Bugün rotamız Pompei şehri. Napoli şehir turumuzun ardından Pompei’ye geçeceğiz. Napoli (İtalyancada ”Naples” olarak adlandırılır) Güney İtalya’nın Roma ve Milano’dan sonra üçüncü büyük kentidir. Şehir 2800 yıllık geçmişi ile tarih, sanat, kültür, mimari, müzik ve astronomi yönünden İtalya’da hayati rol oynamaktadır. Şehir Napoli körfezinin kıyısında yer alıyor.

Piazza del Plebiscito (Halk Oylaması Meydanı)

Piazza del Plebiscito (eski adıyla Largo di Palazzo veya Foro Regio)  Napoli’nin sembolü olan bu görkemli meydan, tarihi ve sanatsal önemi büyük binalarla çevrilidir. Kraliyet SarayıPaola Aziz Francis Bazilikası ve Salerno Sarayı . Burası turistler için buluşma noktasıdır. Piazza del Plebiscito’nun yapısı çok özeldir. Yapısı yarım daire biçimli Paola Aziz Francis Bazilikasından başlayıp, Canova’nın mermer kaideli iki bronz atlı heykeli, bazilikaya giden merdivenleri bronz aslan heykelleri süslüyor.

Piazza del Plebiscito meydanına geldiğinizde bir oyun oynayabilirsiniz. Kareyi gözü bağlı geçmek. Nereden çıktı bu oyun demeyin. Önce nasıl oynandığını sonra nereden çıktığını söyleyelim. Oyunu oynamak için; gözü kapalı kişi Kraliyet Sarayından meydanın ortasına yerleştirilmiş iki at heykeline doğru yürüyecek. Oyun bu kadar, kolay görünüyor değil mi. Ancak zorluk meydanın doğal eğimli olmasından kaynaklanıyor. Gözü bağlı kişinin heykele doğru düz olarak yürümesini imkansız kılıyor ve yön değiştirmesine sebep oluyor. Efsaneye göre; Savoy Kraliçesi Margherita tarafından başlatılan bir durumda mahkumlar hayatlarını kurtarmak için gözü bağlı olarak kareyi geçmeli. Ama bunu kimse yapamıyordu.     

Castel dell’Ovo (Yumurta Kalesi)

Castel dell’Ovo (Yumurta Kalesi ), Napoli Körfezi’nde bulunan bir sahil kalesidir . Kalenin adı, Orta Çağ’da büyük bir büyücü ve geleceğin habercisi olarak ün yapmış Romalı  şair Virgil hakkındaki bir efsaneden geliyor. Efsaneye göre; Virgil, surları desteklemek için temellere sihirli bir yumurta koydu. Bu yumurta kırılmış olsaydı, kale yıkılırdı ve bunu Napoli için bir dizi feci olay takip ederdi. 

Napolililerin, 1370 yılında yumurtanın parçalandığı haberinde şehri korkunç bir panik kaplamış ancak Kraliçe Joan of Anjou, yumurtanın değiştirildiğini, büyülü güçlerinin geri geldiğini korkacak hiçbir şeyi olmadığını ilan etmek zorunda kalmış. Ziyaret saatleri: Pazartesi- Cumartesi 09.00-20.00/Pazar günü ve resmi tatiller 09.00-18.00. Giriş ücretsiz.

Castel Nuovo (Nuovo Kalesi)

Karşımızda sanki peri masalından çıkmış bir kale.  Tam bir Orta Çağ kalesi olan Castel Nuovo, Napoli’nin ilk kralı Charles I Anjou zamanında 1282 yılında inşa edilmiş. Maschio Angioino olarak da adlandırılan kale günümüzde Belediye Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Kalenin içinde Napoli Kent Müzesi bulunuyor. Ziyaret saatleri: Her gün saat 09.00-19.00. Kaleye giriş ücretli ancak 18 yaş altı ve 65 yaş üstü ziyaretçilere ücretsiz.

Napoli’de biraz daha kalmak isterdik. Ama Pompei şehrine gidiyoruz. Pompei’yi dolaşmak çok daha ilginç olacak ve Pompei’yi gezmek için biraz fazla zaman gerek. Hızlı bir Napoli şehir turu yapıyoruz.