Alaçatı, İzmir’in Çeşme İlçesine bağlı tarihi taş evleri, festivalleri ile ünlü bir mahallesi. Ege denizine kıyısının olması plajlarını turistlerin ilgi odağı haline getirmiştir. 2010 yılından beri Ege’nin otlarını tanıtan festival ile ünü daha da artmıştır. Eeee haydi bizde bu sene ot festivaline gidelim dedik.

İzmir-Çeşme’de bu sene 10.uncusu düzenlenen Alaçatı Ot Festivaline katıldık. Yüzlerce tur otobüsünü geldiği binlerce insanın katıldığı festival çok renkli ve çok eğlenceli geçti. Turizm açısından yöreye hareketlilik getiren festivalde otellerde özellikle festivale yakın bölgelerde yer bulmak oldukça zordu.

Festival broşüründe detaylı olarak belirtilen etkinliklerde neler yoktu ki. Söyleşilerden, ünlü şeflerin yemek yapmasına, Ege’nin simgesi olarak zeytinyağının faydaları ve gıda olarak tüketilen Ege otları ve sağlık; festival teması Pazı ve Yaban Pazısının işlendiği söyleşilerden, Şefler Meydanında ünlü şeflerimizin yaptığı yemeklere,  Yeni Türkü ve Cenk Bosnalı’nın katıldığı konserlere, Bahçe ziyaretlerine, en fazla ot çeşidini toplama ve en güzel ot yemeği yarışmalarına ve değişik konulu sergilere kadar ne ararsan vardı.

Tabi ki her festivalin olmazsa olmazı festival geçit töreni.

Çok renkli düzenlenen festival alanında hanımların belki adını bile duymadığınız otlardan yaptığı değişik yemekler, gözlemeler, dolmalar ve daha neler neler.

Ama festival alanında rastladığımız bir stand belki de en çok ilgimizi çekti.

Genç bir arkadaşımızın açtığı ve kendi yaptığı yemek ve tatlıları sunduğu stand. Adının Can olduğunu öğrendiğimiz aşçılık okulunda okuyan genç kardeşimizin yaptıkları gerçekten çok güzeldi. Kendisine başarılar diliyoruz.

Bu sene festival teması PAZI ve YABAN PAZISI olarak belirlenmiş. Size bu bitkiler hakkında festival yazısını ve yemeye doyamayacağınız bulgurlu pazı sarmasının tarifini verelim. Biz festivalde oldukça fazla yedik. Deneyin bakın sizde tadına doyamayacaksınız :)))))) Bizden söylemesi

Alanda değişik yemeklerin yapıldığı otların arasında son zamanlarda özellikle Ege’nin Hamsisi adlı dizide adı çok geçen bir ot Şevketi Bostan. Duyanlarınızın tamam dediği duymayanlarınızın bu ne dediği bitkinin faydaları saymakla bitmez. Bir Egeli olarak söylüyoruz (biz de Muğla’lıyız) yöremizde yetişen oldukça zengin bir kültüre sahip olduğumuz otların hepsinin faydaları ciltler dolusu kitaplara konu olur.  

Festivalin bu sene ki teması PAZI

Pazıdan yapılan bir başka güzel tarifi de hemen sizlerle paylaşalım. İsteyenler hemen yapabilirler. İnanın çok lezzetli. Biz festivalde çok tükettik.

Ayrıca Alaçatı yöresine ait olan damla sakızlı meşrubatta yemeklerin arasında ayrı bir lezzetli. Üzerine bir de damla sakızlı dondurma -ki yöresel bir taddır- çok iyi gider değil mi?. Biliyorsunuz sakız ağacı Çeşme-Alaçatı yöresinde yetişen bir ağaçtır.

4-7 Nisan 2019 tarihlerinde düzenlenen Festival süresince yemeklerden tatmak, beğendiklerinizden ve istediğiniz yöresel ürünlerden ve otlardan satın alınan standlar ve tüm güzellikleri ile tam bir şölene dönüşen festivalde olmak keyifliydi.  

Festival şöleni