Arasta Çarşısını gezerken kısaca Mozaik Müzesi denilen Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’ne gidiyoruz. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi İstanbul’da Sultanahmet Meydan’ınındaki Arasta Pazar’da yer almaktadır.

Yüzey alanı 1872 m²’yi bulan mozaik müzesi, geç antik çağdan bugüne ulaşabilen en büyük ve çeşitli peyzaj betimlemelerinden biridir. Müzedeki mozaik parçalarında 150 insan ve hayvan figürü kullanılarak anlatılmış 90 farklı tema bulunmaktadır.

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’nde sergilenen eserler M.S. 450-550 yılları arasına tarihlenirken, mozaik konuları dinsel içerik taşımıyor. Doğa ağırlıklı resimler açık havada çoban yaşamı, iş yapan köylüler ve avcıların cesareti gibi konuları işler.

Bunlar arasında fil ve aslan mücadelesi, kaz güden çocuklar, keçi sağan adam, eşeğine yem veren çocuk, testi taşıyan genç kız, elma yiyen ayılar ve avcı kaplan mücadelesi mozaikleri sayılabilir.

Müze kart geçerlidir. Pazartesi günü hariç her gün 10:00–17:00 (01 Ekim-01 Nisan kış dönemi 09:00-17:00) saatleri arasında ziyarete açık.