Bir hayal düşünün çocukluğunuzda yapamadığınız ama hep içinizde kalan. Çevrenizde yapan insanları görüp imrendiğiniz, aslında içten içe de kıskandığınız bir hayal. Eveeeeet bizim hayallerimizden birisiydi bisiklet sürmek. Şimdi belki diyeceksiniz ki;  ne var sanki bunda. Tabii bunu diyenler bisiklet sürmeyi bilenlerdir eminiz. Ama maalesef biz bu hayali bu yaşa kadar gerçekleştiremedik.

Bizler Muğla’nın Ula ilçesindeniz. Bizim memlekette herkesin hani Barış Manço’nun dediği gibi 7’den 77’ye bisikleti vardır ve herkes çok iyi bisiklete biner. Evlerde her bireyin bisikleti ayrıdır. 2 yaşından 90 yaşına kadar herkes işine-gücüne, çarşısına, pazarına bisikletle gider gelir. Hatta Ula’ya Bisiklet Cumhuriyeti, Bisikletli ilçe denir. Ula bu konuda televizyonlarda haber olmuştur. CNN , Yaban TV . İşte Ula halkının bisikletli yaşamı.

Biz maalesef babamızın memur olması nedeniyle Türkiye’nin farklı şehirlerinde doğup büyüdük. İş güç derken bu şansı bir şekilde yakalayamadık. Ardından da ne yapacaksınız bu yaştan sonra, artık öğrenemezsiniz gibi sözler geldi. Biz bu seslere kulak asmadık da bu yaştan sonra bize kim öğretecek düşüncesindeydik. Veeeeee derken bir fırsat yakaladık.

Bir arkadaşımızdan biz yetişkinlerinde bisiklet sürmeyi öğrenebileceği, Yani bize bisiklet sürmeyi öğretecek bir yerin var olduğunu öğrendik. Ne kadar mutlu olduğumuzu bilemezsiniz. Tabi hemen araştırdık. Bisiklet Akademisi olarak bilinen, 4-67 yaş arası herkese bisiklet öğretilen bu yeri biz de keşfettik.

Bisiklet Akademisi Ankara, İzmir ve Mersin’de hizmet vermekte.

Enes Erdoğan (solda) ve Orçun Madran (sağda)’ın 2016 yılında gündeme getirip Ankara’da
2017 yılında ; Mersin ve İzmir’de ise 2018 yılında faaliyete başlamışlar. Neden Akademi; çünkü teorik ve uygulamalı eğitimler Üniversitelerde yapılan eğitimlere dayanıyormuş.

Internette Bisiklet Akademisi sayfasından eğitimleri, tüm etkinlikleri ve eğitimden görüntülerini bulabilirsiniz.

Eğitimlerin Bisiklet Temel Eğitimi, Dağ Bisikleti Eğitimi, Yol Bisikleti Eğitimi ve Trafik Eğitimi şeklinde verildiğini okuduk. Kayıt formu dolduracağımızı öğrendik. Bisiklet Akademisi değişik turlar (Kapadokya turu, Kırgızistan turu, Mersin turu gibi) ve ücretsiz katılabileceğiniz etkinlikler düzenlemekteler. Ayrıca Yüzme ve değişik alanlarda da faaliyetleri var.

Ancak bu formu doldurmadan ve eğitime başlamadan önce; eğitim hakkında konuşup bu yaştan sonra bu nasıl olacak diye bilgi almaya karar verdik. Bisiklet Akademisi‘nin Ankara’da Kocatepe Mahallesi, Bayındır-2 Sok.66/4 adresteki bürosuna gittik ve Enes Erdoğan Hoca ile tanıştık. Çok genç ama çok bilgili, donanımlı olan Enes Hoca’nın bize verdiği güven ve moral ile öyle motive olduk ki hemen planımızı yaptık ve eğitime başlama kararı aldık.

