Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan, bir devlettir. Malezya’da 878 ada bulunur.

Malezya toprakları iki büyük kara parçasıyla bunların arasındaki Güney Çin Denizi içinde yer alan adalardan meydana gelir. Kara parçaları Batı Malezya ve Doğu Malezya’dır. Batı Malezya bir yarımada şeklinde olup Tayland’a komşudur. Doğu Malezya, büyük bir kısmı Endonezya hakimiyetinde olan Borneo adasının içindedir.

Malezya’ya daha doğrusu Malezya’nın Johor Bahru şehrine 2012 yılında henüz emekli olmadığım zamanlarda bir kongre nedeniyle 4 günlüğüne geldik. BİOJOHOR 2012 The 3rd International Biotechnology and Biodiversity Conference etkinliğine katılmak üzere Türkiye’den Katar-Doha aktarmalı uçuşla Johor Bahru Senai Havaalanına indik.

Kongre çalışmaları sırasında hem Johor Bahru’yu gezme fırsatını bulduk hem de Kuala Lumpur’da Malezya’nın önde gelen yerlerinden Petronas İkiz Kuleleleri’ni görme şansını yakaladık. Singapur’a gitmeyi de unutmadık. Singapur ve Singapur Orkide Bahçeleri için tıklayınız.

Johor Bahru ve Kuala Lumpur‘u gezmeden önce Malezya’nın tropik meyve ve sebzeleri ile tanıştık. Hepsi çok ilginç…..

Ama bunların içerisinde Durian meyvesinin eline hiçbirisi su dökemez. İşte Malezya’da bir pazarda gördüğümüz Durian meyvesi. Dış görünüşü dikenli, ve gerçekten çok kötü kokulu bir meyve. Duriana, “cennet – cehennem”deniyor. Cehennem denmesinin nedeni, dikenlerle dolu kabuğunun pis kokması. Durianın “cennet” kısmı ise, dikenli kabuğu sıyırıp açtığınızda ortaya çıkan meyve, bazı insanlara göre olağanüstü lezzetli olması.

O kadar kötü kokuyor ki biz içini görmek için bile açtırmadık. Ama internetten aldığımız bu fotoğraf ile size bu meyvenin içini de tanıştıralım. (Fotoğraf. globalrustrade.com). Ancak bakmayın böyle yasak olduğuna kültüre alındığı ülkelerde “meyvelerin kralı“ olarak anılıyor.

Çok güzel görünüyor değil mi, ama kokusu ile uçaklara rötar yaptıran, okul binasını boşalttıran bir meyve. Durian ile Singapur’da toplu taşımaya binemez, otellere giremezsiniz. Ancak ne ilginçtir ki Singapur’da Esplanade Tiyatrosunun mimari şeklinde Durian meyvesi örnek alınmış….(Fotoğraf: sarahsoffiya.blogspot.com)

Johor Bahru’da konakladığımız için önce burayı dolaştık. Singapur’a gittik geldik. Dönüşümüzü ise Petronas İkiz Kulelerini görebilmek için son gün Malezya iç hat uçuşu gerçekleştirerek Kuala Lumpur’a gideceğiz. Kuala Lımpur’u gezemesek bile uçak saati gece yarısı olduğu için hiç olmazsa kuleleri görerek dönelim dedik. Johor Bahru’da ki otelimizde hava alanına gitmek üzere bekliyoruz.

Malezya’da gezebildiğimiz Johor Bahru ve Kuala Lumpur için lütfen tıklayınız.