Nepal’e gidiyoruz dediğimiz de karşılaştığımız tepkiler bizi çok şaşırttı. Dünya haritasında çok kişinin yerini bile bilmediği Nepal için ilk soru doğal olarak Nepal nerede? oldu; Hindistan’a gittiniz, Nepal’de aynıdır; ne yapacaksınız o ülkede; yine çok pis bir ülkeye mi gidiyorsunuz?; şimdi de Hindistan’ın başka bir bölgesine mi gideceksiniz; gidecek sanki başka bir ülke kalmadı mı?; Hindistan ve Sri Lanka’da çok fazla Hindu tapınakları gördünüz? Ne farkı olabilir ki? diyorlardı. Arkadaşlarımız kendilerini haklı gördükleri noktada yanılıyorlardı. Evet, Hindistan ve Sri Lanka’da Buda felsefesine inanan kişileri yakından tanıdık, tapınakları ziyaret edip yaptıkları dini ritüelleri izledik ama bugüne kadar 70 ülkeye gitmiş, çok değişik yerler görmüş, farklı kültürlere ve farklı inançlara tanık olmuş kişiler olarak biliyorduk ki Nepal sadece bu denilenlerden ibaret değildi.

Dünya’nın çatısı ve Everest dahil Dünya’da sekizbinlikler olarak bilinen 14 dağın dokuzunun burada olması Nepal’i doğa ve dağcılık konusunda dünyanın en özel ülkelerinden biri yapıyor. Ayrıca mistik havası ve yaşayan tanrıça (Kumari) görme şansı olması, yaşayan tanrıların (Ganesh ve Bhairab) varlığı, yoga ve meditasyon tutkunlarını buraya çekiyor. İşte bütün bunlar bizim Nepal’e gitmemiz için yeterli sebeplerdi. Amaaaaaa ilk kez geziye gideceklere ilk beşte bile tavsiye etmeyiz……

Nepal nerede?

İlk soru hep bu oldu. Nepal nerede? Nepal ya da resmî adıyla Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti, Güney Asya’da bir ülkedir. Büyük bölümü Himalaya’ların eteklerinde, bir bölümü ise Hint-Ganj Ovası’nda konumlanmış. Denize kıyısı bulunmayan Nepal doğu, batı ve güneyde Hindistan; kuzeyde Çin ile komşudur. Bangladeş Nepal’in güneydoğu ucundan sadece 27 km uzaklıkta olmasına rağmen komşusu değildir, Bhutan ise Hindistan’ın Sikkim eyaletiyle ayrılmıştır.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Nepal vize istiyor mu?

Nepal Türk’lerden pasaport rengi ne olursa olsun vize istiyor. Havaalanında vakit kaybetmemek için vize formlarımızı yola çıkmadan on-line olarak doldurduk. Vize formları için öncelikle Nepal Göçmenlik Dairesi’nin resmi web sitesini https://online.nepalimmigration.gov.np/  ziyaret etmek gerek. Sonraki adımlar sırasıyla Varışta (Kapıda) Vize Seçeneğini Seçin Kapıda vize uygulamasında gezginler için tasarlanmış sayfa. Giriş Noktanızı Seçin Nepal’e girmek için çeşitli giriş noktaları karşınıza gelecek. Nepal’e giriş yapacağınız noktayı seçin. Biz Katmandu’ya uçakla geleceğimiz için Tribhuwan Uluslararası Havaalanı (TIA) seçeneğini tıkladık. Başvuru formunu doldurun. Burada sizden kişisel bilgileriniz, seyahat güzergahınız ve pasaport bilgileriniz istenecek. Bilgilerin doğru ve en önemlisi güncel olmasına dikkat edin. En önemlisi en az 6 ay geçerliliği olan bir pasaportunuz olması. Onay sayfası Onay vermeden önce Nepal kapıda vize için başvuru formunda yazdığınız tüm bilgileri dikkatlice gözden geçirin ve onaylayın. Onay sonrasında her şey doğru ise karşınıza böyle bir form gelecek.

Bu formu yazdırabilir veya indirip telefonunuza kaydedebilirsiniz. Havaalanına geldiğinizde doğrudan vezneye gidip başvuru formunuzu gösterip vize ücretini yatırıyorsunuz.

