Bugün yine Tayvan’dayız. Ama başka bir limanı Keelung-Taipei’deyiz. Hava kapalı ancak limanda yine bizi enerjileri ile animatörler karşıladı. İlk olarak Ulusal Saray Müzesine gideceğiz.

Ulusal Saray Müzesi (National Palace Museum)

Çin sanat koleksiyonunu içeren dört katlı müzede resim, hat sanatı, heykel, bronz, lake, seramik, yeşim ve dini nesnelerden oluşan muhteşem bir yer.

Müze, 10.00 ve 15.00 saatleri arasında İngilizce rehberli ücretsiz turlar yapıyor.

Kendiniz hareket etmeyi tercih ediyorsanız, Belirli ücret karşılığında İngilizce kulaklık alabilirsiniz. Bizde kulaklıklarımızı aldık ve müzenin merdivenlerinden yukarı doğru çıkıyoruz.

Eğer müzedeki tüm nesneleri tam hakkıyla inceleyim derseniz sanırım 1 tam gününüzü ayırmanız gerekecek. Biz hızlı hareket ederek 2 saat içerisinde turumuzu tamamladık.

Dalondong Bao an Tapınağı

Dalondong Bao an Tapınağı, hem restorasyonu, hem de tapınak ayinlerinin ve festivallerin yeniden canlandırıldığı için UNESCO Asya-Pasifik Miras Ödülü’nü alan bir yer. Confucius tapınağının hemen karşısında yer alıyor.

Confucius Tapınağı kapalı olduğu için gidemedik. Ama yanında üç maymunlar heykelleri ilginçti.

Chiang Kai-Shek Memorial

Devlet başkanı Chiang Kai-Shek anısına yapılan anıt mezar.

Anıt salonun dört tarafı ve sekizli bir çatısı var, 8 sayısını sembolize ediyor. Çince’de bol şans ve bolluk işareti. Anıt salonun ana renkleri Mavi (Kiremit), Beyaz (Duvarlar) ve Kırmızı (Çiçeklikler) – Tayvan Bayrağının renkleri. Chiang Kai-Shek heykelinin üstünde ki yazıların (Çince yazılmış olan), “Bilim, Demokrasi ve Etik’teki miras” dır olduğunu öğreniyoruz

Anıtın tavanında “Güneş Her Zaman Parlıyor” anlamına gelen Kuomintang‘ın simgesi var. 

Askerlerin nöbet değişimini bekliyoruz. En iyi şekilde nasıl olduğunu izlemek için salona 15 dakika erken gelin ve iyi bir yer bulun. Bunun için asansörleri ya da 90 basamaklı merdiveni kullanabilirsiniz.

Anıt salonda her saat başı muhafızların nöbet değişimi izlemeye değer.

Taipei 101 binası

Taipei 101 binası, dünyanın en yüksek yeşil binası ünvanına sahip. 1999 yılında yapımına başlanan ve 5 yılda yapımı tamamlanan Taipei 101 binasının orjinal adı Taipei Finans Merkezidir.  2004 yılındaki yeşile dönüşüm ile Taipei 101 adını aldı.
Taipei adını Technology, Art, Innovation, People, Environment ve Identity (Teknoloji, Sanat, İnovasyon, İnsan, Çevre ve Kimlik) kelimelerinin ilk harflerinden alıyor.

101 sayısı ise kat sayısını göstermektedir. İş merkezi, alışveriş merkezi ve gözlemevi olarak üç bölümden oluşmaktadır.

Gemiye dönüyoruz

Taipei 101 binasının hemen önündeki Love (Sevgi) önünde fotoğraf çekiniyoruz. Sevgiyle kalın. Japonya’da görüşmek üzere.