Ulan Batur gezimize 3 gün sonra tekrar devam ediyoruz. Bu üç günlük arada ne yaptık derseniz? Karakorum’da 3 gün Ger çadır kampında konakladık.

Aslında 2. gün öğleden sonra başlayan kar fırtınası nedeniyle 3. gecemizi Karakorum’da bir otelde geçirmek zorunda kaldık. Çok eğlenceli ve macera dolu anlar yazımızda.

Ulan Batur’da rotamız Gorkhi Terjl Milli Parkı.

Gorkhi Terjl Milli Parkı

Burada Cengiz Han Atlı Heykeli’ni görüp yer altı müzesini gezip çeşitli aktiviteleri yaptıktan sonra Aryapala Mediation Temple ziyaret edeceğiz. İlk durağımız olan Cengiz Han Atlı Heykelini görmek için yaklaşık 70 km’lik yolumuz var. Nereden baksanız 1-1.5 saat yapıyor. Gorkhi Terjl Milli Parkı Terelj Nehri vadisinde yer almaktadır. Oldukça büyük olan parkın güneydeki küçük bir kısmı turistler için geliştirilmiş. Parkın çoğu gelişmemiş ve erişimi zormuş. Terlj turizm bölgesindeki turist kampları ilgi çekici. Yol boyunca ger çadır kamplarını görüyoruz.

Cengiz Han Atlı heykeli göründü. Karşıdan bile bu kadar muhteşem göründüğüne göre bakalım yakından nasıl.

Cengiz Han Atlı Heykeli Ulan Batur’un Tsonjin-Boldog bölgesinde yer alan 40 m’lik bir anıt heykeldir.  Heykel 2008 yılında tamamlanmış ve yapımında malzeme olarak paslanmaz çelik kullanılmıştır. Heykele doğru yaklaşırken size Cengiz Han’dan bahsedelim.

Cengiz Han kimdir? ve heykeli neden şehre daha yakın ya da merkezde değil de buradadır?. Moğol’ların ünlü imparatoru Cengiz Han tarihte hiç savaş kaybetmemiş birkaç hükümdardan biridir. Rivayete göre; Cengiz Han’ın bir savaş sonrasında altın kırbaç bulduğu tepeye yani buraya yapılan heykel, insan eliyle yapılan 100 harika eser arasında yer alıyor. Dünya’nın en büyük Cengiz Han Heykeli, temelden atın başının tepesine kadar 50 m yüksekliğinde ve 10 mil uzaktan bile görülebilirmiş. Anıta girmek için 53 basamak var. Biz saymadık, arkadaşlar saymışlar. 

İçeriye girdiğimizde tam karşımızda dev bir çizme var. Bunu sonra inceleyelim diyerek dev heykelin atının başına çıkmak için asansöre gidiyoruz.

Şansımıza asansöre binmeden elektrikler kesilmez mi. Hadi bakalım 4 katı sadece 1 kişinin çıkabileceği daracık merdivenlerden çıkıyoruz. Biraz yorulduk ama dışarı çıktığımızda manzaranın keyfi her şeyi unutturuyor. Oldukça dar ve küçük görüntüleme alanında hemen fotoğraflarımızı çekinip dev çizmeyi daha doğrusu botu görmeye gidiyoruz.

İşte karşımızda Dünyanın en büyük botu. Bot 6 m uzunluğunda ve 2 m genişliğinde. Botun yüksekliği ise 9 m. Yani büyüklüğü tasvir etmek istersek üç katlı bir evin yüksekliğine eşdeğer.

Bot gutal adı verilen, bugün halen Moğol geleneksel günlerinde ve güreş yarışmalarında güreşçiler tarafından giyilmekte olan, Moğolların deriden yapılma geleneksel botu şeklindedir. Normal ayakkabılardan yaklaşık 195-200 kat büyük tasarlanan bot 4.4 ton ağırlığında olup 45 m boyundaki bir insanın boyuna orantılanarak giyebileceği büyüklüktedir. Botun yapımında 225 adet boğa derisi, 120 m2 keçe, 4500 m urgan, 180 m2 keten bezi, tabanı için 13 m3 tahta ve 300 litre yapıştırıcı kullanılmıştır.

Daha önce de Dünyanın en büyük keçe botunu Rusya-Volga nehir turu gezimizde Mandrogy’de görmüştük. Merak edenler lütfen tık tık.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza ücretsiz abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kompleksin giriş katında Moğol hükümdarlarının fotoğrafları yer almakta. Giriş katında kısa bir tur atıyoruz.

Komplekste bulunan müzeye gidiyoruz. Müze Moğol kıyafetlerini, cephanelikleri, mutfak eşyaları ve eyerlerin replikalarını içermekte.

Kompleksten çıkmadan eğer isterseniz hediyelik eşya dükkanına uğrayabilirsiniz. Ziyaretçilerin fotoğraf çektirmek için giyebileceği geleneksel bir kostüm dükkanı var.

Kompleksten çıktığımızda yapılabilecek birçok aktivite bulunmakta.

