Hayal defterimizin üst sıralarında yer alan İtalya’ya gittiğimizde Milano’dan başlayıp Roma’da tamamladığımız gezide birçok yeri (Milano, Verona, Venedik, Murano-Burano Adaları, Floransa, Pisa, Siena, San Gimignano, Orvetio, Roma, Vatikan, Napoli, Pompei, Castel Gandolfu) görme fırsatımız oldu. Gördüğümüz yerler çok bilindik yani İtalya dendiği zaman herkesin ha orası mı biz de görmüştük dediği yerlerdi. İtalya’da gezilecek yerler için lütfen tık tık. Bizde bu sefer İtalya’nın çok fazla bilinmeyen yerlerini keşfedelim dedik. Henüz turlarla gezilere gittiğimiz dönemde İtalya’nın Cinque Terre bölgesini de kapsayan gezi programını gördük. Hemen işlemlerimizi yaptırdık ve günün gelmesinin sabırsızlıkla beklerken Cinque Terre hakkında bilgi toplamaya başladık.

Cinque Terre İtalyan Riviera’sının engebeli sahillerinden oluşmuş bir bölgesidir. La Spezia şehrinin batısında yer alır. Cinque Terre kelime anlamı olarak Cinque beş, terre toprak demek. Yani “Beş Toprak” demektir ve şu köylerden oluşur. Monterosso al Mere, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore. Hepsi Cinque Terre Ulusal Parkı’nın içinde yer alır.

Cinque Terre bölgesine gitmek için araba ile hareket etmek, yani araba kiralarım, köye giderim gezer dolaşırım diyemezsiniz. Ulaşım trenle, deniz yoluyla ve tabi ki yürüyerek. Araba bile kiralasanız şehrin dışına uzakta bir yer eğer kalabalıktan bulabilirseniz park etmek ve sonra yürümek gerekiyor. Bölgeye araba girişi yasak olduğundan bir köyden diğerine ancak yerel trenler veya feribotlarla gidebilir ya da yürüyebilirsiniz.

Cinque Terre’yi gezmenin en rahat şekli arabanızı köylere yaklaşık 33 km uzaklıkta olan La Spezia’ya park etmek ve köylere trenle devam etmektir. Biz de öyle yapıyoruz. Konaklama işlemlerimizi hallettikten sonra bavulları odaya bıraktık, hemen La Spezia limanına gittik.

La Spezia’da yakın çevreyi keşfedip, deniz havası soluyalım ve günün yorgunluğunu atalım. Bu şehrin limanı İtalya’da en önemli ticari sivil ve ana İtalyan askeri liman niteliğindedir. 

Monumento agli Aviatori Caduti per la Patria (Vatan için düşen Havacılar Anıtı)  Limanda hemen kıyıda yer alan anıt üç renkli oklarla süslenmiş pembe granit stelin bulunduğu beton bir kaideden oluşmaktadır. Arkada bir kartal ve bir kadın figürünün tasvir edildiği bronz kısım bulunur.

La Sepiza’da köylere gitmek üzere tren istasyonuna yürüyoruz. Burada hemen söyleyelim. Cinque Terre köylerini gezerken size diğer yazılarımızda alışagelmiş olduğu gibi müzelerden, katedrallerden, büyük alışveriş merkezlerinden, saraylardan ya da büyük meydanlardan bahsetmeyeceğiz. Bu sokakta bu var, bunu görmeniz gerekir demeyeceğiz.  Hani geziye çıkarken uzun bir liste yapıp gezilecek ve görülecek yerleri adreslerine kadar yazardık ya hiç gerek yok. Size kartpostallardan fırlamış gibi görünen rengarenk evlerden, eşsiz manzaralardan, ara sokaklarını gezerken sıcacık manzaralarından söz edeceğiz. Gerisi mi köye gelince kafanıza göre takılın.

Trene binerken köyler arasında günü birlik sınırsız olarak hareket olanağı sağlayan biletlerimizi alıyoruz. Sınırsız derken herhangi bir turla gelmediğiniz kendi başınıza geldiğiniz zamandan söz ediyoruz. Turla geldiğinizde her şekilde zamanınız sınırlı. Bu kart ile tren istasyonlarındaki wi-fi, köy aralarındaki trekking yolları, Corniglia’da tren istasyonundan merkeze götüren otobüs (tabi kalabalıktan sıra gelirse) ücretsiz. Tren kartınızı yanınızdan sakın ayırmayın çünkü kontrollere denk geldiğinizde kart yanınıza yoksa ceza yiyebilirsiniz.  

Karşımıza ilk çıkan köy Riomaggiore. Zaten La Spezia’dan tren yolculuğu en fazla 9 dakika sürüyor.  

Trenden indikten sonra şehre varmak için duvarları mozaiklerle süslenmiş tünelden geçmek gerekiyor. 

