Ege dediniz mi aklınıza tatil, güneş, kum, deniz, tarih, mandalin, portakal kokuları, zeytin, zeytinyağı, balık ve balıkçılık gelir. Birçok şehri, beldeyi, kumsalları bir çırpıda sayıverirsiniz. Ama SIĞACIK ismi belki de hiç duymadığınız bir isimdi. İsimdi diyorum çünkü televizyonda yayınlanan EGENİN HAMSİSİ dizisiyle sanırım bu şirin kasabayı duymayan, tanımayan kalmadı. Neredeymiş diye haritada yerini arayan, nasıl gidilir diye araştıran, neleri meşhurmuş diye soranlarımız oldu ve bu şirin kasaba bir anda merak uyandırdı. Biz de Alaçatı Ot Festivaline geldiğimizde Sığacık’a bir uzanalım bakalım bu dizi nerede çekilmiş görelim dedik. 

Sığacık Seferihisar ilçesine bağlı şirin mi şirin bir kasaba. Bizim gittiğimiz dönemde her ne kadar sakin görülse de Haziran ayından itibaren yerli ve yabancı turist akınına uğramakta ve  nüfus sayısı birden bire artmaktadır.

İzmir’e sadece 50 km yani 1 saat; Seferihisar’a ise sadece 5 km uzaklıkta olan bu şirin yer kalabalık ve yorgunluktan kaçabileceğiniz huzur dolu sakin bir kasaba. Seferihisar ilçesi ve Sığacık kasabası Cittaslow yani sakin şehir ünvanını alan ilk yermiş. Belki bunu duymamıştınız. Laf aramızda biz de duymamıştık buraya gelince öğrendik.

Sığacık ismi ise çok eski yıllarda burasının özellikle denizcilere bir sığınak olmasından geliyormuş. Küçük bir balıkçı kasabası olan Sığacık balıkçılık, dalış ve birçok su sporunu yapmak isteyenlere, koylardan yararlanacaklara ve en önemlisi biraz kafa dinlemek isteyenler için ideal bir tatil beldesi. Sanırım artık bu şirin yer tatil yapmak için aklınızda ve listenizde ilk sıralarda yer alacaktır.

Sığacık’ta ilk gezeceğiniz yer Sığacık kalesi olabilir. Biz kale duvarlarından içeri girip kale içi şirin sokaklarından dizinin çekildiği mekana ulaştık.

Daracık sokaklardan geçerken gördüğümüz bu otel ve pansiyonlarda kafa dinlemek için kalabilirsiniz. Dolaşmaktan yorulduğunuzda bir balıkçı da dinlenip enfes balıklardan yiyebilirsiniz.


Oldukça sıcak kanlı olan halk bu dizinin burada çekilmesinden oldukça memnun. Karadeniz’in olmazsa olmazı Laz Böreğini artık burada da görebiliyorsunuz.

Teos Antik Kenti

Gelmişken Sığacık tarihini yakından öğrenmek için Teos’a uzanabilirsiniz. Teos Antik kentine giriş 6 TL. Müze kartınız varsa ücretsiz olarak girebilirsiniz. Ayrıca Müze kartları size devlet tiyatrolarında da indirim sağlar. Hatta hediyelik eşya mağazalarında indirim sağlar. Müze kart faydaları için tıklayınız.

Teos 12 iyon kentinden birisidir. Teos’a geldiğinizde Dionysos tapınağını, Agora’yı, Bouleuterion’u görebilir, Teos’ta bulunan bitki ve hayvanların anlatıldığı bilgi panolarını inceleyebilirsiniz.  

Teos’ta bulunan bitki ve kuş türlerinin anlatıldığı bilgi panolarını inceleyebilirsiniz.  

Dünyanın en pahalı zeytinyağının elde edildiği zeytin ağacını görebilirsiniz. Bu ağaca Umay Nine Ağacı adı verilmiş.

Umay Nine adı Buket Uzuner’in “Tabiat Dörtlemesi”, “Su”, “Toprak”, “Hava” romanlarında ki bilge Anadolu kadınından esinlenerek konulduğu Belediye Başkanı tarafından açıklandı. Zeytin ağaçlarının oldukça bol olduğu ve Dünyanın en pahalı zeytinyağının Seferihisar’da satıldığını ve bu zeytinyağının Sığacık’taki asırlık bir ağaçtan elde edildiğini sanırım bilmiyordunuz. Seferihisar’daki bir müzayede de yarım litresi eveeet yanlış okumadınız sadece yarım litresi 30 bin liradan alıcı buldu. Umay Nine ağacı tam 1800 yaşında ve her daim üzerinde meyvesinin olduğu, fırtına, deprem ne olursa olsun meyve vermeye devam ettiği belirtildi.