“I found my love in Portofino-Aşkı Portofino’da buldum” sözleriyle başlayan şarkıyı duymayanımız yok gibidir. Şarkının bestelenmesinin üzerinden yarım asır geçse de hala hatırlarda. Tabi ki şarkıya konu olan Portofino’da her gün cazibesini arttırıp, turizmin göz bebeği haline geliyor turistlerin İtalya’da görmek istedikleri yerlerin başında yer almaya devam ediyor. Şarkıyı Dalida’nın sesinden bir kez daha anımsamak isteyenler için buraya bırakıyoruz.

İtalya’yı geziyorsunuz, Cinque Terre’ye kadar geldiniz, Portofino’yu pas geçmek olmaz. Neden mi?… Birbirlerine o kadar yakınlar ki aralarında sadece 1 saat var. Gitmezseniz sonra üzülürsünüz. Biz Cinque Terre’ye gitmek için La Spezia’da konaklıyoruz. Çünkü köylere ulaşmanın en kolay yolu bizce bu. Cinque Terre gezi notları için lütfen buraya tıklayınız.

Portofino’ya gitmek için Cinque Terre’nin son köyü Monterosso’yu gezip Santa Margherita limanına geldik. Denizden gitmek fikri bize daha cazip geldi. Portofino’ya gelmek için değişik alternatifler var. Arabayla, otobüsle, trenle, feribotla ve hatta yürüyerek. Yazımızın sonunda okuyabilirsiniz.  

Portofino nerede derseniz? Burası İtalya Riviera’sı olarak geçiyor. Kuzeybatı İtalya’da Ligurya bölgesinde Genova şehrinin 400 kişilik nüfusu ile en küçük belediyesi ama belki de en ünlüsü, en sosyetiği, en lüksü. Kimlerin evi yok ki burada. George Clooney’in evi,  İtalya eski Başbakanı Berlusconi’nin malikanesi buradaymış ama ev şimdi Dolga Gabbana‘ya aitmiş. Siz de ev alayım derseniz maalesef satılık ev yokmuş. O zaman kiralamak istiyorum derseniz metrekare başına 50.000 € ödemeniz gerekiyormuş. Portofino ay şeklinde bir koya yerleşmiş bir liman belediyesi Kristof Kolomb’un  doğduğu yer olarak da bilinir.

Kısa sürecek yaklaşık 20 dakikalık tekne gezimizde kıyıdaki yeşillikler arasına gizlenmiş villaların kimlerin olduğunu düşünmeden edemiyoruz. Kıyıdaki teknelerde göz alıcı.

İşte rengarenk evlerin bulunduğu Portofino limanında iniyoruz.

Çevremize şöyle bir bakıyoruz. O kadar küçük bir yer ki gezilecek yerler neresi diye düşünüyorken karşımıza Portofino’yu özetle anlatan tabelalara rastlıyoruz.

Limanı dolaşmaya başlamadan önce hazır sakinliği yakalamışken bir fotoğrafımız olsun diyoruz.

Şimdi diyeceksiniz ki Portofino’da nereleri göreceğiz?. Aslında bu cümleyi şöyle değiştirelim. Portofino’da ne yapabiliriz?. Bu küçücük sevimli yerde hele bizim gibi vaktiniz kısıtlı ise seçenekleriniz; tepedeki Orta Çağ kalesi Castella Brown’a  çıkıp limanın manzarasını  tepeden çekebilirsiniz. Tabelaları takip ederseniz kolayca bulabilirsiniz. San Giorgio Kilisesini (ki burnun merkezinde yer alır) gezebilirsiniz veya yarımadanın diğer tarafındaki San Fruttoso Manastırını gezebilirsiniz. Yalnız buraya gitmek için tekneye binmelisiniz. Eğer vaktiniz çooooook ve yürüyüşü seviyorsanız 2 saatlik yürüyüşle de ulaşabiliyorsunuz. Bu yoldan giderken teraslı bahçelerle çevrili zarif villaların önünden geçeceksiniz.    

Biz bunların hiçbirine gitmeyeceğiz. Bu sefer limanda dolaşıp, meydanda vakit geçirip, lüks vitrinleri bir şey alamasak da (çünkü oldukça pahalı) seyredip, deniz kıyısında yürüyerek vakit geçireceğiz. Küçük hediyelikler alacağız. Tabi ki pizza ve dondurma yemeden olmaz.

Portofino, sahilindeki rengarenk boyanmış binalarıyla tanınır.

Teknenin dönüş saatini beklerken sokak defilesini izliyoruz.

Tekneye bindiğimizde arkamıza bir kez daha bakıp lüksün tavan yaptığı Portofino’ya el sallarken güneşin batışının keyfini çıkarıyoruz.

Santa Margherita’da tekneye inip bindiğiniz limanda Santa Margherita heykeli karşılıyor. Heykelin yüzü denize dönüktür. Denize açılan balıkçıların sağ salim evlerine dönmeleri için dua ediyor.

Portofino’ya nasıl gelinir? Alternatifler nelerdir?

TRENLE: En yakın tren istasyonu Santa Margherita’da. İstasyondan çıkınca taksi veya Portofino’ya götüren halk otobüslerine binmeniz gerek.

OTOBÜSLE: Santa Margherita’dan Portofino’ya her 30 dakikada bir otobüs var. Bileti doğrudan otobüs şoföründen satın alabiliyorsunuz

YÜRÜYEREK: Santa Margherita’dan Portofino’ya 5 km lik yürüyüş yolu var. Yaklaşık 1 saat sürüyor. Patika çok dar dolambaçlı bir kaldırım. Ama villalar, küçük plaj kulüpleri, restoran ve manzaralar ile yola devam ediliyor.  

TEKNEYLE: Santa Margherita, Ligure, Rapallo, Camogli, Cinque Terre ve Cenova’dan tekneler kalkıyor. Biz bu seçeneği kullandık.

ARABAYLA:  Santa Margherita’dan Portofino işaretlerini takip ederek yaklaşık 20 dakika sonra Portofino’dasınız. Yazın yoğunluk doğal olarak fazla ve yol biraz dar. Portofino’ya geldiniz. Ancaaaaaaaaak Portofino  yaya bölgesidir, araç trafiğine kapalıdır. Ama siz Portofino’da bir otelde konaklıyorsanız geçebilirsiniz. Çünkü  tüm otellerin misafirleri için özel otoparkı vardır.  Portofino’yu ziyaretiniz birkaç saatlik ise arabanızı Piazza della Libertà’daki kapalı otoparkta bırakmak zorundasınız. Bu otoparkın maliyeti oldukça yüksektir. Saatte 5.50€ (ki bu fiyat değişkenlik gösterebilir) olan ücreti saat başında artarak devam eder. En iyisi Santa Margherita’da park edip tekne ile gelmek.