Yurt içi ya da yurt dışında değişik şekillerde ulaşım sağlanır. Otobüs, taksi, metro, bisiklet, hop on-hop of veya kısa mesafeleri yürüyerek, oto stop yaparak (ne kadar güvenilirse). Ancak özellikle yurt dışında araç kiralamak ayrı bir rahatlık ve avantaj sağlıyor. Seyahatlerde zamanınızın kısıtlı olduğunu ve o kısıtlı dönemde çok yer görme isteği araba ile hem rahat, hem konforlu olmakta ve size muhteşem zaman kazandırmakta. Biz bu rahatlığı görünce araba kiralamayı daha yurt dışına çıkmadan hallediyoruz, gittiğimiz ülkede havaalanında aracınız sizi bekliyor oluyor. Tabi bu kadar rahatlık için dikkat etmeniz gereken kurallar var:

1-Ülkedeki trafiğin yönü ve direksiyon yeri  

Ülkemizde trafik sağdan olduğu için yani direksiyon arabanın solunda olduğu için yurt dışında trafiğin soldan olduğu yerlerde direksiyon ve viteslere alışmak biraz zor oluyor. Biz bu olayla Malta ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’inde karşılaştık. Ancak biz çözümü bulduk. Nasıl mı? Anlatayım siz de şaşırın. Çünkü arkadaşlarımız bunu duyunca vay beee dediler. Biz yani ablam ve ben ikimizde ülkemizde trafiğe çıkan, öyle her hanım gibi (lütfen her bayan arkadaşım üstüne alınmasın) trafikte korkarak araba kullanmayız. Çoğu erkek şoförden bile iyiyizdir.  Durum böyle olunca birimiz direksiyonu, diğerimiz vitesleri idare ediyor. Yani iki kişi bir araba kullanıyoruz. :))))  Onun için siz siz olun direksiyon yönüne dikkat edin. Direksiyonu sağda trafiği soldan akan ülkeler listesi şu şekilde:

Avustralya, Alderney, ABD Virjin Adaları, Anguilla, Antigua, Barbuda,  Bahamalar,  Bangladeş, Barbados, Bermuda, Bhutan, Birleşik Krallık, Britanya Virjin Adaları,  Botsvana, Brunei. Cayman Adaları, Christmas Adası, Cocos Adaları, Cook Adaları, Doğu Timor, Dominika, Endonezya, Falkland Adaları, Fiji, Grenada, Guernsey, Guyana, Güney Afrika, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Hindistan, Hong Kong, İrlanda, Jamaika, Japonya Jersey, Kenya, Kiribati, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Lesoto, Makao, Malavi, Maldivler, Malezya, Malta, Man Adası, Mauritius, Montserrat, Mozambik, Namibya, Nauru, Nepal,  Niue, Norfolk Adası, Pakistan, Papua Yeni Gine, Pitcairn Adaları, Saint Helena, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Samoa , Seyşeller Seyşel Adaları,  Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Surinam, Svaziland, Tanzanya, Tayland,  Tokelau,  Tonga, Trinidad ve Tobago, Turks ve Caicos Adaları, Tuvalu, Uganda, Yeni Zelanda,  Zambiya, Zimbabve

2. Trafik kuralları bakımından zor görülen ülkeler

Arap ülkeleri (Lübnan, Suriye, Ürdün, Fas, Tunus, Mısır)
Uzak Doğu ülkeleri (Kamboçya, Tayland, Malezya, Endonezya)
Yoğun nüfuslu ve araç kullanmanın riskli sayıldığı ülkeler (Hindistan, Çin)
Ve bazı sitelerde görürüz Büyük Metropol olarak nitelendirilen New York, Paris, Berlin, Münih

Biz Amerika’da araç kiraladık. New York, Washington, Los Angeles, Las Vegas ve San Fransisco’da şehir içinde kullandık. Eyaletler arasını da araba ile geçtik (Amerika yazımızda bulabilirsiniz ne kadar yol kat etmişiz. Güzergahlar ve mesafeleri ile birlikte). Amerika New York, Los Angeles ve Las Vegas (özellikle gece) trafiğini görünce bu ülkelerde ne kadar zorlanırız diye düşünmeden edemiyoruz. Almanya’yı 40 günlük gezimizde araba ile turladık. Berlin ve Münih dahil olmak üzere (Almanya yazı gezimiz sırada, bitirince sizinle paylaşacağız). Gerçi trafiği çok yoğun ülkelerde de toplu taşıma ya da bisiklet ile ulaşım yine sağlanır.

