Balkanlar turumuzda durağımız Makedonya için sınır kapısına yaklaşıyoruz. Atatürk’ün sevdiği türküler arasında yer alan “Vardar Ovası” türküsünü duymayanımız yok gibidir.. “Maya Dağdan kalkan kazlar……. ” diye başlar. İşte bu türkünün geçtiği yörede, Balkanların Makedonya Bölgesi’ndeyiz. 

Biz Makedonya’ya turlar ile iki kez gelme fırsatı bulduk. İlk gelişimiz kışın Kasım ayında ikinci gelişimiz ise yazın güneşli günlerinde.

Makedonya gezimize başlamadan önce merak edilenleri paylaşalım.

Makedonya nerededir?

Resmi olarak Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak bilinen ama genellikle kısaca Makedonya denilen Balkanların bu küçük ülkesi 1991 yılında Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsız bir devlet olmuştur. Başkenti Üsküp (Skopje) olan Makedonya kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan ve doğuda Bulgaristan ile komşudur. Denize bağlantısı olmayan ülkenin tam ortasından Vardar Nehri geçmektedir. En büyük gölleri Ohri (ki tüm turistlerin mutlaka gezinti yaptığı yer), Prespa ve Doyran’dır.

Makedonya’da gezdiğimiz yerler gösterilmiştir

Makedonya’da hangi dil konuşulur? 

Ülkenin resmi dili Makedonca’dır. Yaygın olarak Arnavutça, Boşnakça, Sırpça ve Türkçe  konuşulur. İngilizce çok yaygın değildir.

Para birimi nedir?

Makedonya Dinarı kullanılır. Euro çok geçerli değildir

Makedonya’ya vize var mı?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 güne kadar vizeden muaftır. Vizesiz olduğu için Türkler tarafından gezmek için en çok tercih edilen ülkeler arasında yer alır.

Makedonya’da pahalı bir ülke mi?

Diğer Balkan ve Avrupa ülkeleri ile karşılaştırınca Makedonya oldukça ekonomik bir ülkedir. Ülkenin para biriminin Euro olmaması en büyük etkenlerden biridir.

Makedonya’ya nasıl gidilir?

Makedonya’ya hava yolu ve kara yolu ile gelebilirsiniz.

Otobüs ile gelmeyi düşünüyorsanız  İstanbul’dan Makedonya’ya gelen Alpar, Yadran, Vardar gibi pek çok turizm firması mevcuttur. Otobüs ile gelirken vizeye ihtiyacınız olacak. Vize Makedonya için değil. Makedonya’ya vize gerekmiyor ama güzergahınızda Yunanistan ve Bulgaristan olacağı için bu ülkelere vize gerekli. Her iki ülkeden de vize almak gerekiyor. Yeşil pasaport sahipleri için her iki ülke için de vize gerekmiyor. Özel araç ile gelecekseniz yine vize gerekli.

Türkiye’den Türk Hava Yolları ve Pegasus ile Makedonya’ya İstanbul’dan Üsküp’te bulunan Büyük İskender Hava alanına gelebilirsiniz. Uçuş süresi yaklaşık 1.5 saattir. Uçak ile gelişte vize gerekli değil.

Makedonya’da şehir içi ulaşım nasıl?

Diğer Balkan ve Avrupa ülkelerinin aksine, Makedonya’nın hiçbir şehrinde metro veya tramvay hattı bulunmadığı için Makedonya genelinde toplu taşıma için otobüsler tercih edilir. Kırmızı renkli otobüslere binmek için biletinizi gişeden ya da otobüs sürücüsünden alabilirsiniz. Taksiye binmek de alternatifiniz. Çünkü taksimetre fiyatları çok hesaplıdır. Tabi ki bizim her zaman savunduğumuz hava alanında indiğiniz zaman araç kiralamak. Zaman kısıtlaması olmadan istediğiniz yere özgürce gidebilmek çok keyifli ve çok rahattır. Araç kiralama ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz. 

Makedonya’da gezdiğimiz yerler; Üsküp, Bitola, Ohrid, Tetova (Kalkandelen)