Niğde’ye geldiğinizde Gümüşler Manastırını görüp Tyana Su Kemerlerini görmezseniz çok yazık olur. Tyana Ören Yeri ve Su Kemerleri Niğde merkeze yaklaşık 20 km uzaklıkta Bor ilçesi, Kemerhisar Kasabası’ndadır.

Tyana Su Kemerlerinin yapılma amacı Bahçeli Kasabası’nda bulunan ve Roma havuzu adıyla tanınan antik havuza hayat veren kaynak suyunun şehre taşınması. Kasabanın Kemerhisar adını almasının sebebi; işte bu suyun taşınması için yapılan kemerlerden dolayı. Tyana Ören yeri kasabanın büyük bir  bölümünün altında kalmıştır.

Roma havuzundan Kemerhisar Kasabası içlerine kadar ki bölümde kemerler toprak altında olduğundan göremezsiniz. Ancak kalan bölümdeki (ki hemen yolun kenarında görünen) kemerler MS 2-3. yüzyıllara aittir ve günümüze kadar dimdik ayakta kalmayı başarmıştır. Suyun önemini bilen insanların yaptığı kemerlerin bulunduğu Tyana Hititler döneminde Tuwanuwa, Roma’da ise Tyana olarak tanınmaktadır ki en parlak dönemini de Roma Çağı’nda yaşamıştır. Bu dönemde iki kez Güney Kapadokya Krallığı’nın başkentliğini yapmıştır. 

Tyana Su kemerlerinin muhteşemliği gerçekten insanı şaşırtıyor. Ama kemerlerin yolun kenarında hiçbir koruma altında olmaması, çok bakımsız olması hatta bazı evlerde inşaat sırasında malzeme olarak kullanılması bizleri çok üzdü.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Roma Havuzu

Tyana Su kemerlerinin taşıdığı suyun kaynağı olan Roma Havuzunu görmek için ise Bahçeli kasabasına gitmeniz gerek. Kasaba merkezine yaklaşık 4 km mesafede olan havuz Roma (Trojan ve Hadrian) Döneminde MS 2’nci yy’da inşa edilmiştir.

Havuz düzgün kesme taş bloklarla inşa edilmiş, dikdörtgen planlı olup havuzun altından kaynayan su, oluşturulan kemerler vasıtasıyla Antik Tyana (Kemerhisar) Kenti’ne ulaştırılıyordu. Tamamen toprak altında olan havuz 1960 yılında tesadüfen bulunmuştur. Etrafı mermer taşlarıyla örülmüş, uzunluğu 1300 m. olan havuz 23x66x22.5 m ebatlarında olup olimpik ölçülerdedir. İlk gördüğümüzde modern bir yüzme havuzu sanırsınız. Ama bu havuz bir zamanlar burası şehrin içme suyu merkezi olarak kullanılmış. Park yeri sorunu yoktur. Giriş ücretsizdir. Mesire yeri olarak çok güzel bir yer.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.