Nepal kapı vizesinin ücreti talep edilen vize süresine bağlı olarak değişmekte. Biz 15 günden az kalacağımız için 30$ ödeyeceğiz (Ekim 2024). Elinizdeki form, ödeme dekontu ve pasaportunuzla pasaport kontrole geliyorsunuz, pasaportunuza vize basılıyor ve geçiyorsunuz. Toplam yarım saat kadar sürüyor bu işlemlerin tamamı.

Nepal’e nasıl gelinir?

Katmandu’ya ülkemizden değişik havayollarına ait uçuşlar var. En kolay uçuş THY’nin 7 saatlik direkt uçuşu ancak çok pahalı. THY’den daha düşük fiyatlı ama aktarmalı uçuşlar Katar Havayolları, Emirates, Fly Dubai, Air Arabia. Biz Air Arabia ile İstanbul Havalimanından Sharjah aktarmalı olarak Katmandu’ya uçacağız. İstanbul Sharjah arası yaklaşık 4.5 saat.

Sonra aktarma için yaklaşık 7 saat Sharjah Hava Limanında bekleyeceğiz.

Bu arada hemen söyleyelim Air Arabia uçuş saatinize göre uçak içi ikramları veriyor. Biz sabah saatlerinde uçtuğumuz için kahvaltı verdi.

Sharjah Katmandu arası ise yaklaşık 4 saat. Bizler öyle alışmışız ki hava limanlarında bize vakit geçirmek kolay geliyor sadece biraz yorucu oluyor. Duty Free dükkanlarını dolaşmak keyifli ama hava limanından altın almak daha keyifli olsa gerek Tabi ki parası olanlara……

Bir çok hava yolu şirketi uçak içi ikramları kaldırdı. Biz gezimize Ankara’dan İstanbul’a gelerek başlayacağız. Yani geziye artı gidiş-dönüş 10 saat daha eklendi Birden gözünüz korktu değil mi.

Ankara’dan İstanbul’a gelmek için eskiden uçak tercih ediyorduk. Artık arabamız ile geliyoruz. Neden derseniz? Birinci sebep uçakların kalkış saatlerinde rötar sıkıntılarının olması. Açık bilet ya da esnek bilet ile uğraşmak ve o strese girmemek için araba ile gelmeyi tercih ediyoruz. Uçuşlarımız İstanbul Hava Limanı ya da Sabiha Gökçen Hava Limanından olsun arabamızı havalimanlarına en yakın olan otoparka bırakıyoruz. Otoparkların havalimanına ücretsiz shuttle servisini kullanıyoruz. Havalimanı parklarında abonelik ile uğraşmamak için bırakmıyoruz. Gezi dönüşü yine ücretsiz shuttle servisi ile otoparktan arabamızı alıp Ankara’nın yolunu tutuyoruz. Bu bize daha kolay gelmeye başladı. Katmandu göründüüüüüüü.

Tüm bu anlattığımız saatleri aştık veeeeee Buda’nın doğduğu ülkede, Nepal’deyiz.

Hava limanında karşılaştığımız ilginç bir durumu hemen aktaralım. Kontrolden geçtikten sonra her zaman koşar adımlarla bavullarımızı almaya gider ve beklemeye başlardık. Ama burada öyle olmadı. Daha önce karşılaşmadığımız bir deneyim daha yaşadık. Polis kontrolünden sonra tekrar kalabalık ve ilerlemeyen uzun bir kuyruktayız. Acaba bu nedir derken ikinci kez kontrolden geçiyoruz. Oldukça fazla zaman kaybettikten sonra bavullarımızı alacağımız bantların olduğu bölümdeyiz. Bavulların birisini gördük ama diğeri ortalıkta yok. Biraz daha bandın başında bekledikten sonra görevliye bavullarımızı sorduk. Görevli kalabalık alanda banttan alınmış, ortalıkta bir yere konulan bavullarımızı gösterdi. İlk kez böyle bir durumla karşılaştık. Diğer bavulumuzu da aldık.

Bavullarımıza kavuştuktan sonra bizi bekleyen otobüsümüze binerek otelimize gidiyoruz. Havaalanı şehir merkezine 6-7 km uzaklıkta. Ancak trafik yoğunluğu nedeni ile bu mesafe 1 saate yakın sürebiliyor. Özellikle dönüş uçuşlarınızda bu süreyi dikkate almanız gerek. Şehir içinde taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Fiyatlar uygun. Taksiler çoğunlukla taksimetre açmıyor, binmeden önce sıkı bir pazarlık yapmak gerek. Otobüs derseniz çok kalabalık oldukları açıkça görünüyor. Denemeye değmez diye düşünüyoruz. 

