Kazakistan’ın Mangışlak Yarımadasında yer alan Mangıstav eyaletinde ki Aktau şehrini görmeye gidiyoruz. Şimdi aklınıza şöyle soru gelebilir? Kazakistan’ın Astana, Almata gibi şehirleri varken Aktau’ya neden gidiyorsunuz?. Aktau Kazakistan’ın çok özel bir bölgesinde yer alan ve gerçekten görülmeye değer bir yer. Aktau (Kazakça Ақтау) veya Aktav, Kazakistan’ın Mangışlak Yarımadası’nda bulunan Mangıstav eyaletinin merkezidir.

Ülkenin Hazar Denizi kıyılarında bulunan tek liman kentidir ve belki de en önemli özelliği rakımı normal deniz seviyesinin 18 m altındadır. Aktau Kazakça (beyaz, ak) ve tau (dağ) sözcüklerinden türemiştir,  Türkçe karşılığı Akdağ’dır. Aktau çok genç bir şehir. Kurulumu sadece 60 yıl öncesine dayanmakta. Mangyshlak Yarımadası’nda uranyum yatakları keşfedilince işler Aktau için değişti. Mühendisler, inşaatçılar, madenciler ve diğer uzmanlar için bir yerleşim yeri inşa edilmesine karar verildi. Okullar, mağazalar, sinemalar açıldı, peyzajlı parklar ve sokaklar oluşturuldu.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Şimdi Coğrafya bilgilerimizi çok çok öncelere giderek hatırlayalım. Bundan yaklaşık olarak 250 milyon yıl önce Paratethys Okyanusu Karadeniz, Hazar denizini ve Aral gölünü kaplardı. Karadeniz, Hazar denizi ve Aral gölü eski Paleo-Tethys’in artığı Okyanus’ta kalanlardır. İşte Mangışlak Yarımadası Kretase Döneminden kalmadır ve gördüğümüz manzaralar bizleri hem şaşkınlık hem de hayranlık içerisinde bıraktı.

Düşünsenize kaç milyon yıl öncesi okyanusun derinliklerinin bıraktığı manzaralara tanık olduk. Açık hava arkeoloji müzesine gitmiş gibi bu topraklar güzelliği ile büyüleyen zengin bir doğa sunuyor.  Size sadece örnek olsun diye birkaç tane fotoğraf bırakalım (Mangışlak Yarımadası’nda gördüğümüz muhteşem manzaraları bir başka yazımızda sizinle paylaşacağız) ve Aktau maceramızın başına dönelim.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

İstanbul Sabiha Gökcen Hava Limanından Pegasus Hava Yolları ile saat 21.50’de Aktau Hava Limanına uçacağız. Uçuşumuz yaklaşık 3 saat sürecek.

Aktau Hava Limanına geldik. Pasaport işlemleri sonrası bizi bekleyen otobüsümüz ile otelimize gidiyoruz. Kazakistan Türk Vatandaşlarından 1 ay süre ile vize istemiyor. Bir aydan fazla kalırsanız vize almanız gerekiyor. Ülkemiz ile saat farkı 2 saat. Kazakistan bizden 2 saat ileride. Saatlerimizi ayarlıyor ve gece geç saatlerde geldiğimiz Aktau’da otelde dinlenip sabah kahvaltı sonrası gezmeye başlayacağız.

Tarih Müzesi

Tarih Müzesi, Kazakistan’ın en büyük kültür merkezlerinden biridir ve 1975 yılında kurulmuştur.

Bölgenin tarihi, arkeolojisi, etnografyası, doğası ile ilgili sergi koleksiyonunda yaklaşık 60 bin eser bulunmaktadır.

Müzenin ana bölümleri: Hazar Denizi Flora ve Fauna Salonu, Doğa salonları, Arkeoloji salonu, Yeni Tarih (Mangystau XV-XIX yüzyıllar tarihi), 20. yüzyıl Mangistau Tarihi Salonu, Petrol endüstrisinin 100. yılına adanmış salon,  Modern Kazakistan Salonu, Halk yazarı A. Kekilbaev’in eserlerine adanmış salon.

Müzede Kıyafetlere de yer verilmiş. Ama bir kıyafet var ki özel bir yere sahip. Bu kıyafet Romeo Juliet filminde Juliet’in kıyafeti olarak yer almış.