3-Araç kiralarken dikkat edilecek noktalar

İşte geldik işin zor kısmına diye düşünmeyin. O kadar da zor değil. İlk olarak aracı hangi lokasyonda alacağız ve bırakacağız. Kaç gün süre ile kiralayacağız, otomatik mi düz vites mi olacak. İki ya da dört kapılı mı, benzinli mi dizel mi gibi kafanızda belirlediğiniz bazı kriterler vardır. Internetten karşınıza bir çok araç kiralama şirketleri çıkacaktır. Ama biz Rental cars firmasını tercih ediyoruz. Çünkü size tüm şirketlerin karşılaştırmalı fiyat listesini veriyor. Araç kiralama şirketlerinin kendi sayfalarında fiyatlar daha yüksek çıkıyor. Hele bir de Rental cars’ın promosyon fiyatlarına rastladınız mı. İşte o zaman süper

Önce araç seçimi: Siz kaç kişi ile yolculuk yapacaksınız ona göre araç seçmeniz gerekir. Biz genellikle iki kişi olduğumuz için küçük veya orta sınıf araç seçiyoruz. Ancak eğer araç kiralama firmasında sizin istediğiniz türde araç yok ise aynı fiyata bir üst sınıf araba veriyorlar. Amerika’da yaşadık. Ancak Almanya üst sınıf için bizden fazla para istedi. Buna dikkat etmek gerekir.

Tercih edilecek kriterler:

Kriterlere gelince dizel araçlar daha pahalı, biz genellikle benzinli araç tercih ederiz.

Kaç gün kiralayacağınız önemli. Firmalar 30 günden fazla araç kiraya vermiyorlar. Biz bu nedenle Almanya’da iki kere araç kiralamak zorunda kaldık.

Aracı aldığınız yer ile aracı teslim ettiğiniz lokasyon önemli. Eğer aynı yerden alıp aynı yerde teslim ederseniz fiyat yükselmiyor. Ama aracı alış ve teslim etme yerleri farklı olunca fiyat biraz yükseliyor.

Sınırsız kilometre tercih edin. Çünkü firmalar genellikle 3000km ile sınırlama yapıyorlar. Bunun üstüne çıktınız mı sizden kilometre başına ücret istiyorlar. Ama biz yola çıktığımızda keşfetmek hedefimiz olunca bazen değişik yerlee gidebiliyoruz. Onun için sınırsız kilometre tercih ederiz.

Depoyu dolu alıp dolu vermeyi seçin. Ancak bunda da eğer depoyu biraz da olsa eksik bırakırsanız bunu sizden talep ediyorlar. Zaten kontratta bu özellikle belirtiliyor.

Ekstra istekler fiyatı arttırıyor. Navigasyon, klima, ikinci şoför, bebek koltuğu, otomatik vites gibi.

Internetten tüm bu seçenekleri yaparken bir de tam korumalı sigorta ya da depozito denilen bir kısım var. Bazı ülkeler (Amerika ve Malta) aracınızı alırken 1000€ ya da Amerika’da olduğu gibi 1000$ depozito aldılar. Kredi kartınıza bloke koyuyorlar. Aracı hasarsız teslim ettiğinizde bunu 10-15 gün içinde kartınıza iade ediyorlar. Ama bu tam korumalı sigorta olunca ve aracı hasarsız teslim ettiğinizde maalesef bunu ödemiyorlar. O zaman araç bayağı pahalı kiralanmış oluyor. Biz depozitoyu tercih ediyoruz. Eğer bir aksilik ve hasar olursa zaten depozitodan alıyorlar. Bunu çok iyi ayırt etmeniz gerekir.

Tüm bunları bitirip ödemeyi yaptıktan sonra bu bilgileri (özellikle rezervasyon numarası) gösteren kağıtların çıktısını alın ve bavulunuzun yanına koyun.