Riomaggiore’nin kökeni, Vara Vadisi sakinlerinin, korsan baskınlarından korkmadan üzüm ve zeytin ağaçları yetiştirmek için kıyıya doğru hareket ettiği 8. yüzyıla kadar uzanıyormuş. Dik yamaçların üzerine kurulmuş rengarenk evler (ki bu görünüm Cinque Terre için karakteristik) denize kadar uzanıyor.

Riomaggiore’nin evleri dağın tepesinden denize kadar uzanır. Dar bir sokak, küçük bir plaja ve yüksek evlerle çevrili bir rıhtıma iniyor.  

Köyün en hareketli yeri ise Via Colombo Caddesi. Yokuş yukarı giden caddede karnınızı doyurabilirsiniz ama biz ilk etapta dondurmayı tercih ettik. İtalya’da olduğumuz belli olsun di mi ama.

Internet sayfalarında gördüğünüz o kırmızı evin resmini çekmek için hiç deniz kenarına kadar inmeye uğraşmayın. Dar sokaklardan geçerek köyü keşfedin. Köyün tüm evleri ilginç.

Rengarenk evlerin panjurları ise hep yeşil. Açık panjurlar, kapalı perdeler ve dışarı asılmış çamaşırlar.

Riomaggiore’den bindik trene eşsiz manzaraları arkamızda bıraktık.

İkinci köy olan Manarola‘ya geliyoruz. Daha doğrusu biz öyle sanıyoruz. Çünkü trende rehber dördüncü köyde ineceğiz dedi. Nedenini sorunca tur programına göre üç köy rehberle gezilecekmiş. Manarola’yı isterseniz kendiniz gezebilirsiniz. Biz Vernazza’ya gidiyoruz dedi. Ve Manarola’ya gidip dönmemiz için de sadece yarım saatimiz olduğunu söyledi. Üçüncü köy olan Corniglia’ya zaten gidilmeyecekti. Bunu biliyorduk. Çünkü dik yamaçta bir köy olup merdivenle çıkılması zor ya da tren istasyonundan otobüsle merkeze gitmek çok kalabalık olduğu için zaman kaybı oluyormuş. Corniglia köyü tamam da Manarola için yaşadığımız şoku atlatıncaya kadar tren Vernazza durağına gelmişti bile. Sanıyoruz ki turla geziye çıkmaktan ilk kez burada vazgeçmeye başladık. Vernazza’ya geldiğimizde görmemiz gereken Manarola köyünün fotoğraflarını gördük. Gidemesek de işte böyle güzel bir köymüş.     

Geldik Cinque Terre köylerinden dördüncüsüne. Yani Vernazza‘ya.

Cinque Terre’nin beş köyü arasından en küçüğü Vernazza’nın adı, “yerli” anlamına gelen Latince verna sıfatından türemiş. Vernazza ile ilk kayıtlar 1080 yılına kadar gidiyor. Vernazza evleri diğer köylerdeki evler gibi tipik rengarenk görünümleri ve yeşil panjurları ile ilgi çekiyor. Via Roma ana caddesinden geçerek köyü dolaşabilirsiniz

Vernazza’da özellikle liman ve  iki plajı görülmeye değer. Evet köyün iki plajı var. Vernazza limanının hemen yanından plaja inebilirsiniz.

Köyün birinci plajı Santa Margherita di Antiochia Kilisesi’nin önündeki plaj.

Hemen arkamızda görünen Santa Margherita di Antiochia Kilisesinin ilk belgelenmiş tarihi 1318.. Kayalıklar üzerine inşa edilmiş kilise, 16. ve 17. yy.larda genişletilmiş e daha sonra da sekizgen çan kulesi dikilmiş.

Köyün ikinci plajına ise küçük bir uçurumun altından geçerek ulaşıyorsunuz.

Cinque Terre’nin en kuzeyinde yer alan beşinci köy Montresso Al Mare ya da kısa ve tanınan adıyla Monterosso’dayız. Montresso eski ve yeni şehir olarak ikiye ayrılmış. Tren istasyonu yeni şehir kısmında. Yani ilk olarak yeni şehre adım atıyoruz.

Tarihi evler eski şehir kısmında iken plajlar yeni şehir (Fegina) kısmında yer alır. Meraklanmayın iki şehir arasında 10 dakikalık yürüme mesafesi var. Fegina’dan yani yeni şehirden eski şehre doğru yürüyoruz. Yine bir tünelden geçiyoruz.

Cinque Terre’ye gelip bir deniz keyfi yapayım derseniz seçiminiz Monterosso plajları olmalıdır. Sahilindeki birçok koyları keşfetmek için sandalyeler, şemsiyeler kiralayabileceğiniz kumlu plaja sahiptir.

Biz yemek tercihimizi Montersso’da kullanmayı istedik. Deniz ürünlerinden parmesanlı makarnaya kadar seçenekleriniz var.

Karnımızı doyurduktan sonra eski şehirde evlerin arasında dolaşmaya başladık. Marka merakınız yoksa alabileceğiniz çok güzel hediyelikler var burada.