Plan tamamen sizin isteğiniz şekilde yapılıyor. Toplam 5 derste tamamlanacak olan Temel Eğitim için planımızı yaptık. Hangi gün ve hangi saatte eğitime başlayacağımıza karar verdik. İnternet ortamında kayıt formlarımızı doldurduk. Temel eğitime kendi bisiklet ve kaskınızla gidebileceğiniz gibi Bisiklet Akademisi size bisiklet ve kask temin ediyor.

Tabi hemen sorabilirsiniz ücreti ne kadar:

Internet sayfasında tüm detaylar var ama kısaca; tek kişi eğitim alırsanız 450 TL, iki kişi eğitim alırsanız kişi başı 300 TL. Eğer siz yanınıza ikinci kişi bulamazsanız Akademi bunu eğer o günün şartları uygunsa size ikinci kişiyi sağlıyor. Nereye nasıl ödeyeceğinizin detayları Bisiklet Akademisi sayfasında bulabilirsiniz.

Bisiklet Akademisi’nin Temel Eğitim için çok güzel sloganları var:

GİRİŞ YÜRÜYEREK, ÇIKIŞ SÜREREK…

Eeeeeeeee formu gönderdik, planı yaptık, ücret işi de tamam. O zaman haydi eğitime…

Biz Ankara’da olduğumuz için Bisiklet Akademisi Ankara şubesinden bahsedeceğiz. Temel Eğitimler yani bisiklet sürmemiş, sürmeyi hiç bilmeyen kişilere yönelik. Yani bizler için en uygun başlangıç.

Eğitimlerde fren kullanımı, vites kullanımı, düşük eğimlerde iniş ve çıkışlar, slalom yapma gibi temel eğitimler ile bisiklet ana parçaları, temel özellikleri ve bisiklet çeşitlerini de öğreniyoruz.

Haydi ilk ders için eğitimin yapılacağı Ankara-Bahçeli-Emek pazar yerindeyiz. Karşımızda Mert Hoca. Önce kasklarımızın özelliğini ve nasıl giyileceğini anlatıyor. Bisiklet hakkında bilgi veriyor. O da ne bisikletin pedallarını söküp çıkarıyor. Slogan nasıldı? Giriş yürüyerek!!!!!!

Bisikletle ilk tanışma. Önce yürüyerek dengemizi sağlamak için yavaş yavaş hareketlerle başlıyoruz. İlk etapta biraz korkmadık desek yalan olur. İki tekerleğin üzerinde denge sağlamak. Ama Mert Hoca öyle motive ediyor ki korkunuz kalmıyor.

1 saatlik ders bitiyor. İlk dersi başarı ile bitirmenin mutluluğu. İkinci dersi iple çekiyoruz.

Eveeeeet 1-2-3. ders derken pedallar takılıyor. Artık sürüş kısmı başlayacak. Ertesi günlerde  Enes Hoca ve Sonay Hoca’dan eğitim almaya devam ediyoruz.

Veeeee biz de bisiklet sürmeye başlamışız. İnanın o anın verdiği mutluluk hiçbir şekilde anlatılamaz. Hani derler ya bisiklet sürmek özgürlüktür. Gerçekten öyleymiş. Bizler henüz işin başlangıcındayız. Eğitmenlerimiz Enes, Mert ve Sonay Hoca’dan temel eğitimleri aldık. Kendimize bisiklet alıp denemelere devam edip tecrübe kazanacağız. Bundan sonraki hayalimiz genç arkadaşlarımızın yetişkinler için düzenlediği etkinliklere katılmak. Sonrası mı kim bilir daha neler olur.

Burada ders aldığımız eğitmenlerimiz, Enes, Mert ve Sonay Hocaların bizi her zaman motive etmeleri, zorlandığımızda destek vermeleri, sanki arada olmayacakmış gibi korkuya kapıldığımızda moral vermeleri, sabırlı davranışları ve en önemlisi hep gülen yüzlerle bize davranışları çok ama çok çok güzel. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. 

GİRİŞ YÜRÜYEREK, ÇIKIŞ SÜREREK

BİSİKLET KULLANMAK ÖZGÜRLÜKTÜR.