Ürdün görmeyi çok istediğimiz yerler arasında, hayal defterimizin üst sıralarında yer bulmuş bir yer. Ama nedense ha bugün ha yarın derken bir de baktık ki yaklaşık 40 ülke gezmişiz hala Ürdün’e gitmemişiz. Bir gün karşılaştığımız bir tur programı bizi hemen Ürdün için harekete geçirdi. Aslında tur ile gezmek yerine kendimiz gezmeyi daha çok tercih ederiz. Ancak tur programı Ürdün-Filistin gezisi olarak geçiyordu.

Programı incelediğimizde Ürdün’de görmeyi istediğimiz yerlerin yanında Filistin’de Mescid-i Aksa’nın da olması bizi ayrıca heyecanlandırdı. Programa göre Ürdün’de Dünyanın 7 harikasından biri olan Petra gezilecek, Wadi Rum’da çölde 1 gece konaklanacak, çöl safarisi yapılacak, Jerash Antik Kenti gezilecek, Lut Gölü’nde yüzülecek, Salt Türk Şehitliği ziyaret edilecek, Amman ve Akabe görülecek ve sonra İsrail’e geçilecek. Mescid-i Aksa, Eriha, El-Halil, Kudüs, Hayfa, Tel Aviv gezilecek. Program tamam dedik ve hazırlıklara başladık.  

Rotamız Türk Hava Yolları ile Ankara’dan İstanbul aktarmalı Ürdün’ün Akabe şehrine uçuş ile başlayacak. Program tamamlanınca İsrail-Tel Aviv’den yine Türk Hava Yolları ile İstanbul aktarmalı Ankara olacak. Hareket günü geldiğinde büyük bir heyecanla Ankara Esenboğa hava limanına uçuştan 2 saat önce olacak şekilde gittik, check-in işlemlerimizi tamamladık ve tabelalardan uçuş için kapının belirlenmesini bekliyoruz. Tabelalarda Türk Hava Yollarının Ankara-İstanbul uçağının 2 saat rötar yaptığını öğrenmek daha geziye başlamadan biz de hayal kırıklığı yarattı. Hava limanında check-in işlemlerimiz sonrası bu rötarı öğrenmek bizi hem kızdırdı hem de çok üzdü. Ankara’dan uçup İstanbul’da uçağa yetişmemiz çok zor olacaktı. Yapılabilecek ve denenebilecek her şeyi yaparak İstanbul’da uçağa yetişmeye kararlıydık.

Hemen check-in bankosundan bizi İstanbul’a indiğimizde hasta olarak uçaktan almalarını, pasaport ve polis kontrolüne götürüp uçağa yetiştirmeleri için bağlantı kurmalarını istedik. Çünkü İstanbul hava limanı oldukça büyük ve yürüyerek hareket edersek zaten yetişmemiz mümkün değil. İstanbul’da uçağa yetişmek için ne gerekiyorsa tüm şartları zorlayacaktık. İstanbul’a geldiğimizde uçaktan indik. Buggy’lerle pasaport ve polis kontrolünden geçtik. Sonrası mı bizi orada bıraktılar ve tabanvay şekilde uçağa yetişmek için yürüdük. Pardon yanlış dedim yürümek kelimesi az kalır, hava alanında koşuyoruz. Arada tabelaları kontrol edip kaç dakika yolumuz olduğunu öğrenerek uçağın kapısına geldik.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yolcular binmeye başlamışlar ve biz de son kişiler olarak uçağa yetiştik. İstanbul’dan Akabe’ye yaklaşık 2.5 saat uçtuk. Akabe’ye Kral Hüseyin hava limanına geldiğimizde saat 22.30’u gösteriyordu. Pasaport, bagaj kontrolü derken saatler çoktan gece yarısını geçmişti. Otele indiğimizde yaşadığımız stres ile hemen uyuduk. Ertesi gün kalktığımızda otelimizden Akabe’yi dolaşmak üzere çıktığımızda bir gün öncesini çoktan unutmuştuk.

Ürdün’e ne zaman gidilmeli?

Ürdün’e gitmek için en iyi dönem Eylül – Ekim sonbahar dönemi / Mayıs – Haziran ilkbahar dönemi. Diğer zamanlarda Ürdün yazın sıcak olacaktır. Biz Mayıs’ın sonu Haziran’ın başında gittik. Çok sıcak değildi. Bahar ayları gitmek için ideal.

Ürdün’ü gezmek için kaç gün gerekir?

Cevabımız size bağlı olacak. Ürdün’de nereleri görmek istiyorsunuz. Ürdün’e geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler var. Petra Antik Kenti, Lut Gölü, Wadi Rum. Buraları gezmek için 1 gün hatta Petra için 2 gün ayırmanız gerek. Petra Antik Kenti’ni bir günde gezmek çok yorucu. Petra’nın gece mumlarla aydınlatıldığı görmek de muhteşem olur diyebilirsiniz. 