Yemek sonrası köyü dolaşırken Piazza Don Giovanni Minzoni’de ki San Giovanni Battista Kilisesini gördük. Haydi görmeden geçmeyelim dedik. Kilisenin iç ve dış cephesi beyaz ve siyah tonları ile yapılmış. Bu şekildeki renk tonlarını Siena ve Orveito katedrallerinde de görmüştük. Ön cephedeki büyük gül pencere dikkat çekicidir.

Köy, limon, üzüm ve zeytin yetiştirilen tepelerde yer almaktadır. Özellikle limondan yapılan ürünler rağbet görmektedir. Hatta Monterosso’da Mayıs ayında limon festivaline yapılmaktadır.

Montresso aslında birçok özelliği barındırıyor. Köylerin en büyüğü, en büyük konaklama tesislerine sahip, en uygun kumsala sahip. Aslında özellikle yeni şehir kısmı çok da fazla köy havasını yansıtmıyor. Trene binmek üzere yeni şehre istasyona dönüyoruz.

Monteresso ile Cinque Terre gezimiz tamamladık. Burada yer alan 5 köyden üçünü görebildik. Trende aklımızda kalanları düşününce rengarenk boyalı, yeşil panjurlu evler ilk sırayı aldı. Ama sizlere öncelikle tavsiyemiz bu köylere kendiniz gezme yollarını bulun. Daha eğlenceli ve zevkli olacaktır. Herhangi bir turla gittiğinizde maalesef bir çok aktiviteyi yapamıyorsunuz.

Cinque Terre hakkında gitmeden bilinmesi gerekenler:

Köylerde konaklamaya gerek yok. Eğer konaklayacaksanız beklentilerinizi yüksek tutmayın. Gecelik konaklama fiyatları biraz pahalı. La Spezia’da ya da Levanto’da konaklayıp köylere trenle gelebilirsiniz. Köyler birbirlerine tren ile çok yakın. Tren ile ilgili çizelge yanınızda olsun. Çünkü bazı saatlerde tren seferleri seyrekleşiyor. Köylerin birbirlerine trenle uzaklıkları

Monterosso – Vernazza: 4 dakika
Vernazza – Corniglia: 4 dakika
Corniglia – Manarola: 5 dakika
Manarola – Riomaggiore: 6 dakika

Trene binerken köyler arasında günübirlik sınırsız olarak hareket olanağı sağlayan biletler almak avantajlı. Bu kart ile tren istasyonlarındaki wi-fi, köy aralarındaki trekking yolları, Corniglia’da tren istasyonundan merkeze götüren otobüs ücretsiz. Tren kartınızı yanınızdan sakın ayırmayın çünkü kontrollere denk geldiğinizde kart yanınıza yoksa ceza yiyebilirsiniz. Cezalar hatırı sayılır şekilde.  

Köylere araba ile giriş yasak. Araba ile gelirseniz yine en yakın yerde park edip köye trenle gelin. Araba ile gelmeyi düşünürseniz köyün yakınına kadar olan yollar virajlı, unutmayın. Köye yakın bazı merkezlerden trenle geliş süreleri

La Spezia – Riomaggiore: 9 dakika
Levanto – Monterosso: 5 dakika
Bonassola – Monterosso: 10 dakika
Deiva Marina – Monterosso: 16 dakika
Sestri Levante – Monterosso: 20 dakika. 

Köyler 1 gün içinde gezilebilir. Ancak aklınızda trekking ya da deniz sefası varsa bu gezi için 3-4 gün hatta daha fazla süre ayırabilirsiniz.

Trekking meraklıları için bazı köyler arasında çok güzel yollar var. Bir köyden diğerine yürüyerek geçebilirsiniz. Bu yolların en ünlüsü Riomaggiore ve Manarola arasındaki “Via del Amor” isimli aşk yolu. Yarım saatlik bir yol ama uzun süredir kapalı. Vernazza-Monterosso Trekking Rotası Yaklaşık 3.5 km uzunluğundaki yol zeytin ağaçları arasından yürüyerek 1.5 saat sürüyor.  Özellikle yokuşu tırmanıp Vernazza’ya bakmak keyifli olur. Vernazza-Corniglia Trekking Rotası Yaklaşık 4 km uzunluğundaki yürüyerek 2 saat sürüyor. Yolda ekili alanlar, zeytinlikler, üzüm bağları ve çiçekli çayırlardan geçerek Guvano Plajı’na varılıyor. Yola devam ederseniz Corniglia’ya ulaşıyorsunuz. Siz yürüyüş yollarının zorluk seviyesi ve sürelerini tren istasyonlarındaki turist danışma merkezlerinden alabilirsiniz.

Deniz meraklıları için tavsiyemiz Monteresso olacaktır. Tek kumlu plaja sahip köy burası. Burada konaklamak isterseniz diğer köylere göre biraz daha iyi olanaklara sahip.

Corniglia köyü konum olarak dik bir yamaçta. Ulaşılabilirliği biraz zor. Tren ile gittiğinizde şehir merkezine ulaşmak için ya merdivenlerden çıkmanız ya da merkeze giden servise binmek için sıra beklemeniz gerekiyor.