Gaziantep denilince aklınıza ilk gelen baklava ve kebap oluyor değil mi? Bunu söylerken hemen ikinci soruyu soruyoruz…. Gaziantep’te gezilecek yerler nerelerdir? Yine ilk akla gelen medyada çok fazla dolaştığı için herhalde Zeugma Antik Kenti ya da Zeugma Mozaik Müzesi ve Çingene Kızı’dır.

Gaziantep’in Anadolu medeniyetinin önemli beşiklerinden biri olduğu düşünülünce kültürel özelliklerinin önde gelmesini bekliyor insan. Ancaaaak; yine de yerli ve yabancı turistlerin çok büyük çoğunluğu için Gaziantep tam bir gastronomi şehri olduğu için gurme keşifleri önde geliyor.

Bizi takip edenler bilir, bizde yemek listemizin en sonunda gelir. Yine de bazı şehirlerin çok özellikli yemeklerinden yazılarımızda bahsederiz.  Ha bu arada unutmadan söyleyelim eğer gurme turuyla gelip lezzet keşfine çıkacaksanız özellikle mide sıkıntısı çekenler mutlaka hazım ilaçlarını yanına alsın. Gurme turlarında günde 5-6 öğün yeniyormuş. Biz kültürel değerlerden başlayacağız. Sizin midenize bizim ayaklarımıza kuvvet. Kültür Yolunda merkezde ilk olarak Gaziantep Kalesine gideceğiz.

Gaziantep Kalesi

Gaziantep’te gezilecek yerlerin başında, Gaziantep’in merkezindeki bir tepeye kurulmuş olan kale gelir. Kale, Roma Dönemi’nde höyük üzerinde bir gözetleme kulesi olarak yapılmış, bugünkü biçimini ise  Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde MS 6.yy’da almıştır. Gerçekten bugüne kadar gördüğümüz kalelerle kıyaslayınca, Gaziantep Kalesi yapımının üzerinden asırlar geçmesine rağmen hala dimdik ayakta. Yaklaşık 30 m yüksekliğinde şehre bakan bir tepe üzerine yer alıyor.

Kale çapı yaklaşık 100 m olup dairesel bir şekle sahiptir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde kalenin 36 burcu olduğundan bahsediyor ancak bunların sadece 12’sini görebiliyoruz. Kale çevresinde bir hendek bulunuyor ve kaleye geçiş köprü ile sağlanıyor.

Esas adı Kala-i Füsus (Yüzük Kalesi) olan Gaziantep Kalesi’ne giderken bu adın neden verildiğinin hikayesini paylaşalım. Bu adın verilmesi bir efsaneye dayanmaktadır. Bu efsaneye göre kaleyi, bölgenin sahibi olan bir kız yaptırıyormuş. Kalenin yapım masrafını karşılamak için çok kıymetli taşı olan yüzüğünü satmış. Bunun için kaleye, yüzük kalesi anlamında Kala-i Füsus adı verilmiştir.

Kale kapısından giriyoruz, karşımızda iki yol var.  Birisi kalenin üst kısmına diğeri ise galeri, dehliz ve kale odalarına gidiliyor.

Biz öncelikle ikinci yolu tercih ettik. Yani dehlizlere doğru gideceğiz. Önceliği buraya vermemizin sebebi kale, günümüzde “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” olarak kullanılmaktadır.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Müzeden sonra kaleyi gezmeye devam. Bu müzeyi adında geçen Panorama kelimesinden dolayı 25 Aralık Kahramanlık Panorama Müzesi ile karıştırmayın. Her ikisi farklı ve gerçekten her ikisi de görülmeye değer. 25 Aralık Kahramanlık Panorama Müzesi için tık tık.

Gaziantep halkının İstiklal Savaşı’nda kahramanca verilen mücadelesini anlatan Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi  2009 yılında açılmıştır.

Galeride Antep Savunmasının teşkilat yapısı, cepheleri, cephelerde savaşan kahramanlar, resimler, rölyefler, heykellerle ayrıntılı biçimde anlatılıyor. 

Kalenin içini dolaştıktan sonra sıra dış mekanları görmeye geldi. Gaziantep Arkeoloji Müzesi tarafından yürütülen arkeolojik kazılar sonucunda, Osmanlı dönemine ait bir hamam ile bir cami ortaya çıkartılmış.

Ziyaret Saatleri: Her gün 08.30-17.30. Giriş ücretli. Müze kart geçerli değil.