Ata binmek, çift hörgüçlü develere binmek, ok atmak ve kartalı elinizde taşımak gibi. Ben kartalı elimde taşımayı tercih ettim. Önce hazırlıkları tamamlayıp koluma koruyucu kolluk taktım ve kartalı aldım. Pek öyle kolay sanmayın. Çok ağır. Neyse ki görevli hemen müdahale ediyor.

https://www.youtube.com/shorts/JJXj4s86LHU?feature=share

Tur grubumuzla bir fotoğraf çekiniyoruz.

Grup arkadaşlarımız deveye binmeyi ve ok atmayı tercih ettiler.

Heaven  Enjoy Tourist Camp

Aktiviteleri bitirip Aryapala Meditation Temple’a doğru yola çıkıyoruz. Ulan Batur’a 57 km uzaklıkta çok güzel bir tesiste yemek molası veriyoruz. Heaven  Enjoy Tourist Camp tesisi Terelj ana yoluna 100 m uzaklıkta kurulmuş.

Çok güzel bir manzaraya sahip tesis kaya oluşumları, çamlarla kaplı dağları ile muhteşem. Tesis eğer aracınız yok ise Ulan Batur’un herhangi bir yerinden, tren istasyonundan veya hava alanından sizi alıp belirli ücret karşılığında kampa transferinizi sağlamakta. Kampa giriş ücretli

https://www.youtube.com/shorts/aaD8pv8hAGU?feature=share

Bizim de yemek yediğimiz restoran aynı anda 30 kişiye hizmet vermekte.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza ücretsiz abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kaplumbağa Kayası

Kaya tırmanışlarına olanak sağlayan park değişik kaya oluşumlarına sahiptir. Bu kayalardan en meşhur olanı Kaplumbağa Kayasıdır.

Yemek sonrasında kampa çok uzakta olmayan kaplumbağa kayasını görmeye gidiyoruz.

Kaplumbağa kayasının hemen yanında kurulan ger çadırında alışveriş yapabilirsiniz.

Ya da bizim gibi sıcağa aldırış etmeden Moğol kıyafetleri deneyebilirsiniz.

Aryapala Meditation Temple

Rotamız Aryapala Meditation Temple’a. Tapınağa otobüsten indikten sonra uzun engebeli bir yoldan devam ederek ana girişten geçiyoruz.

Aryapala karaçam ve kayalarla kaplı bir dağın yamacında bulunan, Moğolistan’daki Komünist dönemden sonra terk edilmiş bir tapınaktır.

Aryapala Tapınağına ulaşmak için kısa bir dağ yürüyüşü yapıp üzerinde “bilgeliğin ötesine giden köprü yazan bir tabelanın bulunduğu bir ahşap köprüden geçmek gerek.

Sonra yukarı doğru tırmanırsınız. Terk edilmiş olduğu için rahip yoktur, ancak yine de isterseniz dua edip meditasyon yapabileceğiniz bir yerdir.

Bu yoldan gitmezseniz tapınağa giden daha kısa yolu kullanabilir veya Budist alıntılarını gösteren 143 tahtanın etrafında dönen parkuru yürüyerek manzaralı yolu kullanabilirsiniz.

https://www.youtube.com/shorts/6yJ181ubh2A?feature=share

Girişe geldiğinizde 110 basamak çıkmak zorundasınız.

İçeri girerken ayakkabılarınızı çıkarmanız gerek.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza ücretsiz abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Tapınak içerisinde Budist felsefesini temsil eden 220 orijinal resmin bulunduğu“Budist felsefesi galerisi” hayranlık uyandırıcı.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza ücretsiz abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Tapınağın ortasında maviye boyanmış açık bir tavan penceresi var ve bu belki de Ebedi Mavi Gökyüzü’nü çağrıştırıyordu.

Tapınaktan dışarıya baktığımızda manzara çok etkileyici. 

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza ücretsiz abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Trejl Parkından Ulan Batur’a dönüp gezmeye devam ediyoruz. Alış veriş için büyük bir alışveriş merkezi olan State Department Store’ye gidiyoruz.

Alış veriş merkezine giderken ünlü Beatles grubuna ait bir anıt görüyoruz ve biraz şaşırıyoruz. Bu anıt Moğolistan’da neden var diye merak ediyoruz.? İşte sebebi. Bu anıt aslında önemli bir zamanı anmak için yapılmış. State Departman mağazasının yakınındaki küçük bir meydanda bulunan anıt, Komünist zamanlarda genç Moğolların bir araya gelip yasak Batı müziği dinledikleri, özgürlük ve demokrasi fikirlerini tartıştıkları yeri işaret ediyormuş. Beatles müziğinin Moğollara demokrasi savaşımları için ilham verdiği kabul ediliyormuş.

Anıtın bir tarafında, dört Beatles grubunun kabartmaları, diğer tarafında ise merdivenlerde oturmuş, gitar çalan genç bir adamın tasviri var. Bu resim, 1960 ve 1970’lerde büyüyen ve ikonik gruptan ilham alan birçok Moğol gencine bir saygı duruşudur.

Ulan Batur’da eğer vaktiniz varsa gezebileceğiniz yerler: Chinggis Khan Museum, Natural History Museum, The Fine Arts Zanabazar Museum

Moğolistan gezimizi tamamladık ve ülkemize dönmek üzere Chinggis Hava Limanındayız.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza ücretsiz abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.