Bugün çoğu kimsenin yerini bilmediği hatta adını bile duymadığı bir ülkeye gidiyoruz. Neden yazımıza böyle başladık. Geziden döndüğümüzde nereye gittiniz? sorusuna Sri Lanka dediğimiz zaman aldığımız cevaplardan öğrendik ki bu ülkeyi çoğu kimse bilmiyor. Aslında Sri Lanka olarak bilinmeyen ülkeyi bizler ilkokulda Sosyal Bilgiler, ortaokulda Coğrafya derslerimizde öğrenmiştik. Bu ülkenin adı Seylan. Şimdi şöyle dediğinizi duyar gibiyiz. Seylan çayı deseydiniz hemen bilirdik. Evet çoğu kişinin siyah çay olarak nitelendirdiği çaylardan tanıdığı Seylan 1972 yılından önce bu isim ile bilinirdi. Peki Seylan ya da yeni adı ile Sri Lanka nerede?
Şimdiki adı ile Sri Lanka veya resmi adıyla Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Güney Hindistan’ın 31 km güneyinde, Hint Okyanusunda bulunan bir ada ülkesidir.
Hint Okyanusu’nun İncisi olarak da adlandırılır. Hindistan’dan Mannar Körfezi ve Palk Boğazı ile ayrılmıştır. Pek çok insan Hindistan’ı bilir ama Hindistan’ın hemen güneyindeki su damlası, ya da gözyaşı gibi duran bu küçük ülkeyi tanımaz. Aslında doğal güzellikleri ile çok fazla turist çeken Sri Lanka saklı bir mücevher gibi.
Haydi Sri Lanka Gezimize başlayalım. Turla gittiğimiz gezimiz Ankara’dan İstanbul-Sabiha Gökçen havalimanına gidişimiz ile başlayacak. İstanbul’dan Salam Air ile gerçekleşecek uçuşumuzda yaklaşık 5 saat sonra Umman’da Muscat havalimanına ineceğiz. Havalimanında 2 saat bekleyip aktarmalı olarak Sri Lanka’nın başkenti Colombo’ya gideceğiz. Toplamda yaklaşık 11 saat sürecek yolculuğumuz Colombo Bandaranayake havalimanında tamamlanacak. Bu sefer İstanbul’a uçak ile gitmiyoruz.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Arabamız ile gideceğiz ve arabamızı Sabiha Gökçen Havalimanına en yakın otoparkta bırakacağız. Neden böyle yaptık derseniz. Tur şirketi “Salam Air havayollarının uçuş saatlerinde değişiklikler olabilir, eğer uçak ile İstanbul’a gelirseniz en az 4 saat önce İstanbul’da olmalısınız” dediği için. Arabamızı İstanbul’da Sabiha Gökçen havalimanına en yakın otoparka (Exsprespark) bıraktık. Otoparktan ücretsiz shuttle servisleri ile 10 dakika içinde havalimanına ulaştık. Gezi sonrası, yani 8 gün sonra yine havalimanından shuttle ile otoparka gelip arabamızı buradan alacağız. Üç kişi başladığımız gezimizde inanın bu şekilde araba ile gitmek hem daha ucuza gelirken, hem de uçak saatleri değişti mi, erken mi geç mi geldik stresine girmedik.
Havalimanında check-in işlemlerimizi tamamladık. Uçuş kapımızı öğrendik. İstanbul’dan Umman-Muscat’a doğru gidiyoruz.
Yaklaşık 5 saat süren yolculuk sonrası Umman-Muscat havalimanına geldik. 2 saat bekleme süremiz var.
Bizim havalimanlarında en çok sevdiğimiz Duty-Free dükkanlarını dolaşmak. Yine geleneği bozmadık. Bir dolaşalım dedik.
Ama önce biraz su içelim. Havalimanında işte bu su musluklarından rahatlıkla su içebilirsiniz. Yani dünya para ödeyip de su almaya gerek yok. Musluğun alt tarafına bastığınızda su elinizde. İsterseniz bu ilginç görünümlü koltuklarda dinlenebilirsiniz.