Müze göçebe hayatın en önemli geçim kaynağını sağlayan fauna ve floraya geniş yer vermiş.

Müze, bölgeye özgü bitkileri temsil eden geniş kapsamlı bir herbaryum fonuna ve geçim kaynağını sağlayan faunaya sahiptir.

Müzenin gururu Kazak yurdu yani çadırı.

Etkileyici iç dekorasyonu ve heykeller ile göçebelerin günlük yaşamı anlatılmakta.

https://www.youtube.com/shorts/1dEhGAv7ADQ?feature=share

Mangışlak Yarımadası’nın yaşamında yeni bir dönem açan bölge ekonomisinin gelişim tarihini, petrol yataklarının gelişimi anlatılmakta.

Müze ziyaret saatleri: Salı-Cumartesi açık/ Pazar ve Pazartesi kapalı. Giriş ücretli

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Beket Ata Camii

Beket Ata Merkez Camisi 1 minare ve 11 kubbeden oluşmaktadır. Ana kulenin yüksekliği 50 m’dir. Burada aynı anda 2.000 erkek ve 300 kadın ibadet edebilir.

Duvarlar, üzerlerine Allah’ın 99 ismi ve özelliği ve Kuran ayetleri yazılmış Fin beyaz inci tuğlalarıyla kaplıdır. Ana salon, kadınlar bölümü ve küçük salonların zeminleri ısıtmalı olup, desenli halılar serilmiştir. Mescidin ana kapıları ceviz ağacından oyulmuştur.

Beket Ata kimdir? Efsanelere göre Beket-Ata, 18. yy’ın ikinci yarısında yaşamıştır. Atyrau bölgesindeki Kulsary köyü yakınlarında doğmuştur. 14 yaşındayken, bir bereket almak için bilge Shopan-Ata’nın külleri önünde eğilmeye gelmiştir.

Üçüncü gece, Shopan Ata ona eğitim için yetki vermiştir. Bilgeden yetki aldıktan sonra genç adam, Hiva’ya gitmiş ve burada bir medresede ilim öğrenmiştir. 40 yaşına geldiğinde, bir sufi olmuş ve çocuklara okuma yazma öğretmeye başlamıştır.

Beket-Ata, Genesis kitabının kendisine açık olduğu bir kehanetçi ve peygamber olarak bilinir. Ayrıca bir şifacı, fizik, matematik ve astronomi yasalarını bilen bir adam olarak da ünlüydü.

Beket-Ata, inananlara hakikatte yaşamayı, adil olmayı ve iyi şeyler yapmayı öğretti. Beket-Ata yaklaşık 1813’te öldü ve Oglandy bölgesinde yeraltı camisinin yakınına gömüldü. Efsanelere göre Beket-Ata farklı yerlerde dört cami yaptırdı. 

https://www.youtube.com/shorts/jvL7uxaYq4w?feature=share

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Ortodoks Kilisesi

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

https://www.youtube.com/shorts/82S-35Yec3A?feature=share

Kaya Yolu (Rock Path)

Aktau şehrinde Hazar Denizi boyunca uzanan Kaya Yolu. Dik bir uçurum ile deniz arasında ki yürüyüş yolu. Beşinci Hazar Zirvesi için dik bir uçurum ile deniz arasında 1,5 km uzunluğunda bir yol inşa edildi.

Parkurun büyük kısmı (%70) hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler için uygundur.

Yürüyüş yolu oldukça rahat olup Hazar Denizi’nin muhteşem manzarasına sahip 24 gözlem platformu sunmaktadır.

Eşsiz manzaralar eşliğinde yürürken yoruldunuz mu banklar da dinlenip deniz havasını içinize çekip yürümeye devam edebilirsiniz.

Kaya Yolu izleme platformları ve şehre rahat bir geçiş sağladığı için oldukça turistik rota haline gelmiş.

Uzmanlar, Aktau kaya parkurunun, ihtişamı ve güzelliğiyle eşsiz olan Hazar Denizi’nin “elmas kesimi” olduğunu söylüyor.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yürürken değişik heykeller karşımıza çıkıyor.

Hatta yol üzerinde antik bir mağara bile var. Ama mağara kapalıydı. Sadece kapısından bakabildik.