Kaleoğlu Mağarası

Gaziantep Kalesinin dolaştınız, sıcak mı sıcak havada bunaldınız, şöyle soğuk bir şeyler içelim ya da bir kahve molası verelim dediniz, hem dinlenelim hem de biraz  serinleyelim dediniz. O zaman ne yapıyoruz doğal klima ortamına gidip serinliyoruz. Dikkatinizi çekelim doğal klima dedik. Gideceğimizi yer işte tam da bu özellikte. Haydi Kaleoğlu Mağarasına gidiyoruz.  Şimdi düşünebilirsiniz mağarada serinleme tamam da bir şeyler içme kısmı biraz ters geldi. Günümüzde kafe olarak hizmet veren mağaraya yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi göstermekte, serin ortamda içeceklerini yudumlayarak keyifli zaman geçirmekteler.

Mağaranın bulunduğu Yeni Han tek avlulu, iki katlıdır. Zemin kattaki mekanlar depo ve ahır, üst katta bulunan odalar ise yolcuların konaklaması amacıyla yapılmıştır. Yapıda batı cephesindeki cümle kapısı üzerinde siyah ve beyaz kesme taşlarla oluşturulmuş olan süsleme ile dikkat çeker.

Kaleoğlu Mağarası, çok eski olup yeni keşfedilen, turizme kazandırılması için çalışmalar yapılan bir mağaradır. Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bulunan Yeni Han Halıcılar Sarayı’ndadır ve Gaziantep Kalesi’ne çok yakındır.

Tarihi ticaret güzergahı İpek Yolu üzerinde bulunan Kaleoğlu Mağarası 500 yıllık bir mağara. Yeni keşfedilen mağara kentin düşman işgaline direnişi sırasında yiyecek ve cephanelerin saklandığı bir yer. Yazın serin kışın da sıcak havasıyla dikkati çeken ve “doğal klima” olarak nitelendirilen mağara hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı günlerde turistlerin vazgeçilmez uğrak yerlerinden.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Şirvani (Şirvani Mehmet Efendi) Cami

Gaziantep Kalesi’ni gezdikten sonra bu camiyi mutlaka görün. Eskiden tarihi Gaziantep camileri içerisinde minaresi iki şerefeli olan tek cami olduğundan bu camiye halk tarafından “İki Şerefeli Cami” de denir. Cami ismini  yaptıran kişiden Şirvani Mehmet Efendi’den almıştır.  Caminin yapılış tarihinin Miladi 1677 tarihinden önce olduğu belgelerden anlaşılmaktadır.

Gaziantep’in Hanları

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Gaziantep kültür ve ticaretin merkezi olmuştur.  Gaziantep’te bulunan tarihi hanlarda, bunun en güzel ispatıdır.  Şehirde zamanında 31 Han bulunuyorken bir kısmı yıkılarak yok olmuş, bir kısmı mimari yönden değişikliğe uğrayarak varlıklarını devam ettirmişlerdir. Günümüzde Gaziantep’te ki işlek hanlar Bayaz Han, Millet Hanı, Tarihi Gümrük Hanı, Anadolu Hanı, Budeyri hanı, Tütün Hanı, Buğday Hanı, Güven Hanı, Kumru Hanı, Kürkçü Hanı, Pürsefa Hanı, Şeker Hanı, Şire Hanı,  Tarihi Yeni Han, Yüzükçü Hanı, Hışva Han, Mecidiye Han. Vaktiniz ve merakınız varsa hepsini dolaşabilirsiniz.  Biz üçünü dolaştık. Bayaz Han (Günümüzde Kent Müzesi olarak hizmet vermekte. Gaziantep Müzeleri-3 yazımızda anlattık), Tarihi Gümrük Han, Millet Han,

Tarihi Gümrük Han

Gaziantep Kale çevresinde yer alan hanlardan birisidir. Hacı Ömer Efendi tarafından 1873-1878 yılları arasında yaptırıldığı Vakıflar kayıtlarından bilinmektedir. ‘Yolcu hanı’ olarak inşa edilmiş olup hanın zemin katı depo ve ahır, üst katta ki odalar ise yolcuların konaklaması için yapılmıştır. Gaziantep ‘teki 17 han yapısından biri olan Gümrük Han özellikle turistlerin tercih ettikleri bir yer. Hanın restorasyonu 2011 yılında tamamlanmış. kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının üretim ve satış merkezi olarak “Yaşayan Müze” kimliğiyle ziyaretçilere açılmıştır.

