El Cem (El Djem veya El Jem) Tunus’ta önemli bir turizm merkezi olup Afrika kıtasındaki en etkileyici Roma dönemi harabelerine sahiptir. Konaklama yaptığımız Sousse’den çölde safari yapmak üzere yola çıkıyoruz. Yolumuz üstünde El Cem’e uğrayacağız. Yaklaşık 70 km uzaklıktaki El Cem’de Roma kolezyumuna meydan okuyan El Cem Amfitiyatrosunu göreceğiz. Roma kolezyumunu gören kişiler olarak El Cem’de ki kolezyumun Roma’dan hiç de geri kalmadığına tanık olduk.
El Cem Amfitiyatrosu
Dünyadaki en iyi korunmuş Roma kalıntılarından olup Afrika’da bir benzeri yoktur. El Cem Amfitiyatrosu Dünyanın en büyük amfitiyatrolarından biridir ve UNESCO tarafından 1979 yılında Dünya Mirası olarak tescillenmiştir.
İtalya-Roma’da ki kolezyumu da görmüş kişiler olarak diyoruz ki; El Cem’de ki bu tiyatro haklı olarak İtalya’daki kolezyumdan hiç de aşağı kalmayıp hatta ona meydan okuyacak şekildedir. Bu muhteşem yapının taşıdığı tarihsel anlam da dikkat çekici. Antik çağda Thysdrus olarak adlandırılan El Cem MÖ 46 yılında Romalılar tarafından kurulmuş. Roma İmparatorluğu boyunca, bugün hala ayakta duran yaklaşık 230 amfitiyatro inşa edilmiş.
En muhteşem örneklerden birisi olan El Cem zeytin ağaçlarıyla meşhur olan bu bölgede MS 3. yy’ın başlarında kasabanın gücünü ve refahını simgelemek amacıyla inşa edilmiş.
https://onedio.com/haber/roma-kolezyumu-na-rakip -kuzey-afrika-nin-el-jem-amfitiyatrosu-1248350
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz
Bu tarihten sonra birçok kez onarılmış ve kullanılmış.
MS 3. yy’dan kalan El Cem Amfitiyatrosu, 149 m uzunluğunda, 124 m genişliğinde ve 36 m yüksekliğinde, üç katlı bir yapıdır ve üç katlı seyirci sıraları hala büyük ölçüde ayaktadır.
Dış çevresi yaklaşık 427 m olan yapı, Roma’daki Kolezyum’dan 100 m daha kısa ve kapasite olarak daha küçüktür. El Cem Amfitiyatrosunun tahmini kapasitesi 35.000 dir, Düz bir zeminde bulunan taş bloklardan inşa edilmiş ve son derece iyi korunmuştur. Arena alanı, gladyatör oyunları, dövüşler ve diğer etkinlikler için kullanılırmış.
Amfitiyatronun altında, 1904 yılında arkeologlar tarafından bir bodrum katı keşfedilmiş. Bu keşif arenanın işleyişine ilişkin önemli ipuçları sunarak tarihsel açıdan büyük bir değer taşır.
Bodrum ya da zindan denilen bu bölüm 65 m uzunluğundadır. Gladyatörler ve vahşi hayvanlar için tasarlanmış hücrelerle doludur. Arenanın zemininde, bu hayvanların ve gladyatörlerin arenaya giriş çıkışını sağlayan açıklıklar bulunur.
El Cem Amfitiyatrosu, Roma İmparatorluğu’nun görkemli geçmişini yansıtırken, gladyatör dövüşleri ve diğer çeşitli etkinlikler için de önemli bir buluşma noktası hatta birçok film ve televizyon dizisinin çekildiği bir mekan olmuştur.
En ünlü örneklerden biri, Hollywood filmi, 1979 yapımı destansı “Gladyatör”ün çekildiği yer olmasıdır.
Amfitiyatroya giriş ücretli
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz
El Cem Arkeoloji Müzesi
El Cem’e gelmişken arkeoloji müzesini de görmeden olmaz. El Cem Amfitiyatrosuna 1 km yürüme mesafesinde bulunan El Cem Arkeoloji Müzesinin giriş ücreti amfitiyatroya giriş biletine dahildir.
Thysdrus’ta ve şehrin dış kesimlerinde yapılan kazılardan elde edilen heykeller, mozaikler, seramikler sergilenmekte. Girişte bizi Sezar’ın heykeli karşıladı.
Kapılarını 26 Ekim 1970’te açan ve 2002’de yenilenen müze, bir Roma evinin kalıntıları üzerine inşa edilmiş ve restore edilmiş.
Amfitiyatro biletlerinizi atmayın. Dışarıdan küçük gibi gözüken müzeye girdiğimizde amfitiyatronun muhteşemliğini bir kenara bırakmış müzedeki mozaiklere hayran olmuştuk bile. Müze planına baktığımızda gezmek için o kadar vaktimizin olmadığını anladık.
Tunus’a gelme sebeplerimizden birisi Dünyanın en büyük mozaik müzesi Bardo Müzesini görmek. Bu müze sanki onun küçülmüş hali olarak karşımızda. Hani sanki Bardo Müzesi’nin reklamı ya da filmin fragmanı gibi karşımızda çok güzel bir mozaik müzesi duruyor.
https://www.youtube.com/shorts/38LbXFbCMnc?feature=share
Müze 2. yy’dan 5. yy’a kadar olan dönemi kapsayan önemli Roma mozaik koleksiyonunu içeriyor ve kentte keşfedilen parçaların önemli bir kısmını bir araya getiriyor. İyi korunmuş olan devasa mozaikler, renklerini loş gün ışığında bozulmadan sunuyor.
Geometrik süslemeler veya figüratif sahneler içeren mozaiklerin yanı sıra özellikle vahşi hayvanların avlanma sahneleri olan mozaiklerde vardır. “Dionysos alayı evi” nde yapılan kazılar sırasında bulunan mozaikte vahşi yaşam sahneleri görülmekte. Özellikle aslanların bir yaban domuzunu yemesi gibi.
Müzeden çıkarken acaba Bardo Müzesinde neler göreceğiz diye düşünmeden edemedik. Çöle safari için yola devam ediyoruz.
Müze ziyaret saatleri: 30 Nisan-16 Eylül arası 08.30-17.30/1 Mayıs-15 Eylül arası 08.00-17.00 Ramazan ayında 08.00-17.00 açık. Giriş ücretli
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz
Yorum Bulunamadı