Colombo için son çağrı yapıldı. Uçağımıza yerleşip Colombo Bandaranayake havalimanı için uçuşumuz başlayacak.
Yaklaşık 4 saat yolumuz var. Bu arada hemen hatırlatalım. Sri Lanka ile Türkiye arasındaki saat farkı 2.5 saat. Neden şaşırdınız böyle buçuklu saat daha önce duymadınız mı? Biz de duymamıştık. Saatlerimizi Sri Lanka saatine göre ayarladık. Yani 2.5 saat önceye ayarladık.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Sri Lanka-Colombo Bandaranayake havalimanına geldik. Pasaport ve vize işlemleri için gidiyoruz. Sri Lanka Türk Vatandaşlarından pasaport rengi ne olursa olsun vize istiyor.
Vize işlemleri kapıda vize şeklinde yapılıyor. Rehberimiz tüm pasaportları ve kişi başı 60$ vize ücretlerini topladı.
Kapıdan geçerken Göç Birimine göstermemiz gereken formu tur şirketimiz hepimiz için düzenledi. Siz yalnız gelirseniz doldurmanız gereken form (Arrival Card) böyle.
Bizleri ülkenin her yerinde göreceğimiz Buda karşılıyor. Hemen fotoğraf çekiliyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken önemli bir durum var. Kesinlikle Buda’yı arkanıza alarak ya da ona arkanızı dönerek fotoğraf çektirmeyin. Yan durabilirsiniz ama arkanızı dönmeyin. Uyarı alabilirsiniz. Sri Lanka halkının % 70’inden fazlası Budist. İkinci sırada Hinduizm’e inananlar var. Hıristiyan ve Müslümanların sayısı az.
Pasaport işlemlerimiz sonrası bagajlarımızı alıyoruz. Rehberimiz bir miktar para bozdurmamızın geziye başlamadan yararlı olacağını söylüyor. Sri Lanka’nın para birimi Sri Lanka Rupisi. 1 $ yaklaşık 322 Sri Lanka Rupisi. Türk Parası ile karşılaştırdığımızda ise 1 Türk Lirası 10 Sri Lanka Rupisi.
Havalimanında hepimize boyunlarımıza asmamız için taze orkideden yapılmış kolyeler ile hoş geldiniz diyorlar. Orkide burada çok fazla olduğu için sıradan çiçek gibi her yerde bulunmakta. Saatler sabah 05.12 yi gösteriyor ama gördüğünüz gibi hiç birimizde yorgunluktan eser yok. O kadar saat yolculuk yapan biz değilmişiz gibi. Eeeeeee yeni ülke ve yeni kültürler görmenin heyecanı var.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Otobüsümüze bindik. Hem kahvaltı için hem de geziye başlama noktamız olan Pinnewala’ya gidiyoruz.
Yollarda okullarına giden öğrencileri ve bu saatte erken işe gidenleri görüyoruz. Dükkanların ise çoğu kapalı. Dikkatimizi çeken ikinci nokta ise ülkenin çok yeşil olması.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Sri Lanka’da gezi rotamıza gelince Colombo’dan başladığımız gezide Pinnawala ilk durağımız.
Fillerin yıkanışlarını izleyip Pinnewala Fil Yetimhanesini göreceğiz.
Fillere binerek yaşadığımız heyecan görülmeye değer.
Pinnewala’dan Dambulla‘ya geçip mağara tapınağını ve Golden Temple’yi ziyaret edeceğiz. Burada nasıl ıslandık bir bilseniz. Islanmak kelimesi çok hafif kalır.
Sigiriya‘da Aslan Kaya’yı görüp pardon ne görmesi 1642 merdiven ile tepesine tırmanacağız. Tırmanma sırasında maymunlar ile olan maceramız çok heyecanlıydı.
Anuradhapura‘da göreceğimiz tapınaklardan sonra Kandy‘e gidiyoruz. Kandy Gölünü, Kutsal Diş Kalıntısı Tapınağını ziyaret edip Mücevher müzesini gezeceğiz. Geleneksel kıyafetleri olan saree‘yi giyeceğiz.
