Cruise gemi turları kara turlarından çok farklı olan, ama mutlaka hayatınızda en az bir kere mümkünse çok kere yapılması gereken bir gezidir. Biz gemi turları olarak dördüncü gezimizi tamamladık. MSC Poesia ile Baltık Başkentleri, Costa Magica ile Kanarya Adaları, Holland America Westerdam ile Uzakdoğu Asya gezisi ve ETS tur ile Yunan adaları gezilerimizi yaptık. Bunların hepsini sizinle paylaşacağız. Ama öncelikle gemi turlarında ve özellikle Cruise gemi turlarında bilinmesi gerekenleri anlatalım. Cruise gemi turları denince aslında bir gemi değil de yüzen dev bir hotelden bahsetmek daha doğru olur. Cruise turları için bilinmesi gereken bazı önemli detaylar vardır.

1-Geziyi planlamak

Öncelikle turunuzu bir acente aracılığı ile mi yoksa kendiniz mi rezerve edeceksiniz buna karar vermeniz lazım. Güvenilir bir acente ile çalışırsanız çok rahat edersiniz. Gideceğiniz ülkelerin vize işlemlerinden transferinize kadar her şeyi acente size temin edecektir. Geminin limana yanaştığı yerlerde ki gezilecek yerler, kara turları nasıl olacak, rehberli mi olacak hepsi size anlatılacaktır. Eğer kendiniz seçecekseniz o zaman iyi bir araştırma yapmanız gerekecek. Çünkü hangi ülkeler vize istiyor, hangileri girişte yapıyor, her şey sizin sorumluluğunuzda olacak. Geminin turlarını takip ederek hangisine katılacaksınız, kendi grubunuzla gitmediğiniz takdirde size farklı dilden konuşacak bir rehber eşlik edebilecek ve belki anlamada sıkıntılar yaşayabileceksiniz. Ama yine de yapılamayacak değil tabi ki. Acente ile Cruise firması arasında çok farklı bir fiyat yoksa siz gelin acenteyi tercih edin.

2- Oda seçimi

Nereye ve nasıl gideceğimize karar verdikten sonra, ikinci iş gemide nasıl bir odada kalacağız. Gemi gezilerinde çeşitli oda seçenekleri var. Odaların durumu gemi şirketlerine göre de değişiyor. Oda seçiminde ya acenteye sorun bilgi alın ya da firmanın web sayfasından ayıracaksanız mutlaka gemi planını görün ve sonra odanızı ayırtın.

Hangi tip odalar var derseniz: Hiç penceresi olmayandan tutun, küçük bir pencereye sahip olan, pencereli ama görüşü kısıtlı olan, balkonlu olan, suit odalara kadar çeşitli oda tipleri var. Peki biz hangisinde kalalım. Efendim ben sabah kalktığımda mutlaka denizi görmeliyim, odama güneş ışınları gelmeli derseniz asla iç kabin olarak nitelendirilen penceresiz odayı seçmeyin. Siz lombozlu yani pencereli ve balkonlu odaya doğru tercih kullanın.

Pencereli oda istediniz ve seçiminizi yaptınız ama görüş kısıtlılığı var mı kontrolü yapmadınız. Yani pencereden bakıyorsunuz; o da ne filika gözünüzün önünde siz ancak aradan denizi belki görebileceksiniz. İşte bu çok sıkıntılı bir durum. Ya da daha pahalı suit oda ayırttınız baktınız ki geminin yürüyüş alanı sizin odanızın önünde, sürekli yürüyen insanlar var, bu durum da biraz huzur kaçırır. Yürüme alanı nedir demeyin gemide öyle aktiviteler var ki görünce şaşırırsınız. Bir de geminin odaları arasında fiyat farkları olunca hem pahalı oda seç hem de istediğin gibi rahat etme. Olacak iş değil. Onun için oda seçimini çok iyi yapmak gerekir.

İç kabin, dış kabin, balkonlu oda, suit oda derken bir de geminin hangi bölgesinde olacak. Aşağıda mı, ortada mı, geminin ön kısmında mı, arkasında mı, asansöre yakın mı gibi önemli kriterleri göz önünde bulundurmak gerekiyor.   