Kısa mesafe giderseniz bisikletli sürücülü araçları yani rikşa tercih edebilirsiniz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Nepal’de nerede konaklanır?

Nepal’de konaklama ucuz. Oteller için dikkat edilmesi gereken konu temizlik, klima ve sıcak su olması. Katmandu’da otellerin çoğu Thamel Meydanında. Burası ara sokaklarında dükkanları, restoranları, kafeleri ile turistik ve canlı bölge. Siz daha sakin ve sessiz bir otel tercih ederseniz yan sokaklarda kalan otelleri tercih edebilirsiniz. Biz tur ile gittiğimiz için otelleri tur şirketi ayarladı. Biz Katmandu’da Hotel Lo Mustang’da konakladık. Oteli olduğu yere otobüsümüz giremediği için her gün belli mesafede iniyor ve otele kadar yürüyorduk.

Yürüme mesafesinde çeşitli ürünleri satan dükkanların olması nedeniyle bu yürüyüş işimize geldi. Otele dönerken çok güzel alışverişler yapabildik. Otelimiz oda+kahvaltı şeklindeydi ve temizdi. Kahvaltı gerçekten doyurucuydu. Pokhara ve Chitwan’daki otellerimiz de yine aynı şekilde güzeldi. Pokhara’da Landmark Pokhara’da konakladık. Çarşıya yakınlığı çok iyi. Chitwan’da Landmark Forest Park’da konakladık. Otellerimizde akşam yemeği de dahildi. Siz yalnız gidecekseniz otellerinizi bizim her zaman güvenle tercih ettiğimiz Booking.com’dan ayırabilirsiniz.  

Nepal ve Ülkemiz arasındaki saat farkı

Nepal konumu Ülkemiz konumundan 2 saat 45 dakika ileri.

Nepal para birimi

Ülkede kullanılan para birimi, Nepal rupisi. 1 ABD Doları 134,65 Nepal Rupisine eşit. 1 Nepal Rupisi 0,26 Türk Lirasına eşit (Kasım 2024’e göre) Havalimanında döviz büroları bulunuyor. Burada az miktarda para bozdurmak mantıklı. Çünkü  komisyon alınıyor.

Nepal Bayrağının anlamı?

Nepal dünyada dikdörtgen bayrak şekline sahip olmayan nadir ülkelerden biridir.

İki üçgen şekil ile kırmızı ve mavi renge sahiptir. Üçgenler Himalaya Dağları’nı temsil eder. Kırmızı, savaştaki zaferleri; mavi barışı simgeler. Kırmızı renk ayrıca Nepal’in milli sembolü orman gülü’nün de rengidir. Üçgenlerde beyaz renkli ay ve güneş bulunur. Güneş sarayı, ay 1951 yılına kadar ülkeyi yöneten Rana ailesini temsil eder.

Nepal’de konuşulan dil

Nepalce ülkenin resmi dilidir. Bu dili anadil olarak benimseyen nüfusun oranı yüzde 45 olmakla beraber Maithili, Bhojpuri, Tharu, Thamang, Nepal Bhasa, Bajjika, Magar, Doteli, Urdu ve Sunwar  gibi dillerde konuşulmakta. İngilizce biliyorsanız anlaşmak kolay. Birçok Nepalli, ikinci veya yabancı dil olarak İngilizce konuşmaktadır. Nepalce ana dil olmasına rağmen, İngilizce Nepal’de iş için kullanılan birincil dildir. Ama siz girdiğiniz her yerde “Namaste” dediğiniz zaman her şey çok kolay oluyor. Namaste kelime anlamı olarak merhaba, hoşgeldin ve iyi kal anlamlarına geliyor. Namaste kelimesi karşıdaki kişiye saygı ve sevgi duyulduğunu göstermek anlamında Hindistan ve Nepal’de çok önemli ve anahtar kelime. Eğer bir de bunu Namaste işaret ile yaparsanız çok memnun oluyorlar. Namaste hareketi için genellikle hafif bir eğilme ve eller birbirine bastırılmış, avuç içleri birbirine değmiş ve parmaklar yukarıyı işaret ediyor, başparmaklar göğüse yakın bir şekilde söylenir. 