Millet Hanı

Gaziantep merkezi dolaşmaya devam ediyoruz. Yolumuz Millet Hanına düştü. Sadrazam Lala Mustafa Paşa tarafından 1571 – 1572 yılında yaptırılan han zaman içerisinde değişik isimler aldı. Keçeciler Bedesteni olarak yaptırılmış, Bedesten-i Atik, Karanlık Bedesten olarak anılmış. Üst katı 1890 yılında ilave edilerek bugünkü halini alan hanın Cumhuriyet döneminden önceki adı da “Aziziye” olarak kayıtlara geçmiştir.

Ulu Önderimiz Atatürk’ün Gaziantep’i ziyareti sırasında hanın ismi, Atatürk Hanı olarak değiştirilmek istenmiş. Ancak Büyük Önder Atatürk “Bu han benim değil milletin hanı olsun”  sözlerinin ardından Millet Hanı olarak tarihte yerini almıştır.

Handa küçük bir mola verip yorgunluğunuzu menengiç kahvesi içerek attıktan sonra hanın üst katında ki Baklava Müzesini eğer açıksa ziyaret etmeyi unutmayın. Maalesef biz gittiğimizde pandemi nedeniyle kapanmış ve henüz açılmamış.  

Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı adını orada satılan bakır eşyalardan almıştır ancak günümüzde birçok el sanatı esnafının üretim yaptığı bir çarşı kompleksidir. Gaziantep’te 400 yıllık geçmişe sahip bir el sanatı olan bakır işçiliğini sunan dükkanların yapım tarihi kesin olarak bilinmiyor. Kültür Yolu Projesi  kapsamında yer alan ve tek katlı dükkanlardan oluşan çarşı Tarihi Kentler Birliği’nin “Başarı Ödülüne” layık görülmüş. Alışverişte bazı dükkanlarda kredi kartı geçmiyor ama hesaba transfer yapabiliyorsunuz. Ya da nakit hazırlıklı gidin. Ama alışverişte bir şeyi unutmayın. Alışverişin altın kuralını yani pazarlık yapmayı.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Şimdi diyebilirsiniz ki Hayvanat Bahçesinin ne özelliği var da yazdınız. Hatta bazılarınız ne gerek vardı diye düşünebilirsiniz. Burç Ormanları içerisinde bulunan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, 1000 dönümlük alana kurulmuş Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesidir.

Dünya sıralamasında 4. sıradadır.Hayvanat bahçesinin bizim için ilgi çeken kısmı safari park bölümü oldu. Henüz yeni hayata geçmiş safari parkı ve park içinde serbest dolaşan hayvanlar arasında özel araçlarla gezinti için hayvanat bahçesine gittik.

Burç Tabiat Parkına girdikten sonra epeyce bir yol gittik Hayvanat Bahçesine ulaşınca arabamızı park ettik ve Hayvanat Bahçesi için bilet ve bilgi almak üzere bilet ofisine gittik. Çünkü internetten edindiğimiz bilgilerden safari park Hayvanat Bahçesinin en sonunda. Bahçenin alanı o kadar büyük ki oraya kadar yürüyerek gitmek oldukça yorucu.

O zaman ziyaretçileri dolaştıran araca binmek istedik. En azından oraya yakın yere kadar yorulmadan gidebilirdik.  Fakat  ziyaretçi sayısı az olduğu için çalıştıramayacaklarını söylediler. Yine hüsran yine hayal kırıklığı.

Safari Parkı göremedikten sonra hayvanat bahçesinde hayvanları kafeslerinde görmek bizim için çok önemli değil. Dünyanın pek çok yerinde hayvanat bahçesi görmüştük. Üzülerek ayrıldık.  Ancak çocukları ile hayvanat bahçesine gelmek isteyenler kuş evi, akvaryum, maymun, timsah ve yılanlardan oluşan sürüngen evini gezebilir.

Hayvanat Bahçesini gezmek istemezseniz Burç Ormanları Parkında piknik yapabilir, hoş ve güzel vakit geçirebilirsiniz.

