Kaohsiung limanına geldiğimizde sabah kahvaltı sonrası tur otobüsümüze gidiyoruz. Limanda yerel kıyafetli kişilerin bizleri karşılaması çok güzeldi. Fotoğraf çektirirken çok içten davranmaları sabah enerjisi için mükemmel oldu.

Tur otobüsümüzde şehirden geçerken yerel rehber Jackie ve rehberimiz Haluk Bey’in verdiği bilgileri dikkatle dinliyoruz. İlk durağımız Fo Guang Shan Buda Müzesi.

Fo Guang Shan Buda Müzesi

Fo Guang Shan Buda Müzesi, Fo Guang Shan Manastırının yakınında. Oldukça yokuş bir yoldan ilerleyip ulaşabilirsiniz. Haritaya baktığımızda çok da yakın olmadığını ve arada bir bölüm daha olduğunu görünce zaman darlığında Buda Müzesini tercih ettik. Sanırım gemi turlarının dezavantajlarından belki de en önemlisi zaman kısıtlılığı (Cruise gemi turlarının avantajları ve dezavantajları yazımızı okuyabilirsiniz)

Buda Müzesine gittiğimizde ilk dikkatimizi çeken park yerindeki yüzlerce motosiklet oldu. Müzeye giriş ücretsiz olup öncelikle Uzakdoğu’nun ünlü yeşil çayının ikram edildiği çay salonuna gidebilirsiniz. Musluklarda çayın aktığı bu alanda çaylarınızı yudumlayabilirsiniz.

Buda Müzesinin girişinde bir tarafta kaplan diğer tarafta fil heykelleri var. İçeriye kahve, çay, hediyelik eşya mağazalarının olduğu büyük bir AVM’den geçerek giriyorsunuz.

Çok renkli süslemelerin olduğu bir alana ulaşıyorsunuz. Karşınıza Çince aralarda da İngilizce yazıların olduğu siyah granit bir duvar çıkıyor. Bilgilere göre, burası Buda müzesinin yapımında destek veren, yardım ve bağış yapan kişilerin isimlerinin yazıldığı duvar.

İşte karşımızda bütün ihtişamı ile oturan Buda.

Fo Guang Big Buddha’nın yapımı bir yıldan fazla sürmüş ve 2011’de tamamlanmış. Heykelin kendisi 40 metre yüksekliğinde, koltuk 10 metre yüksekliğinde ve toplam yükseklik 108 metre.

Yaklaşık 1 km lik yolun her iki yanında 8 pagoda. Pagoda diğer deyimle dini yapılar ya da gözlem kuleleri. Buradaki 8 pagodanın isimleri. Bir Öğretim Pagodası, İki Meclis Pagodası, Üç İyilik Pagodası, Dört Hediye Pagodası, Beş Uyum Pagodası, Altı Mükemmeliyet Pagodası, Yedi Eşleştirme Pagodası ve Sekiz Katlı Yol Pagodası. Sekiz Katlı Yol Pagodasının içine girdik. Sekizli yol; sağ görünümü, sağ anlayış, doğru konuşma, doğru eylem, doğru geçim, doğru çaba, doğru farkındalığı, ve sağ konsantrasyonu: kurtuluş bir kişi açar sekiz öğe içerir. Ayrıca Sekiz Katlı Yolu Pagoda ziyaretçilerin tanıtım videolarını izleyebilecekleri bir dinlenme yeri

Çıkarken yeni yıl kutlamaları için yapılan geçiş törenine rastladık. İzledik ve gösteri yapan dansçılar ile fotoğraflar çekildik.

Lotus Gölü

Lotus gölü yapay bir göl olup turistlerin oldukça ilgi gösterdikleri sıra dışı bir turizm yeridir. Üzerinde bulunan ejderha ve kaplan pagodaları her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Çeşitli su aktivitelerinin yapıldığı Lotus Gölü 2009 Dünya Oyunlarında çeşitli su etkinliklerine ev sahipliği yapmış.

Biz gelelim Göl üzerindeki Ejderha ve Kaplan Pagodalarına. Aslında 1976 yılında inşa edilen tapınağın iki kulesini oluşturuyorlar. Yedi katlı olan kuleler kıyıya bir köprü ile bağlanmakta. Kulelerde sarı duvarlar, kırmızı sütunlar ve çiniler var. Kulelere giren ziyaretçiler inişli çıkışlı sarmal merdivenlerden geçiyorlar. İçlerinde cenneti ve cehennemi tasvir eden resimler bulunmakta. Asıl amacı iyi olanları cesaretlendirmek, kötü olanları tehdit etmekmiş.  İnanışa göre ejderha kulesinden girip kaplan kulesinden çıkmaları durumunda ziyaretçilere iyi şanslar gelirmiş. Haydi deneyelim ve bekleyelim.

Sokak lezzetlerine yürürken seyrederek ve hatta ejder meyvesi denilen meyveyi tadarak ilerliyoruz.

Yine gemiye dönme vakti geldi.

Şehrin görüntüleri izlerken yolun her iki yanında yer alan devasa kadın ve erkek figürlerine rastlıyoruz. Burasının Pier 2 Art Center olduğunu öğreniyoruz. Burada daha birçok değişik figür olduğunu öğreniyoruz.