Nepal’in din inancı nedir?

Nepal, çoğunlukla Hindu’dur. Nepal halkının %85’e yakını bu dine mensuptur. Ülkede Budistler %10, Müslümanlar ise % 4 civarındadır. 

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Nepal’de eğitim

Nepal de zorunlu eğitim yok ve halkın % 40’ı da okur-yazar değil. Ama Katmandu’dan Pokhara’ya giderken bir okulun duvarında uzaktan gördüğümüz yazı bizi çok etkiledi. Duvarın üzerinde şöyle yazıyordu:

If your plan is for one year, plant rice; If your plan is for ten year, plant trees, If your plan is for one hundred year, educate children. Eğer planınız bir yıllık ise pirinç ekin; eğer planınız on yıllık ise ağaç dikin; eğer planınız yüz yıllık ise çocuklarınızı eğitin.

Nepal’e ne zaman gitmeli?

Seyahat planlarınızı havanın açık ve dağların görünür olduğu muson sonrası dönemi tercih etmenizi öneririz. Yani Eylül sonundan Kasım ayına kadar olan dönem, yürüyüş, gezi ve şenlikler için en iyi zamandır. Eğer sizin için bu tarihler uygun değilse şubat-nisan ayları iyi bir seçenek olabilir. Biz Ekim ayının başında oradaydık. Hava açık ve güneşliydi. Hiç yağmura yakalanmadık.

Nepal’e giderken aşı gerekli mi?

Gitmeden önce herhangi bir aşı yaptırmanıza gerek yok. En azından biz yaptırmadık. Gerçi biz Hindistan gibi Nepal’den çok daha pis bir ülkeye giderken bile aşı yaptırmamıştık. Biraz hijyene dikkat etmekte yarar var.

Ortalık pis ve çok tozlu. Yollarda maymunlar görebilirsiniz. Giderken mutlaka maskeniz olsun. Çoğu zaman açık hava da  bile maske takmak zorunda kalabilirsiniz. Yanınızda mutlaka ıslak mendil olsun. Tuvalet kağıdı ve havlu götürmeyi ihmal etmeyin. Kolonya ve sinek kovucu spreyleri de yanınıza alın.

Nepal’de ne yenir?

Hint mutfağından esintiler taşıyan Nepal mutfağı, bol baharat kullanılan etli ve sebzeli yemekleriyle ünlü. Ancak kesinlikle açıkta satılan sokak yemeklerinden yemeyin. Değişik bir yere geldim buranın farklı ve yöresel yiyeceklerinden yemeliyim gibi bir düşünceniz varsa restoranlara gidin. Buraya özgü bir yiyecek var. Adı Momo. Bizim Kayseri Mantısına benziyor. Sebzelisi ve etlisi var. Ayrıca sarımsaklı ekmek ile servis edilen vejetaryen çorba Kwati‘yi de tavsiye ederiz.

Sabah kahvaltılarını otellerde aldık. Kahvaltıda omlet ve baharatlı patates çok yaygın. Peynir çok yaygın değil. İsterseniz peynir, zeytin gibi kahvaltılıkları yanınıza alabilirsiniz. En önemli nokta su. Kesinlikle açık su içmeyin. Şişelenmiş olanları tercih edin. Dondurmayı özellikle yazalım. Açık yada kapalı yemeyin. Çünkü ülkede elektrik kısıntıları çok sık oluyormuş. Elektriklerin sürekli gidip gelmesi dondurmalar üzerinde olumsuz etki yaratıyor.   

Nepal’de alışveriş

Nepal’e özellikle dağcılık için gelen çok turist olduğundan outdoor malzemeler Türkiye’ye göre daha uygun fiyatlı. Yak koyunu yününden yapılan yak kaşkollar battaniyeler, kaşmir kıyafetler, şallar güzel. Budizm öğretisini yansıtan Mandala ve Tanka resimleri evinize asmak için alabilirsiniz. Alışverişlerde genel kuralımızı unutmayalım. Pazarlık her zaman çok işe yarıyor. Ayrıca Chitwan bölgesinde ballardan ve baharatlardan da alabilirsiniz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Nepal hakkında bilinmesi gerekenler

