Siena’dan hayallerimizde ki Pisa’ya gidiyoruz. Giderken San Gimignano’ya uğrayacağız. Siena’dan 40 km uzaklıktaki San Gimignano çok iyi korunmuş bir Orta Çağ köyü. Üzüm bağları, zeytinlikleri ve yemyeşil görüntü içerisinde 12. Ve 13. yy larda yapılmış ama hala ayakta dimdik göğe uzanmış kuleleri ile tepenin üzerinde kurulmuş Orta Çağ köyü. UNESCO Dünya Miras listesinde yer alan San Gimignano kulelerinden dolayı Ortaçağ’ın Manhattanı olarak adlandırılıyor. Dünya’nın en iyi dondurması ve İtalya’nın en iyi beyaz şarabı ile tanınan San Gimignano’ya geldik bile. Gerçekten insana huzur veren yeşilliği çok sevimli bir kasaba.

Köyün Orta Çağ’ın Manhattan’ı ünvanını aldıran kuleleri 1150 yılında yapılmaya başlamış. San Gimignano ticaret ve hac yolu olan Via Francigena üzerinde yer aldığı için Orta Çağ’da gelişip zenginleşiyor. Köye girişte bu yolu gösteren tabela bizi karşılıyor.

Köyde bu kadar çok kule olmasının ise sebepleri varmış. İlk neden; kulelerin doğal olarak şehrin savunması için yapılması. Diğer neden biraz garip ama gerçek payı olabilir. Soylu ve zenginler arasında statü göstergesi. Yani benim kulem seninkinden büyük olmalı düşüncesi. Her ne kadar belediye binasından daha yüksek (52 m) kule yapılamaz denilse de kimse dinlememiş. Kule demek güç demekmiş. Tabi böyle bir kule yarışında sayı 70’i aşmış. Ancak bu kulelerden 14 tanesi günümüze kadar ulaşabilmiş. Bu kulelere o zamanın gökdelenleri denebilir.

Haydi gökdelenleri pardon kuleleri bir kenara bırakalım da San Gimignano’yu keşfe çıkalım.

Daracık ama her tarafı tarih kokan sokaklarından geçiyoruz.

Yürümeye devam ederek San Gimignano’nun meydanlarına ulaştık. Meydanları diyoruz çünkü yan yana iki meydan var.  Piazza della Cisterna ile Piazza del Duomo.

Piazza del Duomo meydanı köyün kalbi. Aradığınız her şeyi burada bulabilir, karnınızı doyurabilir, hediyelikler için alış veriş yapabilirsiniz. Meydanda Collegiata kilisesini, şehir müzesi olan Museo Civico’yu ve San Gimignano’nun şu anda ziyarete açık tek kulesi olan Torre Grossa görülebilir. Eğer vaktiniz varsa mutlaka 55m yüksekliğindeki bu kuleye muhteşem manzara için çıkın.

Kaleye çıktığımızda yemyeşil manzaraya bakmaya doyamıyoruz. Üzüm yetiştiriciliği ilk sırada. Doğal olarak üzümün olduğu yerde mükemmel şaraplar üretilir. Ünlü beyaz şarap Vernaccia’da buradan çıkmış.  

San Gimignano’ya geldiniz, kuleleri gördünüz, belki açık tek kuleye de çıktınız, ünlü Toskana pizzalarından da tadarken yanında bölgenin meşhur “Vernaccia” adlı beyaz şarabından da içtiniz ve geri dönme vakti geldi. Ama buraya gelip de dondurma yemeden dönmek olmaz. Çünkü burada Dünya’nın en iyi dondurması bulunmakta. Evet yanlış duymadınız San Gimignano’da ki Gelateria Dondoli dondurmacısı birkaç yıl üst üste (2006-2007 ve 2008-2009 şampiyonu) Dünya’nın en iyi dondurması ünvanını kazanmış.

Dükkanın önünde ki kalabalığa aldanmayın, sıra çabuk geliyor. Çeşit derseniz cevabımız aklınıza ne gelirse deriz. Çünkü zeytinli dondurma bile var. Biz denemedik ama deneyenler güzel olduğunu söylediler. Biz tercihimizi çikolatalı, meyveli ve kaymaklıdan yana kullandık. Sonuç; gerçekten çok güzel.

“San Gimignano Delle Belle Torri yanigüzel kulelerin şehri San Gimignano” dan Pisa’ya doğru yola çıkarken aklımızda burası ile ilgili olarak tabi ki kuleleri, huzur dolu yeşil manzaraları ve dondurması kaldı.