Araç kiralarken seçeceğiniz firmanın havaalanında ofisi olmasına dikkat edin. Uçaktan indiniz, yorgunsunuz ve elinizde bavul ile bilmediğiniz bir ülkede yer aramayın. Biz her zaman havaalanından alıp yine havaalanında teslim etmeyi tercih ederiz. Eğer araçta herhangi bir sorun olursa yine doğrudan havaalanındaki ofise gideriz. 

Rezervasyon tarihi: Ne kadar önce rezervasyon yapmalıyım. Aylar önceden Rental car firmasının sayfasını gözden geçirin. Fiyatlara aşina olun. Eğer aklınıza uygun fiyat varsa hemen işlemlerinizi yapın. Ya da belki uygun promosyon olur diye bekleyin ama ara sıra siteyi araştırmayı unutmayın. Ancak dalgınlığa gelip de yolculuğa çıkmaya 1-2 gün kala bu işleri yapmayın. İstediğiniz kriterlerde araç bulunmayabilir.

4- Araç teslim alırken yapılacak işlemler

Sizden pasaport, ehliyet ve kredi kartı isteyecekler. Ehliyetlerimiz için ekstra yapacağımız yani uluslar arası ehliyet almamıza gerek yok. Ancak bir ülkede 6 aydan fazla kalacak isek o zaman uluslar arası ehliyet alabiliriz. Amerika’da bizzat yaşadık. Polis çevirmesinde ehliyetimizle (ki yeni çipli ehliyet de değildi) hiçbir sorun yaşamadık. 

Aracı kullanan ile kredi kartının aynı kişiye ait olması bazı ülkelerde istenen bir durum. Bunu özellikle Malta ve Almanya’da yaşadık. Ama Amerika’da böyle bir sorun yok. Arabayı sen kullan parayı başka karttan öde. Problem yok. Ayrıca aracı ikinci bir kişi kullanacaksa onun da kaydının olması gerekiyor. Tabii ki belli bir ücret karşılığında.

Aracı almaya bir görevli ile gidin. Genellikle tutanakları ve anahtarı veriyorlar. Aracı alacağınız yeri tarif ediyorlar. Siz gidip alıyorsunuz. Ama biz mutlaka bir sebep göstererek görevliyi çağırıyoruz. En azından navigasyonu test etmek amacıyla. Çünkü bazen aksilik olabiliyor. Mutlaka navigasyonu yola çıkmadan birkaç adres ile test edin ya da ettirin.

-Aracın kontrolü: Aracı sanki satın alıyormuş gibi kontrol edin. Herhangi bir yerinde bir şey var mı hasar, ezik hatta ufacık bir çizik bile olduğunda tutanaklara not alınmasını sağlayın. Deponun doluluğunu, yedek lastiği var mı ve özellikle frenleri kontrol edin. Farlar yanıyor mu, silecekler çalışıyor mu kontrol edin.  Bu arada eğer bir hasar var ise telefon ile fotoğrafını çekin. Aracın içinde göreceğiniz sizin daha önceden görmediğiniz bir evrak var ise mutlaka ne için kullanıldığını sorun. Örneğin Almanya’da araçta park için bir kart bulunuyordu. Bazı yerlerde yazılan süreyi bu karttan ayarlayıp ücretsiz park edebiliyorsunuz. 

-Yol yardımı: Mutlaka yol yardımı için telefon numaralarını alın.

Köprü geçişleri için HGS: Biz HGS diyoruz ama ülkeden ülkeye otobanlarda geçerken farklı şeyler kullanılıyor. Bunu sorarak ya ekletin ya da geçişlerde nakit para kullanın. Tercih sizin

-Yakıt tercihi: Mutlaka ayrılmadan aracın yakıt tercihini, lastik hava miktarını sorarak çıkın. Amerika’da yakıtınızı kendiniz dolduruyorsunuz. Biz ilkinde yardım alarak öğrendik. Sonra kendimiz hallettik. Hatta eğlenceli bile oldu. Ülkeye dönünce aynı şeyi yapmayı bile istedik. Tabii bizim pompa görevlileri çok şaşırdı. Kredi kartı ile değil nakit ödemeyi tercih ettik. Çünkü görevli olmayan benzin istasyonlarında olur da makinede kartın başına bir şey gelirse uzun süre beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bu arada size küçük bir tüyo otobanlardan benzin almayın. Biraz daha pahalı oluyor. Yola çıkmadan şehirden deponuzu doldurun yola öyle çıkın.