Wadi Rum’da konaklamak ve çöl safarisi için de 2 gün ayırmak mantıklı. Jerash Antik Kenti görülmesi gereken yerlerden. Bunlara ilaveten Wadi Mujib’de kanyon gezisi yapabilirsiniz ki çok yorucu. Gelmişken Nebo dağı, Madaba Şehri, Amman ve Akabe’yi de göreyim hatta dalış meraklısı iseniz geziye birde Akabe’de dalış eklerseniz bizce en az 7 gün ayırmak yeterli.

Ürdün gezisine nereden başlamalı?

Genellikle insanlar Amman’a uçup güneye doğru gitmeyi tercih ediyorlar. Biz Akabe’ye uçup geziye oradan başlayıp kuzeye doğru çıktık. Görülmesi gereken yerler hep aynı rotada olduğu için hangi yönden başlarsanız başlayın fark etmiyor.

Ürdün’e geldiğinizde hava limanından araba kiralamanızı tavsiye ederiz. İnanın gideceğiniz yerlere ulaşımınız hem daha kolay hem de yorulmadan ve vakit kaybetmeden olur. Aracınızı normal bir araç kiralayabilirsiniz. Neden böyle dedik? Çölde 4×4 e ihtiyaç var derseniz. Evet bir tek çölde 4×4’e ihtiyaç oluyor, onu da zaten çölün girişinde buluyorsunuz. Jipli Bedeviler sizi kampınıza kadar götürüyor hatta çölde size tur bile ayarlayabiliyor.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Nerede konaklamalıyım?

Bütçenize göre istediğiniz yerde konaklayabilirsiniz. Ancak unutmayın ki Ürdün pahalı bir yer. Tavsiyemiz gitmeden bizim her zaman konaklama için güvenle kullandığımız Booking.com sitesinden otellerinizi rezerve edebilirsiniz.

Ne giymeliyim?

Gideceğiniz ülke Müslüman bir ülke. Bu nedenle kıyafetlere biraz dikkat etmek gerek. Kış döneminde giderseniz sorun yok ama yaz döneminde en azından çok mini şort, etek, askılı kıyafetler giymemenizi tavsiye ederiz. Ama binlerce turistin ziyaret ettiği Petra, Wadi Rum ve Ölü Deniz’de rahat kıyafetlerle gezebilirsiniz. Yine de çok dekolte olmamaya özen gösterin.

Ürdün güvenli bir yer mi?

Genel olarak gezme açısından güvenli bir ülke olarak kabul ediliyor. Şehirlerarası yollar çok tehlike arz etmiyor. Tek veya grup olarak bu açılardan endişe duymadan gezebilirsiniz.

Ürdün pahalı mı?

Maalesef Ürdün pahalı bir yer. Özellikle gezilecek yerlerin giriş ücretleri turistlere daha pahalı. Hele ki Petra Antik Kentinin giriş ücreti çok fazla ama verilen ücrete değiyor. Pahalılığı her üründe Türk lirasına çevirerek karşılaştırmayın.

Vize gerekli mi?

Ürdün’e seyahat edecek olan Türk vatandaşlarının Umuma Mahsus (Bordo), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla  vize almalarına gerek yoktur.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Bizden Tavsiyeler

1-Araç kiralayın. Ürdün’de rahat dolaşmak için çok gerekli. Trafikleri çok yoğun. Otomatik vites tercih etmek yararlı olabilir. Yollarda hız kontrolü alanlarına dikkat edin

2- Döviz almak için havalimanlarını tercih etmeyin. Havaalanında çok düşük kurdan alıyorlar. Şehir merkezini tercih etmeniz daha yararlı olacaktır. Çok fazla Ürdün Dinarı (JOD) almanıza gerek yok. Dolar geçerli. Kredi kartı birçok yerde geçerli. Ancak kartın geçmediği yerler olabiliyor. Mutlaka yanınızda nakit bulunsun.  

3-Pasaportunuz yanınızda olsun. Polis kontrollerinde  ve özellikle döviz bozdururken gerekli.

4-Petra’da soğuklara, Wadi Rum’da güneşe dikkat edin.

5- Jordan Pass almak faydalı. Bizde ki müze kart gibi. Petra’nın da dahil olduğu 40’tan fazla turistik noktaya ve ören yerlerine bu kartla ücretsiz girebiliyorsunuz. Bu da size maliyet açısından ciddi bir avantaj sağlıyor.

6- Yanınıza almanız gerekenleri unutmayın. (Şapka, bere, güneş gözlüğü, güneş kremleri, ilaçlarınız, gece ve çöl için kalın kıyafetler …….)

Ürdün’de gezdiğimiz yerleri sizinle paylaştığımız dosyalarımız

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.