Kandy’den Nuwara Eliya‘ya tren ile geçeceğiz. Çay bahçelerini göreceğimiz Nuwara Eliya’ya giderken tren kapılarının açılması ile evet yanlış okumadınız tren kapılarının açılması ile yapılan artistik hareketler tam bir adrenalin patlamasıydı.
Nuwara Eliya’da çay fabrikasını gezip, tıpkı Karadeniz’de yaptığımız gibi çay toplayacak ve çok farklı Seylan çaylarının tadına bakacağız.
Nuwara Eliya’dan başkent Colombo’ya geçeceğiz. Colombo‘da Gangaramaya Tapınağını (ki özelliği dünyanın en küçük Buda heykeli burada bulunuyor) görüp, müzesini gezip, Colombo Ulusal Müzede Sri Lanka tarihini izleyeceğiz.
Colombo’dan kurutulmuş balıkları göreceğimiz Küçük Roma denilen Negombo kıyı şehrine gelip tekne turu yapacağız. Çok zevkli geçen nehirde ki canlılara merhaba deyip gece yarısına kadar otelimizde dinleneceğiz Veeeeee ülkemize dönmek üzere Colombo’ya Bandaranayake hava limanına gideceğiz.
Sri Lanka’ya geldiğimiz gibi Salam Air ile Colombo (Sri Lanka)-Muscat (Umman)/ Muscat (Umman)- Sabiha Gökçen (İstanbul) uçuşları ile ülkemize geri dönüyoruz.
Bu geziyi de geçmişimizin derinliklerine gönderiyoruz. Yeni gezinin rotası çoktan planlandı bile…………………………….
Sri Lanka Gezi düşünenler için ufak ipuçları verelim.
Sri Lanka hakkında merak edilenler
-Yazımıza başlarken Hint Okyanusunda bir damla ya da Hindistan’ın göz yaşı gibi görünen Sri Lanka eski adıyla Seylan aslında hiç de öyle küçük bir yer değil. Ben 2-3 gün geleyim hemen gezerim gibi bir düşünceye kapılmayın Biz 8 gün kaldık ve yermedi. Gerçi bu sorunun cevabı size bağlı. Gezmek istediğiniz yerler, öncelikli yerler herkes için farklı. Tam olarak gezeyim derseniz en az 3 hafta şart. Gezi programınıza Sri Lanka’nın bilinen yerlerinin yanında plajlarda keyif yapmak, kuzeyden güneye sahilleri gezmek, surf yapmak ve yoga kamplarına katılmak varsa bu süre daha da uzayabilir.
-Sri Lanka gezisi normal yürüyüşü olan bir gezi değil. Bolca tırmanma, merdiven çıkma var. Özellikle diz ve bel ağrısı olanlar için bazı parkurlar çok yorucu olabiliyor.
-Sri Lanka’da hava çok değişken. Ülke sıcak ama çok nemli. Yanınızda mutlaka yağmurluk, şemsiye olsun ama yağan yağmurlar o kadar etkili ki bunlar yetersiz kalıyor. Dambulla Mağara Tapınağına giderken kelimenin tam anlamıyla sıçana döndük. Hiç bir şey fayda etmedi.
– Gezi programınızda tapınak gezmesi varsa ki illa ki olacak yanınıza galoş ve çorap alın. Tapınaklara hatta avlusuna bile ayakkabı ile girmek yasak. Çıplak ayakla, galoşla veya çorapla girebilirsiniz.
-Tapınağa girerken kıyafetlerinize dikkat edin. Kadınlar omuzlar ve kollar kapalı ama baş açık olacak şekilde olmalı. Yanlış okumadınız tapınaklara başı kapalı kadınları almıyorlar. Erkekler dizler kapalı olacak. Şortlarını dizi kapatmıyorsa beyefendiler dizlerini örtecek şekilde şal bağlıyorlar.