-Gündüz far uygulaması: Bazı Avrupa ülkelerinde gündüz far yakılması gerekiyor. Yakmazsanız ceza yersiniz. Bunu da mutlaka sorun.

Sözleşmeyi tüm bunlardan sonra imzalayarak alın ve yanınızdan hiç ayırmayın tabii söylemeye gerek yok sakın kaybetmeyin.

5- Park: İşte bence en önemli konuya geldik. Araba ile seyahat rahat, zevkli ama park yapmak bir o kadar da sıkıntılı. Gece otelde kalırken mutlaka otoparkı olan ve hatta ücretsiz otoparkı olan otelleri seçin. Eğer ücretsiz otopark yok ise de belli ücreti vermeye razı olun. Çünkü arabayı sabah yerinde bulamayabilirsiniz. Bu özellikle bize Los Angeles için uyarılmıştı. Otobüs duraklarında park yasak. Yolda park edecekseniz mutlaka yol üzerindeki çizgilere dikkat edin. Özellikle bazı yerlerde park ederken araç ile ilgili bir kart bırakılıyor. Sakın park edeyim kim görecek demeyin. Hemen anlıyorlar. O yöreye ait olmadığınızı. Çizgilere dikkat edin. Eğer çizgi dışına lastiğiniz taşmış ise ceza yersiniz. Zig zag çizgi üzerine park edemezsiniz. Almanya bu konuda gerçekten çok sıkıntılı. Park çizgisine lastiğin değmesi bile ceza sebebi. Amerika’da yokuş aşağı ve yokuş yukarı aracınızı bırakırken lastiklerin kaldırıma dönüşü bile önemli. Yurt dışında şerit değiştirmek hatta yanlışlıkla şerit çizgisini çiğneyin hemen korna ile uyarıyorlar. Ama siz yavaş bile gitseniz kimse arkanızda biz de olduğu gibi korna çalıp selektör yapmıyor. Hele Amerika’da yol kenarında ki tabelada don’t pass yazdı mı herkes yol boş olsa bile arka arkaya dizeleniyor ve geçmiyorlar. Öyle bizim ülkedeki gibi rahat davranamazsınız. Yolda bizim ülkemizde gördüğümüz bazı artistik davranışları hiç yapamazsınız. Yurt dışında bizim ülkede yaptığınız tüm hareketleri unutun. 6- Hız sınırı: Zaten uymanız gereken bir durum. Yazılan hızlara mutlaka uyun. Hiç anlamadığınız şekilde polis yanınızda oluyor. Yol boş, kimse yok demeyin hoooop polis yanı başınızda. Özellikle Amerika’da. Çölde gidiyorsunuz. Kimse yok. Sanmayın. Polisin nereden çıktığını anlamıyorsunuz. Avrupa ülkelerinde ise özellikle Almanya’da yol kenarındaki sabit hız ölçerlere dikkat edin. Fotoğrafınızı çekiyorlar. Yüzünüzde kırmızı bir spot patlıyor. Sakın burada şöyle düşünmeyin. Kiralık araç bizi nasıl bulacaklar demeyin. Buluyorlar ve cezayı ev adresine gönderiyorlar. Eğer şehir içinde 30 km yazıyorsa mutlaka uyun. Hele Almanya’da mutlaka uymanız gerekir. Sadece 5 km ihlal hakkı veriyorlar. Otobanlarda da hız limiti var. Uymanız gerekli. Yolda bisikletli ve motosikletli önünüzden ne kadar yavaş gitse de korna çalamazsınız, çok yakın mesafeden takip edemezsiniz. Özellikle bisiklet yolu olmayan yollarda. Sizden üstün durumdalar. Asla rahatsız edemezsiniz. Çünkü onlar açıkta seyahat eden kişiler.  

 6- Araç teslim alırken yapılacak işlemler

Teslim etme saatinizi asla aşmayın. Biraz erken bile gitmeniz daha iyi. Eğer geç kalırsanız tam gün ücret ödersiniz.  Teslim sırasında bir görevli başta depo doluluğu olmak üzere hasar var mı kontrolü yapıyor. Rapor yazıyor ve size de bir kopya veriyor. Bu raporu da siz yine saklayın.