Kudüs’te gezilecek yerler arasında ilk sırayı alan Mescid-i Aksa‘yı ziyaret ettik. İsa’nın çile yolu olarak bilinen Via Dolorosa rotasındaki 14 durağı gördükten sonra Kudüs’te  Zeytin  Dağı’nın  eteklerinde Hz. İsa’nın ıstırap çektiği bir bahçe olan Gethsemane’ye gidiyoruz. Kudüs’te Gezilecek Yerler-2 dosyamızda (Kutsal Kabir Kilisesi ve Öne Camisini); Kudüs’te Gezilecek Yerler-3 dosyamızda (Ağlama Duvarını ve Son Akşam Yemeği Odasını), Kudüs’te Gezilecek Yerler-4 dosyamızda (Zeytin Dağını) paylaştık.

Gethsemane Bahçesi ve Acı Bazilikası

İsmi, Aramice’de “zeytin presleme” anlamına gelen “gat-smanim” tamlamasından türeyen Gethsemane Bahçesi, Hristiyan inancına göre, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmek üzere yakalanmadan önce son gecesini geçirdiği yerdir.

Burası Hıristiyanlıkta çok önemli bir yer. İncil’de geçen Gethsemane ile özdeşleştirilen zeytinlikleri ve Tüm Milletler Kilisesi ya da Acı Kilisesi veya Bazilikası olarak bilinen kiliseyi ziyaret edeceğiz.  

Gethsemane’ye girdiğimizde bahçede görkemli zeytin ağaçları ziyaretçileri karşılıyor. Sekiz adet olduğu bilinen ağaçların Hz.İsa’nın kendi elleriyle diktiği söyleniyor.

Gethsemane terimi İsa’nın ihanete uğradığı geceye atıfta bulunan üç yeri belirtir: Zeytinlik, Gethsemane Mağarası ve Tüm Milletler Kilisesi olarak bilinen Acı Bazilikası. İsa’nın tutuklanmadan önce zeytinlikte yoğun bir şekilde dua ettiği, tutuklandığı yerin ise Gethsemane Mağarası olduğu belirtiliyor. Gethsemane Bahçesi’nde yaşanan olayların anısına inşa edilen ve Hz. İsa’nın tutuklanmadan önce dua ettiği söylenen ana kayanın bir bölümünü de barındıran  Acı Bazilikası da yine zeytinliğin içinde.

Kilisenin orijinal adı Agony Kilisesi. Kiliseye Tüm Milletler Kilisesi denmesinin sebebi, 1924 yılında birçok ülkeden gelen fonlarla tamamlanmış olması. Kilise Acı Bazilikası olarak da bilinir ve  İsa’nın çarmıha gerilmeden önceki gece acı içinde dua ettiğine inanılan kayanın üzerine inşa edilmiştir. Kilisenin ön tarafında, ana girişin üzerinde ki parlak altın renkli üçgen mozaikte İsa’yı her iki yanında iki grup insanla birlikte tasvir edilmiştir. Mozaiğin üzerinde bir haç, yanlarında ise dünyayı simgeleyen bir küre üzerinde duran iki geyik yer alıyor. Mozaiğin altında ve girişteki kemerlerin yanlarında İncillerin dört yazarını temsil eden dört heykel bulunmaktadır: Matta, Luka, Markos ve Yuhanna. 

Bazilika bir Katolik Kilisesi olmasına rağmen tüm mezhepteki kişilerin ziyaretine izin vermektedir. Ziyaret sırasında uyulması gereken kurallar var.

İçeriye girdiğimizde ayin vardı ve oldukça kalabalık. Ayin yapıldığı için daha yakına İsa’nın dua ettiği kayanın yanına gidemedik.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kilise yarı karanlıktadır ve kubbesi, zeytin dallarıyla çevrili, yıldızlarla dolu gece gökyüzünü temsil etmektedir.

https://www.youtube.com/shorts/6iOZrJznLno?feature=share

Mimar Antonio Barluzzi İsa’nın çarmıha gerilmeden önceki gece yaşadığı acıları anlatmak için böyle bir tasarım kullanmış. 

Yüksek sunağın üzerindeki duvar resmi İsa’nın acı içinde dua ettiğini gösteriyor. 

Kiliseden Meryem Kilisesine gitmek üzere çıkıyoruz.

Kilisenin arka tarafı

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Meryem Kilisesi

Kudüs’te Gethsemane bahçesine ve kilisesine birkaç dakika uzaklıkta olan Hz. Meryem Kilisesine gidiyoruz. Yol seviyesinden daha aşağıda olan ana binaya gitmek için 30 basamak iniyoruz ve binanın avlusuna giriyoruz

Avludan sonra 45 basamak daha yerin altına doğru iniyor ve yeraltı mağara kilisesinde kabrin olduğu alana ulaşıyoruz. Çok basamaklı bir yer olmasına rağmen asansör veya tekerlekli sandalye yolu yok bilginiz olsun. Aşağıya doğru inerken nem artmaya başlıyor. Kalabalık olduğunda havasız kaldığınızı hissediyorsunuz. Mekanın ruhani atmosferi hemen anlaşılıyor.

Kabire bir kapıdan girip ve diğer tarafından çıkabilirsiniz. Kabire dar tek kişilik bir kapıdan giriliyor ve içeride fazla kalmanıza müsaade edilmiyor.

Kilisede Meryem’in hayatı ile ilgili resimler vardır.

https://www.youtube.com/shorts/kifyR1YiSXQ?feature=share

Yaklaşık 30 dakikada ziyaretinizi tamamlayabilirsiniz. Zaten kalabalık ise daha bile az kalın. Nefes bile alamadığınızı hissedeceksiniz. Yine aynı merdivenlerden çıkabilirsiniz.

https://www.youtube.com/shorts/Z3CAevCIpxk?feature=share

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.