Ziyaret Saati: Resmi tatiller, özel günler, bayramlar ve hafta sonları dahil olmak üzere hayvanat bahçesi yılın her zamanı ziyarete açık. Yaz sezonu (Nisan-Eylül) : 09.00-18.00/Kış sezonu (Ekim-Mart) : 08.00-17.00

Kardeş Şehirler Parkı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, kardeş şehir anlaşması yaptığı şehirlerin logolarının bulunduğu Kardeş şehirler parkı ilgi çekici. Parkta kardeş şehirler Karadağ Kotor, Fas Kenitra, Malta Xahra, K.K.T.C. Lefkoşa, Tunus Ariana, Belarus Minsk, Almanya Ludwigshafen, Ürdün İrbid, Sırbistan Tutin, Lübnan Trablus, Slovenya Celje, Moğolistan Ulan Batur ve Ukrayna Kharkiv’in logoları mevcut.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Şahinbey Parkı

Bugün Gaziantep’te son günümüz yarın Hatay’a gidiyoruz. Bu son günümüzde Şahinbey Parkına gidelim hem Miniatürk’ü görelim hem de biraz eğlenelim dedik. Eskişehirde’ki Esminyatürk’ü gezmiş ve çok beğenmiştik. Bakalım burası nasıl?.

Şahin Bey Parkı çok güzel bir piknik alanı. Yemeğinizi ister getirin, isterseniz mesire yerlerinde kendi mangalınızı yakın, çocuklarınızla beraber vakit geçirebileceğiniz eğlenceli bir park. Parka geldiğimizde ilk hedef olarak Miniatürk’ü görmeye gidiyoruz. Miniatürk ile bu toprakların tarihi dokularının yeniden hayat bulması ve gezip göremeyenler için bulunmaz fırsat diye düşünüyoruz. Miniatürke geldik. Yine bir hayal kırıklığı. Miniatürk kapalıymış. Daha donra teleferik ile gezerken yukarıdan gördüğümüz kadarıyla içerisindeki yapılar kırılmış, dökülmüş olması bizi bir kez daha üzdü. Keşke korunmuş olup açık olsaydı. İçerisinde olan yapılar; Ayasofya Cami, Selimiye Cami, Balıklı göl, Anıtkabir, Çanakkale Şehitler Anıtı, Dolmabahçe Sarayı, Mevlana Türbesi, Pisa Kulesi, Moster Köprüsü, Beylerbeyi Sarayı, Topkapı Sarayı, Kız Kulesi, Ortaköy Cami, Süleymaniye Cami, Atatürk’ün Doğduğu Ev, St. Antonie Kilisesi, Mescid-i Aksa, Kubbet’üs Al Sahra, Kavalalı Mehmet Ali Paşa Cami, Tac Mahal, İshak Paşa Sarayı, İstanbul Boğaz Köprüsü, Gaziantep Kalesi, Şam Emevi Camisi, Sümela Manastırı, Peri Bacaları.

Parkı yukarıdan seyretmek için teleferiğe gidiyoruz.

Teleferik ile Şahinbey Parkını kuş bakışı görmek çok keyifli.  Teleferikler 20 kabin ve her kabin 8 kişi kapasitesine sahip ama sanıyoruz ki kalabalık olmadığı için biz iki kişi bindik.

Parktan çıkmadan hemen Dağ Kızağı bölümüne gidiyoruz. Yurt dışında bindiğimiz çok eğlendiğimiz bu aktiviteyi bir de yurdumuzda deneyelim bakalım. Bu tip kızaklara binerken adrenalin seviyeniz yükselir ve çok eğlenirsiniz.

Burada ki izlenimlerimize gelince; mesafe çok kısa sadece 470 m. Dolayısıyla bırakın adrenalin yükseltmeyi bindiğinizi anlamadan iniyorsunuz. Kızaklar çok iyi çalışmıyor. Üstelik bu mesafe ve kısacık süreye göre çok pahalı. Kızaklar iki kişilik ama inanın bir kişi bile zor biniyor.

Ne yapalım ülkemizde de denemiş olduk. Bizim Amerika-South Dakota- Rushmore Macera Parkı, İsviçre-Bern Gurten Park, Fransa-Paris Disneyland’daki adrenalini yüksek dağ kızağı aktivitelerimiz için tık tık.  

Gaziantep’te ne yenir?