Vee karşımızda bronz bir heykel. Bize hemen Danimarka Kopenhag’taki ya da Ülkemizin Gökova Körfezi’nin Okluk Koyu’nda ki denizkızı (Mermeid) heykelini çağrıştırdı.

Güzel güzel yürürken dikkat etmeniz gereken bir yer var. Yolun ortasında, ahşap yolun bittiği yerde fayanslar çok kaygan. Neden orası öyle yapılmış anlamak mümkün değil.

Kaya yolundan mersin balıklarının bulunduğu en büyük akvaryum müzesine gidiyoruz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Mersin Balıkları Akvaryumu (Caspian Riviera Grand Palace)

Şaşırmayın. Burası bir otel ve kaya yolunun yakınında. Caspian Riviera Grand Palace otelinin dikkat çekici bir özelliği var. Otel mersin balıklarının bulunduğu en büyük akvaryum müzesine ev sahipliği yapmasıdır.

Otelin değişik yerlerinde mersin balıklarını izlemeniz mümkün. İster otururken ister yürürken, isterseniz dinlenirken.

Tebeşir Feneri

Aktau’nun benzersiz özelliklerinden birisi olup ikonik bir semboldür. Şimdi diyeceksiniz ki bu deniz fenerinin bu kadar ne özelliği var. Bu deniz feneri 1974 yılından beri 11 katlı bir apartman binasının tepesinde yer almakta.  Yanlış duymadınız. Evin üzerinde bir deniz feneri.

Cape Melovoy yakınlarında bulunan bu fener, 7 m’lik daha küçük bir fenerin yerini almış olup 43 m yüksekliğindedir. 2012’de işlevini yitirmiş olsa da Aktau’nun ikonik bir sembolü olmaya devam etmektedir.

Shevchenko Anıtı ve Parkı

Taras Şevçenko anıtı, 19. yy’ın ortalarında Kazakistan’da sürgünde olan Ukraynalı şair Taras Şevçenko’nun onuruna, Kazakistan’ın Aktau şehrinde (ki 1991 yılına kadar şehir Şevçenko şehri olarak bilinir) dikilen bir anıttır. Park herkesin her zaman gelip dinlenebileceği, çocuklarıyla vakit geçirebileceği huzur dolu bir yer.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Sonsuz Alev Anıtı (II. Dünya Savaşı Ebedi Alev Anıtı)

II. Dünya Savaşı Ebedi Alev Anıtı, II. Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden askerlerin ve sivillerin anısına adanmış bir anıttır.

Savaş sırasında yapılan fedakarlıkların anısına bir sembol olarak sıklıkla sonsuz bir alevin yer aldığı önemli bir tarihi mekandır.

Ebedi Alev, II. Dünya Savaşı’nda savaşan ve ölen kahramanların ebedi anısını temsil eden sembolik bir özelliktir.

Onların cesaretine bir övgüdür ve savaşın maliyetinin bir hatırlatıcısı olarak hizmet eder.

https://www.youtube.com/shorts/hqQABlx2HEM?feature=share

Hazar Denizinde tekne turu

Aktau’da Hazar Denizi’nde tekne turu yapacağız. Aktau limanına gidiyoruz.

Bugün Kazakistan’da ki son günümüz. Akşam geç saatlerde Azerbaycan’ın Bakü şehrine uçuşumuz var. Hem son günümüzü değerlendirmek hem de Mangıstav Çöllerinde geçirdiğimiz 2 günlük yorgunluğun arkasından tekne turu hepimizi dinlendirecek.

Grubumuz iki tekneye dağıldı ve denize açıldık. Hazar Denizi’nin sakinliği kaptanımızın aniden hızlanarak arkamızdaki dalgalara karışıyor.

Denizin uçsuz bucaksız genişliğinin büyüleyici manzaralarını arkamızda bıraktığımız yumuşak dalgalarını seyrediyoruz.

Teknede huzurun tadını çıkararak yorgunluğumuzu atıyoruz. Gün sona ererken, kendimizi gökyüzüne ve denize canlı tonlar saçan Hazar gün batımının eşsiz görüntüsüne bırakıyoruz.

Hazar’ın sakin sularında yaşadıklarımız geçmişimizin derinliklerine gönderirken, çok güzel bir gezinin daha sonuna geliyoruz. Yarın Bakü’de olacağız. Yeni yerler ve güzellikler bizi bekliyor. 

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.