– “Tapınaklarda buda heykellerine kesinlikle arkanızı dönmeyin” hemen uyarıyorlar.Bu konuda hassaslar. Ancak biz yanlışlıkla sırtımızı dönsek de böyle bir uyarı ile karşılaşmadık.
-Ülkede bizim her yerde görmeye alışık olduğumuz kedi ve köpekler gibi burada her yerde maymunlar dolaşıyor. Genelde “eşyalarınızı çalıyorlar, elinizde ki poşetlere dikkat edin” uyarıları yapıyorlar. Sigiriya Lion Rock’a çıkarken maymunlardan poşetimizi son anda kurtardık. Çok tedbirli olmak lazım.
-Sri Lanka’ya gitmeden önce sineklerde korunmamız konusunda o kadar çok uyarı aldık ki yanımızda sinek kovucu spreyler taşıdık. Ama hiç kullanmadık.
-Nuwara Eliya’ya giderken mutlaka tren ile gidin. Trenin kapıları açılıyor ve adrenalin dolu hareketler yapılıyor.
-Sri Lanka’da hijyen. Genelde oteller temiz. En azından bizim kaldığımız yerler öyleydi. Ancak düşük ücretli hostellerde, 1-2 yıldızlı otellerde kalırsanız hijyen sorunuyla karşılaşabilirsiniz.
-Su kullanımına dikkat. Musluktan akan sulardan dişlerinizi bile yıkamayın diyorlar. Yanınıza su alın ve suların kapağında plastik koruyucu olsun.
-Sri Lanka Türk vatandaşlarından pasaport rengi ne olursa olsun vize istiyor. Sri Lanka vizesini, https://www.eta.gov.lk bu linkten online olarak alabiliyorsunuz. Online uğraşmam derseniz hava alanında kapıda da alabilirsiniz. Çok hızlı bir şekilde 10 dakika bile sürmüyor. Vize ücreti biz 60$ ödedik.
-Sri Lanka’da nasıl gezerim? Sri Lanka’da şehirler arası çok uzak. Şehirler arası yolları otobüs ya da trenle gidip şehir içinde tuktuk kullanacaksınız. Araba kiralamak biraz riskli. Hem trafik ters yönden ilerliyor hem de yollar çok düzgün değil. 60 km için en az 2.5 saat harcamak gerekiyor. Yani fiziksel ve mental yorgunluk çok fazla.
-Sri Lanka’da konaklama. Hijyen konusuna önem verirseniz Booking ve Airbnb kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğer kalabalık gidecekseniz Sri-Lanka-Villas sitesine bakın. Çok daha ucuza tatili çıkarabilirsiniz.
-Sri Lanka’da ne yiyebilirim? İşte bunun cevabı benim için çok zor. Oldukça seçici olan ben, baharat ve acıyı sevmeyen hatta muz bile yemeyen ben için bu sorunun cevabı çok zor. Size Nesli’nin penceresinden bakarak cevap vereyim. Otellerde alınan bol baharatlı sebze çorbaları çok lezzetli. Seyahatimiz boyunca organik muz yemekten çok memnundu. Baharatlı yemekler ve karbonhidratlı yemekler seviyorsanız çok zorluk çekmezsiniz. Tropik meyveseviyorsanız 3 öğün meyve yiyebilirsiniz.
-Sri Lanka’dan olmazsa olmaz nedir? Mutlaka çay alın. Her boyda ve kiloda kendinize ve arkadaşlarınıza hediyelik alabileceğiniz paketler mevcut. Tarçın. Seylan tarçını dünyada bir numara. İçerdiği kumarin miktarının çok çok az olması nedeniyle mutlaka tarçın alın. Sri Lanka’da uygulanan alternatif bir tıp şekli ayurveda. Özellikle baharat bahçesi turunda önce tanıtılan, sonra kısa masaj ile desteklenen ve en son olarak satış dükkanından aldığımız ilaçlar gerçekten çok işe yaradı.
-En önemli konu Sri Lanka ucuz mu pahalı mı? Çok ucuz olduğu söylenemez.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yorum Bulunamadı