Bu güne kadar konusu tarih, kültür, tablo, resim, sanat, doğa, jeoloji, bilim-teknoloji, endüstri, oyuncak, soba, araba olan bir çok müzeyi ziyaret ettik. Ama şimdi içeriği aklımıza gelmeyen bir müzeye gidiyoruz. .
Haydi önce hayal edelim. Öyle bir müze düşünün ki aşkı, sevdayı, yalnızlık, arkadaşlık ve mutluluğu anlatan, anlatmanın ötesinde içinde tüm bunları yaşayarak bu duyguları barındıran müze şekline dönüştürülen aşkın ölümsüzleştiği bir evden bahsedeceğiz. Masumiyet Müzesi.
Ve bu aşkı ölümsüzleştiren bir roman
Ülkemizin Nobel ödüllü yazarı Orhan Pamuk’un kaleme alarak roman haline dönüştürdüğü ve dünyada pek çok dile çevrilmiş Masumiyet Müzesinden bahsediyoruz.
Çoğu kimsenin bilmediği Masumiyet Müzesi İstanbul’da Firuzağa mahallesinde Orhan Pamuk tarafından kuruldu ve 28 Nisan 2012 tarihinde açıldı.
Bir romanda anlatılan temalardan yola çıkılarak kurulan ilk müze unvanını taşıyan Masumiyet Müzesi 17 Mayıs 2014’te Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü aldı.
“Hayatımın en mutlu ânıymış, bilmiyordum.” Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk bu sözler ile başlıyor romanına. Romanın başkahramanları ise zengin Kemal Basmacı ve uzak akrabası ve aşkı, (aşkı demek yanlış olur kara sevdası) zengin olmayan Füsun.
Müzenin içindeki eşyalar, objeler ve müzenin temaları romanın baş kahramanları Kemal Basmacı’nın Füsun’un evine yaptığı ziyaretler sonucunda habersiz topladığı eşyalardan oluşmakta. Yani tamamen Füsun’un eşyalarından oluşmakta. Toplanan eşyalar anlatmaya sığmaz, ayakkabıdan, Füsun’un kullandığı tuzluğa, içtiği sigara izmaritlerinden dondurma külahına kadar neler yok neler.
Müzede kitabın bölümleri -chapter- halinde belirtilmekte ve objeler vitrinler içerisinde ve kitabın 83 bölümüne sığacak şekilde 83 ahşap vitrin bulunmakta. Hepsi numaralandırılmış. Katlar kitaba uygun planlanmış.
Müzeye girdiğiniz anda broşürünüzü veriyorlar ve sizden telefonlarınızı sessize almanız özellikle isteniyor. Çünkü müzeyi ziyaret edenler orada yaşanan aşk ve sevdanın gizemini yaşıyorlar. Her köşesi ayrı bir yaşamı ayrı bir gizemi barındırıyor. Vaktiniz varsa sesli rehber alarak kulaklığınızı takıp her olayı dinleyebiliyorsunuz ve aşkın her anını hissedebilirsiniz.
Eğer Masumiyet Müzesi kitabını alarak giderseniz kitabın içerisinde bulunan yeri gişede damgalatarak davetiyenizi alıyorsunuz ve müzeye ücretsiz olarak girebiliyorsunuz. Biz bir davetiye, bir biletle giriş yaptık.
İşte bu duvar Füsun’un içtiği sigara izmaritleri ile kaplanmış.
Tam 4213 adet izmarit Kemal tarafından toplanmış, tarihsel olarak sıralanmış ve her birinin anısı ayrı ayrı yazılmış.
Masumiyet Müzesi’nde Pamuk birkaç kez Aristo’dan söz eder. Aristo düşünce düzleminde zamanı sonsuza dek bölebilir olmamıza rağmen, gerçek anlamda, doğada sürekli akış/ hareket halinde olan nesneler dünyasında böyle bir bölme işleminin yapılamayacağını söylemiştir.
Müzenin bir bölümünde Orhan Pamuk’un romanı kaleme aldığı karalama ve müsveddeleri yer alıyor.
Çatı katında Kemal Basmacı’nın kaldığı oda
Masumiyet Müzesi kitabının Dünyada pek çok dile çevrildiği örnekler ve diğer kitaplar. Basın haberleri
Müze dükkanından tabiî ki Masumiyet Müzesinde yer alan objeler, Füsun’un küpeleri, kırık kalp, değişik kartpostallar, afiş, ayraç, magnet, broşlar.
Eğer Masumiyet Müzesi kitabını alarak giderseniz kitabın içerisinde müzenin tam yeri harita olarak da gösterilmiş. Ama kitabı henüz almayıp gidecekler için konumu veriyoruz.
Ziyaret: Müze Pazartesi günü hariç Salı, Çarşamba, Cuma, Cumartesi, Pazar günleri saat 10.00-18.00 arası açık. Perşembe günü 10.00-21.00 arası açık.
Ayrıca 1 Ocak, ramazan ve Kurban Bayramlarının ilk günü kapalı.
Müzeye giriş ücreti tam 25 TL., öğrenci 15 TL.
Sesli rehber için 5 TL ödeyebilirsiniz.
Müzede yukarı katlara merdivenler ile çıkabilirsiniz Dolayısıyla sadece giriş katı tekerlekli sandalye ile gelecek ziyaretçilere uygundur.
Müzeden ayrılırken sadece diyebildiğimiz: Bu nasıl sevgi ve aşkmış arkadaş. Sadece romanlarda ve filmlerde olmuyormuş. Gerçek hayatta da yaşanmış.
Yorum Bulunamadı