evler neden böyle inşa edilmiş? diye merak edenler cevaba şaşırmasınlar. Cevabı tahmin bile edemezsiniz. Eveeeeet cevap geliyor.

Bu şekilde mimari şekil kullanmanın sebebi vergi vermemek. Neden şaşırdınız? Evet burada yaşayan halk ağır vergi cezası vermemek için evlerini bu şekilde yapmış. Haydi hikayenin başlangıcına taaa yüzyıllar öncesine gidelim. Yani yine zaman tünelinden geçiyoruz.

İtalya’da, Puglia Bölgesinin en ünlü kasabalarından birisi olan, çizmenin topuğundaki Bari şehrine bağlı küçük kasaba Alberobello kasabası 14.yy’da inşa edilmeye başlanmıştır. Bu evleri böyle yapmanın amacı ise vergiden muaf olmak.

Dönemin hükümdarı II. Acquauia Dükü Girolamo bölgede izinsiz yerleşim yerleri kurulmasına engel olmak için konutlarda ikamet edenlere oldukça yüklü vergi ödeme kuralı getirmiş. Ancak aynı dönemde belirlenen vergi ödemelerinde harçsız, çatısız yapılar, konut olarak sayılmıyormuş yani insanlar böyle evlerde otururlarsa vergi ödemekle sorumlu değilmiş.

Bu nedenle,vergi memurları kasabada göründüğünde “çatıları halat ve at yardımıyla kolaylıkla yıkılabilen” ve sonra hızlıca yeniden inşa edilebilen yapılar inşa edilmeye başlanmış ve karşımıza konik şeklinde çevrili çatısız ana malzemesi kireç taşı olan Trulli evleri çıkmış. Başlangıçta  40 civarında olan Trulli evlerinden, bugün 1500’den fazla var.

Yani halk çareyi, küçük kireç taşlarını harç koymadan üst üste yığıp “yapboz” evler yapmakta bulmuş. O dönemde harçsız, çatısız ve konik biçimli yapılar konut sınıfında kabul görmüyormuş.

Vergi memurları geldiğine evlerin taş çatılarını kolayca yıkıp, gittiklerinde tekrar yaparak vergi ödemekten kurtulabiliyorlarmış. Siz diyebilirsiniz ki;  çatıyı yık tekrar yap bu ne kadar mantıklı? Tarımla geçinmeye çalışan bölge halkı bu yöntemi ağır vergiyi ödemekten daha kolay buluyormuş.

Burada evlerin arasından gezerken gri taş çatılara işlenmiş semboller göreceksiniz. Trulli evleri çatılarındaki sembolleri her biri farklı dini anlamlara geliyor ya da içinde yaşayanların kendileri için özel anlamı olan simgeler de olabiliyor.

“Güzel ağaç” anlamına gelen, mantara benzeyen konik şapkalı beyaz taş yapıların kimi ev, kimi hediyelik eşya dükkanı, kimi restoran, kimi pansiyon bugün. Kasabaya 1797 yılında Napoli Kralı IV. Ferdinand tarafından “Kraliyet Şehri” unvanı veriliyor.

Kasabadan ayrılırken tabi ki bu evlerin biblolarını almazsak olmaz. Kısa sürede gezmeye çalıştığımız bu şirin ve masalsı kasabayı daha uzun süre kalıp gezmek isterdik. Her gezginin mutlaka görülmesi gereken yerler listesine almasını tavsiye ediyoruz.   

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.