Mezopotamya’nın en önemli şehirlerinden, birçok uygarlığa ev sahipliği yapan ülkemizin en önemli ve önde gelen gastronomi merkezlerinden biri olan Gaziantep çok zengin kültür mozaiğine sahip bir şehir. Öyle 1-2 günde gezemeyeceğiniz, her köşesinden tarih fışkıran, Gaziantep Kale’sinden Zeugma Antik Kentine, çeşitli zanaat ve sanatları görebileceğiniz hanlarından müzelerine, sadece Dünyaca ün salmış Çingene Kızı Mozaiğini görmek için ya da Antep baklavası ve yemeklerini tatmak için bile 1 günlüğüne gelen yerli ve yabancı turistler var. Zaten Gaziantep yemekleri dediğiniz zaman ilk akla gelen baklava ve kebaptır. Hepsinden ayrı ayrı bahsetmek için satırlar hatta sayfalar yetmez. Biz kendimizin tattığı ve tadına doyamadığımız birkaç lezzetinden bahsedelim. 

Yemeğe çorba ile başlanır. Biz de öyle yapalım. Her zaman tercih edilebilecek doyurucu Gaziantep çorbası olarak da bilinen Beyran ya da Beyran Çorbası.

Ülkemizin Güneydoğu bölgesinde ve özellikle Gaziantep’in yöresinde yapılan bu çorba tam bir lezzet şöleni. Ana malzemesi koyun eti ve koyun yanağından olan çorba pirinç, sarımsak, tereyağı, yağ, su, tuz, biber sosu, karabiber ve Halep pul biberi ile zenginleştirilir. Kahvaltıda da tercih edilen çorbanın en büyük özelliği masaya çok sıcak hatta kaynar derecede gelmesidir. Tadımı mükemmel ötesi. Zaten Beyran Çorbası lezzetinin yanı sıra bir şifa kaynağı olarak da kabul edilir. 

Küşleme: Gaziantep kebap konusunda birçok alternatife sahiptir ancak Gaziantep’te en çok tercih edilen etli yemek küşleme. Küşleme, genel olarak koyun ya da kuzunun omurga bölgesinden yapılan, bir yemek.

Yemek üzerine bir tatlı iyi gitmez mi. Tabi ki ilk akla gelen baklavadır. Ama biz tercihimizi katmerden yana kullandık.

Katmer Aslında burada genellikle sabah kahvaltılarında yenildiği söylenen katmer baklava hamuru ile yapılır. Hamur o kadar ince olmalıymış ki arkası gözükebilsin hatta genelde yapılan bir espri hamurun arkasından gazete okuyabilmek gerekirmiş. Tüm Antep baklava ustalarına selam olsun. Hamur açıldıktan sonra içine bolca fıstık, toz şeker ve doğal kaymak koyulur, katlanılır ve fırına verilir. Afiyet olsun.

Şimdi hemen sorabilirsiniz künefeye ne oldu. Künefe bize göre Hatay’a has bir tatlı. Ama burada da tercih edebilirsiniz. Bugün kebap yemeyelim derseniz size mükemmel bir dürüm tavsiye edebiliriz.

Nohut Dürüm: Bizce diğer bildiğiniz tüm dürümler ile rekabet edebilecek bir tada sahip. Nohut dürüm pidenin içine nohut, kuru soğan, patates  veya tercihlere göre maydanoz ve limon konularak yapılan daha çok fast food sınıfında olan bir yemek. Eğer acıya çok dayanıklı değilseniz acılısına dikkat edin. Yanında da buz gibi bir ayran. İşte tam bir keyif.

Ayrıca lahmacun, çayın yanına kahke, yemek üstüne menengiç kahvesi de iyi gider. Afiyetler olsun.

Lezzet Durağı

Gaziantep’te gidebileceğiniz güzel bir yer var Lezzet Durağı. Merkezden biraz dışarıda ama keyifli bir gün geçirebileceğiniz yer.

Gaziantep’te sokak aralarında gezmeyi, meyan şerbeti, dut suyu içmeyi ve geleneksel yemeni almayı unutmayın

Gaziantep gezimizde ki diğer duraklarımızı görmek isterseniz aşağıdaki dosyalarımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

Gaziantep Müzeleri -1 (Atatürk Anı Müzesi, Ali İhsan Göğüş Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Gaziantep Müzeleri -2 (Para Müzesi, Fıstık Müzesi, Hamam Müzesi, Oyuncak Müzesi)

Gaziantep Müzeleri -3 (Panorama Kahramanlık Müzesi, Kent Müzesi)

Dülük (Doliche) Antik Kenti (Mithras Tapınağı)

Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi

Rumkale’nin Muhteşem Güzelliği

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma/Belkıs Antik Kenti

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.