Nepal Dünyanın en fakir ülkeleri arasında. Coğrafi olarak dünyanın en fazla nüfusuna sahip iki ülkesi Çin ve Hindistan arasında sıkışmış ama Himalaya Dağlarını barındıran bir ülke. Çoğu kişinin haritada yerini bile bilmediği bu küçük ülke halkı fakir ama sakin, mutlu, huzurlu ve turistlere çok saygılı. Nereye giderseniz gidin gözleri gülerek “namaste” diye karşılıyor.  Hindistan’da kendinizi hiç güvende hissetmediğiniz için gece sokağa çıkmaya çekinirken hatta çıkmamaya özen gösterirken burada akşam yemeği sonrası tek başımıza çıkıp dükkanlardan alışveriş yaptık. Nepal’in en büyük ve en kalabalık şehri Katmandu’da bile sokakta her saat güvenli dolaşabildik. Ne taciz, ne gasp, ne kazıklanma, ne aldatılma korkusu yaşamadık. Hatta yüksek sesle konuşan, bağıran bir kişi bile yoktu.

“Dünyanın Çatısı” ismiyle de anılan Nepal, aralarında dünyanın en yüksek noktası Everest Dağı’na ve çok yüksek dağlara sahip olması nedeniyle en önemli dağcılık ve trekking merkezlerinden biri. Kültürel gezinin dışında sadece trekking ve dağcılık için gelenlerin sayısı hiç de az değil.

Nepal’de deniz yok ama 6000 adet nehir bulunmakta. Bu sebepten rafting açısından oldukça zengin ve ilgi çekici. Nehir de ve gölde gezmek çok keyifli.

Ayrıca Nepal’de 35 adet farklı orman ve 75 adet farklı bitki çeşidi mevcut. Ormanlık bölge Chitwan’da safari yapabilirsiniz. Her ne kadar bengal kaplanlarını göremesek de jeep ve fil safarisi, kano ile timsahların arasında kano turu, kuş gözleme, orman içi yürüyüşler gibi farklı aktiviteler mümkün. Biz yaptık ve çok eğlenceliydi.

Nepal 2015 yılında 8.1 şiddetinde ki depremle adeta tamamen yıkılmış.  Nepal’de neredeyse tüm meydanlara giriş ücreti olduğuna şaşırmadık. Buradan sağlanan gelir ile depremde hasar gören tüm yerleri yeniden yapmak için harcanmakta. Bu katkı sayesinde yeniden eski görkemine kavuşmaya çalışıyorlar.

Deprem sonrasında tek gelir kaynaklarının turizm olduğu ve bu konuda  halk bilinçlendirildiği için, yolların çevrenin ve tarihi yerlerin daha temiz tutulmasına özen gösteriyorlar. Burayı çok pis diyenler anlaşılan Hindistan’ı hiç görmemişler. Biz Hindistan deneyimini yaşadığımız için  Nepal çok daha temiz bir ülke diyebiliriz.

Sizinle fotoğraf çektirmek isteyebilirler. İnanın çocuk, genç, yaşlı olsun doğallıkları ve bakışlarının güzelliği fotoğraflara yansıyor. Çocuklar karşılaştıkları insanlardan çikolata istiyor. Çikolatanız yoksa ikinci tercihleri para oluyor.

Nepal’de trafik felaket.

Çok fazla trafik polisi var. Kavşakta “zıvana” da duruyorlar. Ama ne yaptıkları anlaşılmaz. Trafik yine karışık.

Sokaklarda çok fazla sayıda motor var, hatta motor tek ulaşım ve taşıma aracı diyebiliriz. Ancak Hindistan gibi sürekli korna çalınmıyor, hatta bazı yerlerde korna çalmanın yasak olduğunu gösteren trafik işaretleri bile konmuş. Hindistan’da kulaklarımız korna sesinden neredeyse sağır olacaktı.

Nepal Hindu inancı yaygın. Nepal nüfusunun % 80’i Hindu, % 10’u Budist ve %10’u diğer dinlere inanmakta. Nepal’in çoğu Hindu olmasına rağmen Budizm’in kurucusu Siddharta (Buda) MÖ 563 yılında Nepal’in Lumbuni şehrinde doğmuş ve felsefesini bu bölgeden yaymış. Bu nedenle Nepal’de Hinduizm ve Budizm iç içe ve büyük bir uyum içinde yaşamakta.

Nepal’de gezdiğimiz yerler

Sizlerle Nepal gezimizi değişik dosyalar halinde paylaştık.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.