Biz ilk Cruise seyahatimizi MSC Poesia ile Baltık Başkentlerine yaptık ve balkonlu oda tercih ettik. Hem balkondan yararlanalım hem de deniz havasını alalım diye. Diğerlerine göre biraz pahalı olan odanın balkonuna gemi hareket halinde iken çıkmak mümkün olmadı. Şöyle bir deneyelim dedik, inanın rüzgardan o kadar soğuktu ki 5 dakikadan fazla kalamadık. Gemi limana yanaşınca iyi ama o zamanda kara turuna katılacaksınız gene fazla bir işe yaramadı. İlk gemi turumuzdu ve acemilik yaşadık. Ondan sonra yaptığımız tüm gemi seyahatlerimizi iç kabin olarak adlandırılan hiç penceresi olmayan odalarda yaptık. Hem daha az para ödedik hem de rahat ettik. Merak etmeyin odalar öyle sanıldığı gibi küçük değil. Pencere olmaması sıkıntı değil çünkü duvarlarda değişik resimler ve süslemeler var. Eğer kapalı bir yerde kalmak gibi bir sıkıntınız yoksa çok rahat edersiniz. Zaten gemi aktivitelerinden yararlanmak için odadan çıktığınızda odaya ara sıra belki geliyorsunuz. Akşam geldiğinizde zaten yorgunluktan yatağı zor buluyorsunuz. Pencereyi aramıyorsunuz bile. Bir de şöyle düşünün denizin dalgalı ve hava kapalı olduğunda ki denizin rengini görmek insana sıkıntı bile verebilir. Gün doğumu ve batımını da güverteden izlerseniz bir sorun kalmadı demektir.

3- Vize durumu

Gideceğiniz ülkeler arasında vize isteyen varsa (yeşil pasaporta birçok ülke istemiyor ama isteyen ülkeler var) dikkat etmek gerekir. Vizenizi önceden almanız gerekir. Unutulmayacak bir konu da pasaportlarınızın geçerlilik süresi en az 6 ay kalmış olmalı. Bazı ülkelerde 6 aydan daha az geçerlilik süresi kalan pasaportlarda sıkıntı olabiliyor.

4- Gemiye biniş işlemleri

Her şey tamam sıra geldi gemiye binmeye. Kara turunda olduğu gibi ben geldim deyip valizinizle odanıza gidemiyorsunuz. Oda numaralarınızın ve isminizin yazılı olduğu farklı renklerdeki bagaj kartlarınızı valizlerinize takıyorsunuz. Gemi görevlilerinin gösterdiği yerde bavullarınız bırakıyor, odanıza valizlerinizin gelmesini bekliyorsunuz. Sonra bineceğiniz limanda giriş işlemleriniz yaptırıyorsunuz. Size tüm seyahatiniz boyunca kimlik yerine geçecek olan, odalarınızın açılıp kapanmasını sağlayan, gemide yapacağınız harcamalarda göstereceğiniz (çoğu gemide alışverişlerde nakit ya da kredi kartı kullanılmıyor) ve üzerinde resminizin olduğu bir Cruise kartı veriliyor. Pasaportlar gemi turlarında gemi personeli tarafından alınıyor (Ancak bazı ülkelerde karaya çıkarken pasaport veriliyor, gemiye döndüğünüzde tekrar alınıyor). Cruise kart ile gezinizin son günü hesap kapatılırken kredi kartı veya nakit ile ödeme yapıyorsunuz. Kredi kartı bilgileri sizden gemiye daha girerken isteniyor, karşılaştırma yapılıyor. Tüm bunları gemi gezisinde dikkat edilecekler yazımızdan okuyabilirsiniz. Gemiye biniş işlemleri geminin kalkış saatinden 1 saat öncesine kadar devam ediyor. Ancak siz belirtilen saatten önce gelip gemiyi keşfedebilir, odanızı görebilir ve geminin özellikle yiyecek-içecek kısmı başta olmak üzere imkanlarından yararlanabilirsiniz. Tüm bu bilgiler size acente tarafında bir zarf içinde geliyor veya Cruise firması tarafından size gönderiliyor. Gemiye girerken ve çıkarken resimli, Cruise kartlarınızı görevliye okutmanız gerekiyor.  

5-Yemek saatleri

Gemide yemek saatleri restoranlarda belirtiliyor. Akşam ana yemek salonlarında saat kaçta yemek isterseniz soruluyor ve ona göre masa rezervasyonu yapılıyor. Genelde yemek saatleri saat 18.00 ya da 20.00 saatlerinde oluyor. Grupla gittiyseniz grubunuzla birlikte masanız oluşturuluyor ya da farklı gruplar ile bir masa yapılıyor ve siz farklı ülkelerden gelen değişik insanlar ile tanışma fırsatı yakalıyorsunuz. Tabii gemide sürekli yeme-içme hizmeti veren restoranlarda var. Eğer siz ana yemek salonunda yemek istemezseniz bu katta da yiyebilirsiniz. Özel bazı restoranlarda olabiliyor. Eğer buralarda yemek isterseniz o zaman belli bir ücret ödemek durumundasınız. Gemide genellikle kapalı olan içecekler alkollü veya alkolsüz ücrete tabii. Ancak bazı turlarda belli içecekler tur programının içinde olduğu için ödeme yapmayabilirsiniz. Size bunun için biletler veriliyor. Bunun karşılığında içeceklerinizi alabiliyorsunuz. Onun dışında su, kahve-çay çeşitleri ve limonatayı alabileceğiniz alternatifleriniz de bulunuyor. 

