Bugün Pekin’de geçireceğimiz son gün.

Pekin’de kaldığımız süre içerisinde bir kaç kez güzel restoranlarda yemeğe götürüldük. Kongre’de verilen öğle kumanyalarından sonra oldukça güzeldi. Haşlanmış pirinç (ekmek yerine tüketiyorlar), mısır, havuç ve haşlama sebze vazgeçilmezleri.

İşte gittiğimiz güzel restoranlar.

Kocaman yuvarlak bir masa etrafında toplandık. Masalar 10 kişilik. Masaların ortasında biraz yüksekçe, kendi miğferi etrafında dönen yuvarlak bir cam var ve yemekler buraya konuluyor. Yuvarlak cam kısmını çevirerek istediğimiz yemekten alabiliyoruz. Daha sonra her yerde çok yaygınlaşan bu sistemi ilk kez Pekin’de gördük. Masada beyaz görünen kısım örtü yerine üst üste konmuş kağıtlar. Misafirler masadan kalkınca kağıdın üstteki katını yırtıyorlar.

Tahta çubuklarla yemek zor gelirse hemen çatal bıçak getiriyorlar. Masada üç beyaz yok; ekmek, tuz, şeker. Genelde haşlanmış sebze ve özel soslarla servis ettikleri dana eti, soslu balık var. Bir de mantıya benzer bir şey. Ama ne tadı ne de içeriği bizim mantıya benziyor.

Hemen her yerde gördüğümüz gülen Buda heykeli ile bir resim daha.

Biraz da sokaklarda tur atalım. Gerçi ne yazdığını okuyamıyoruz ama dolaşmak eğlenceli.

Otelimize dönüyoruz. Hazırlanmaya başlıyoruz. Akşam geç saatlerde ülkemize uçuyoruz. Kaldığımız otel gerçekten çok güzeldi.

İşte yola çıkma vakti. Kongreyi bitirdik, gezdik, çok değişik yerler gördük. Biraz yorgunluk ile dönüş yolculuğu başlıyor.