Köln’den Düsseldorf’a giderken Dünyanın ilk asma treninin olduğu yere uğramadan ve hatta binmeden olmaz dedik ve rotamızı Wuppertal’e çevirdik. Wuppertal Düsseldorf’un kuzeydoğusunda Ren nehrinin kolu olan Wupper ırmağının iki tarafında yer alan şirin bir yer.

Şehri önemli yapan ve turist akımına uğratan iki önemli faktör var burada. Gitmeden bildiğimiz ve buraya gelme amacımız Dünyanın ilk asma treninin burada olması, gittikten sonra ise şehrin ikinci önemli figürünün Tuffi adlı fil olması. Wuppertal treni ile Tuffi’nin çooooook ilgili olduğunu öğrendik. Neden şaşırdınız, fil ve araba fıkralarına şaşırmıyorsunuz da fil ve tren dediğimizde biraz şaşkınlıkla baktığınızı hissettik. Neyse hikayenin özeti burada.   

Dünyanın ilk asma treni ile sevimli fil Tuffi’nin ilgisini merak ettiniz mi?????

Wuppertal asma treni veya havarayı yada bilinen ismi ile Schwebebahn (Türkçeleştirirseniz süzülen tren oluyor) şehir içi ulaşımı için yapılan ilk asma demiryolu.

Halen halka hizmet veren tren her gün 200’e yakın insanı 10 km’lik kanal üzerinde taşıyor. Asma tren 1 Mart 1901 ‘de hizmete açılmış. Yaklaşık 5 dakika süren yolculuk keyifli. Biletinizi sarı makinelerden alıyorsunuz ve gideceğiniz yönde bekliyorsunuz. Keyifle şehri yukarıdan turluyorsunuz.

Gelelim Tuffi’ye. Tuffi şehirde bronzdan yapılmış olarak yer alan sevimli bir fil. İyi de trenle ilgisi ne.

Sevimli fil Tuffi’nin hikayesi Hindistan’da 1946 yılında doğması ile başlar. Tuffi 3 yaşına gelince Franz Althoff adlı bir sirk sahibine satılır. Bu sirk Circus Althoff olarak bilinmekte ve geçmişi 17. yüzyıla kadar gitmektedir. Tuffi Hindistan’dan hava delikleri bulunan bir kutu ile getirilir. Sirke gelen Tuffi eğitimden geçerek iyi bir sirk elemanı olur. Hatta reklamda bile oynar. Tuffi’nin ağırlığı kayıtlarda 200 kg ve 700 kg gibi iki farklı şekilde belirtilmiş.

İşte Tuffi’nin tren ile ilgisine geldik.

Tuffi trene bindirilmek istenir. Biletler alınır ve trene binilir. Treni bir kutu gibi gören Tuffi çıkmak ister ve kutudan ışığa doğru giderek çıkıldığını bilen Tuffi trenin arka tarafına gider. Burada koltuklar kırılır ve Tuffi birden vagonun kapısını kırarak nehre atlar. Tuffi ve birkaç yolcu yaralanır. Mucize eser Tuffi’ye bir şey olmaz.  Çünkü nehre atladığı yer şansına sadece 50 cm derinliğindedir. Tabi Tuffi’nin trene binmesi, olan olayları görüntülemek isteyen foto muhabirleri ve gazetecilerin hiçbirisi böyle bir olay beklemedikleri için görüntü maalesef alamazlar.

Eeeeeee henüz cep telefonları yok ve meraklı seyircilerde olmayınca bu an için hiçbir resim ve fotoğraf olmaz. Ancak size bu anlattığımız gibi, görenlerin tasvir ve tanımlamaları ile şematik fotoğraf çizilir. Sirk sahibi Althoff para cezasına çarptırılır. Mahkeme yetkilileri asma trende polis köpekleri hariç hayvan taşınamayacağını kayıt ederler.

Tuffi’nin trenden atlayışı ya da düşüşü (Foto: topsimages.com)

Tuffi iyileşir gösterilerine devam eder. 1968 yılında Althoff sirki dağılır. Ve Tuffi Fransız sirkine satılır. Tuffi 1989 yılında ölür. Tuffi ile ilgili maceralar çocuklara anlatılır, hatta Tuffi ile ilgili hikaye kitapları bulunmaktadır.

Wuppertal’de Tuffi kadar olmasa da hem şehirde hemde Skulpturen Parkta değişik heykeller var.