6- Kıyafet durumu

Tatile geldik, istediğimiz kıyafetle dolaşamaz mıyız derseniz. Gemi turları için cevabımız hayır. Korkmayın canım o kadar da zor değil. Gündüz istediğiniz kıyafetle dolaşabilirsiniz. Ancak akşam yemekleri ve belirtilen bazı özel günlerde örneğin kaptanın gecesi, sevgililer günü gibi şık ve kravat zorunluluğu konseptinde bir kıyafet giymeniz gerekebilir. Beylerin resmi kıyafet hanımların gece kıyafeti giymesi istenebilir. Bunlar sizlere her gün odanıza bırakılacak olan duyurularda belirtiliyor. Eğer rehberiniz varsa size bunlara tercüme ederek odanıza bırakıyor. İsterseniz bu aktivitelere katılmayabilirsiniz, isterseniz yanımda taşımayayım gemiden kiralarım diyebilirsiniz. Tercih sizin

7- Gemi aktiviteleri

Neler yok ki. Hani kara turu olmadan geminin denizde seyrettiği zamanlarda vakti nasıl geçiririm derseniz. Ooooo vaktiniz yetmez bile deriz. Size aktivitelerin hepsini takip etmenizi ve size uygun olanlara katılmanızı öneririz. Havuz, sauna, jakuzi, spor faaliyetleri, dans, aerobik, alışveriş mağazaları, kütüphane, kumar salonları, müzik dinleti salonları, akşam tiyatro, puzzle köşeleri, değişik spor turnuvaları (ping-pong, briç, tavla gibi). Ne ararsanız var. Aktiviteler size bir gün önceden odanıza bırakılıyor. Bunları dikkatlice takip etmek gerek.  

8- Gemi bahşişleri

Gemi seyahatlerinde bahşiş vermek şart. İsteseniz de istemeseniz de zorunlu olarak vereceksiniz. Hem de istediğiniz miktarda değil. Geminin belirttiği kadar, günlük olarak ve kişi başına vereceksiniz. Bu oran gemilerde kişi başına 10 ile 15 dolar arasında değişiyor.  Biz en son Westerdam gemisi ile Uzakdoğu Asya gezimizde günlük 14.5 dolar ödedik. 18 gün kaldığımız gezide iki kişi bayağı yüklü bahşiş verdik. Bunu çıkarken kredi kartınızdan tahsil ediyorlar. Bu belki de gemi turunun dezavantajı sayılabilir.

9- Gemide iletişim 

Geziye gittiğimizde ailemizle ve arkadaşlarımızla konuşmak, onlara gezdiğimiz yerlerden haber vermek, resimler göndermek isteriz. Ama bu gemide biraz pahalı oluyor. İnternet olayı çok iyi işliyor. Eğer siz dakikasına 14.5 dolar verirseniz. Evet yanlış duymadınız dakikasına 14.5 dolar istediler en son gezimizde. Biz de gemi limana yanaşıp kara turuna çıktığımızda free wi-fi bulduk kafe, AVM ya da değişik yerlerde. Hemen haberleşmeye başlıyoru sevdiklerimizle. Bu belki de gemi seyahatinin başka bir dezavantajı.

10- Kara turları

Kara turları oldukça keyifli ama biraz pahalıdır. Size tavsiyemiz; bizim yaptığımız gibi turları gitmeden önce inceleyin. Gemi limanda ne kadar süre kalacak. Gezi için kaç saatiniz olacak. Turlarda nerelere gidilecek. Bunu kendiniz yapabilir misiniz diye sıkı bir çalışma yapın. Sonra hangi turları satın alacaksınız, hangisini kendiniz yapacaksınız karar verin. Biz geminin limandan ayrılış saatine bakarız. Çok uzak ve ulaşımı hem zor hem de maddi açıdan fazla tutacak yerler için tur tercih ederiz. Diğerlerinde kendimiz ya bir taksici ile anlaşır ya da 4 kişilik bir grup oluşturur taksi kiralarız. Ancak burada lisan sorununuz varsa biraz zorlanırsınız. Eğer lisan sorununuz yoksa inanın turun gideceği yerden daha fazla yer görebilirsiniz. Gemi hangi limana yanaşacaksa o yer ve gezilecek yerler hakkında bilgiler verilmekte bazı gemilerde. Karaya çıktığınızda taksi, otobüs, hop on-hop off var mı? Gidilecek yerlerin arası mesafeler nasıl, hava sıcaklığı ne kadar, para birimi hakkında bilgiler verilir. Bunları kaçırmayıp notlar alırsanız çok rahat edersiniz. Gideceğiniz yerin para birimine göre para değişimi gemide yapılıyor. Kendiniz gezecekseniz mutlaka para değişimini yaparak inin. Çünkü özellikle Uzak doğuda yerel halk, taksiciler ve dükkanlarda dolar ve euro almıyorlar. Eğer fazla para bozdurup elinizde kalırsa geri döndüğünüzde gemide tekrar değişim yapıyorlar (tabi biraz daha az değerde)