Ulan Batur Moğolistan’ın başkenti ve en büyük şehridir. Moğolcada “Kızıl Bahadır” anlamına gelen şehrin eski ismi Urga’dır. Şehir; ülkenin kültür, sanayi, Moğolistan kara yolu ağının merkezidir.
Sükhbaatar Meydanı (Sukhbaatar Meydanı)
Ulan Batur turumuza Sukhbaatar meydanından başlıyoruz. Sükhbaatar Meydanı Ulan Batur’un merkezi meydanıdır.
Meydanda yer alan Hükümet sarayının merkezinde Cengiz Han’ın Heykeli bulunur.
Heykelin sağında ve solunda Ogeday Han ve Kubilay Han’ın heykelleri bulunur.
Sükhbaatar Meydanı adını, Moğolistan’ın devrimci kahramanı Damdin Sükhbaatar’ın 1923 yılında ölümünün ardından almıştır. Ancak meydanın adı 2013 yılında Cengiz Han’ın anısına Cengiz Meydanı olarak değiştirilmiş, 2016 tekrar orijinal adına dönülmüş. Meydanın merkezinde Damdin Sükhbaatar‘ın atlı bir heykeli bulunmaktadır.
Meydanın batı tarafında Ulan Batur Bankası’nın genel merkezi, Ulan Batur Şehir İdaresi binası (yerliler tarafından koyu renkli dış cephesi nedeniyle sıklıkla “Ölüm Yıldızı” olarak anılır).Meydanda Moğol Telekomünikasyon Binası ve Merkez Postanesi yer almaktadır. Meydanda ayrıca Merkez Kültür Sarayı Binası ve Devlet Balesi ve Opera Binası (pembe ve beyaz bina), Merkez Kuleleri (cam ve metal ofis ve alışveriş gökdeleni) bulunmaktadır. Yelken şeklinde olan Blue Sky Tower dikkat çekicidir. Meydanı biraz da daha önce gördüğümüz Pekin’deki Tiananmen Meydanı’na ve Moskova’da ki Kızıl Meydan’a benzettik ama onlar kadar kalabalık değil.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza ücretsiz abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Meydan mitingler, protestolar, festivaller için kullanılıyor. Meydan çevresinde Moğol yemekleri ve el sanatları satan küçük tezgahlar bulunuyor. Her zaman canlı ve hareketli olan meydanda geleneksel kıyafet giymiş mankenlerin bir program için çekim yapmalarına tanık olduk. Nesli gösteri başlamadan onlarla bir fotoğraf çektirdi.
Gösteriyi izledik. Gerçekten yerel kıyafetler çok ilgi çekiciydi.
Sukhbataar Meydanını merkez olarak düşünürseniz gideceğiniz her yer yürüme mesafesinde. Buraya en yakın yer Ankara Caddesi. Bu caddeyi devam ederseniz semazen heykeli ile karşılaşırsınız.
Ankara Caddesinde devam ederseniz Atatürk Caddesi’ne gelirsiniz. Bu cadde üzerinde yer alan okulun önünde Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Heykeli bulunmakta. Bu kadar uzakta Ata’mızı görmek bize duygulu ve gururlu anlar yaşattı.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza ücretsiz abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Gandantegchinlen Manastırı
Gandantegchinlen Manastırı Sukhbataar Meydanına 20 dakika yürüme mesafesinde ve kısaca Gandan Manastırı olarak da bilinir.
Manastır yolunda dua topları ve Buda heykelleri görüyoruz. Moğolistan’da Budizmin merkezidir. Manastır 1809’da kurulmuştur. Manastırın adı Gandantegchinlen Tibetçe’de “tam sevinç” anlamına gelir.
Tapınağın güneydeki ana girişinden genişçe bir avluya giriyoruz. Bu avluda sağlı sollu tapınaklar var. Avluda ziyarete gelen Budistler geniş ağızlı büyük bir çanaktan çıkan tütsüyü kokluyorlar.
Avlunun ortasında bulunan iki katlı Dedanpovran Tapınağında 1904 yılında İngiliz işgalinden kaçarak Moğolistan’a sığınan 13. Dalai Lama yaşamış.
Gandantegchenlin Manastırı içindeki tapınaklardan biri olan Migjid Jarraisig Tapınağı’nın özelliği ise içindeki Avalokitesvara heykeli.
Dünyada bir bina içerisinde bulunan en uzun heykel (26 m) buradadır. Aslında orijinal heykel 1911 yılında bakırdan yapılmış. Ruslar oirjinal heykeli 1937’de buradan alıp, kurşun yapmak için eritmişler.
Moğol halkının bağışları ile 1996 yılında heykel yeniden yapılmış ve bugünkü yerine konmuş. Heykel bu sefer altın yaprakları ile kaplanmış. Avalokitesvara tüm Budaların merhametini temsil eden kişi anlamına geliyormuş.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza ücretsiz abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Gandantegchenlin Manastırı içindeki ilk tapınak, Gungaachoilin Datsan olarak bilinmektedir.
Ancak bu tapınaktan geriye kalan yalnızca ahşap bir sütundur. İnsanlar bu sütun etrafında ibadetlerini yapıyorlar. Hatta buraya dilek sütunu deniyor. Dilek taşı gibi herkes dileklerini sütuna kapanarak yapıyor. Nesli duanın nasıl yapıldığını gösteriyor.
Gandantegchenlin Manastırını gezmeye devam ediyoruz.
Tapınakta bir ayini izlemeye gidiyoruz.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza ücretsiz abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Moğolistan Ulusal Müzesi
Moğolistan kültür bakımından insanı en çok şaşırtan ülkelerden birisi ve birçok müzeye sahip. Ulanbatur’a geldiğinizde ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri de National of Museum Mongolia (Moğolistan Ulusal Müzesi)’dir.
Ülkenin ilk müzesi olduğu için en eski müze kompleksidir. Müze 1924 yılında kurulmuştur.
Moğol İmparatorluğu öncesi ve sonrası dönemlerini, Orta Asya tarihinden 20. yüzyıl sonlarına kadar uzanan Moğolistan tarihini de sunmaktadır.
Cengiz Han ve Moğol İmparatorluğu dönemine ait; haritalar, silahlar, kıyafetler, takılar ve değişik eşyalar.
Müzede bizim açımızdan en dikkat çeken üç şeyden bahsedelim.
Birincisi Şamanizme göre ölenin mezarına; silahları, özel eşyaları ve atıyla gömülmesini gösteren bir mezar buluntusu.
İkincisi ise bir uzay kıyafeti. Yaklaıp yanına baktığımızda bu kıyafetin Moğol Kozmonot Jugderdemidiin Gurragvha’ya ait olduğunuz görüyoruz. Kimdir bu kozmonot dediniz değil mi? Gurragvha, 22 Mart 1981 yılında Soyuz-39 ile uzaya giden ve Sovyet Kozmonot Vlademir Zhanibekov’la birlikte uzayda, 7 gün 20 saat kalan kişi.
Üçüncüsü ise Orhun Kitabelerinin replikası. Bu kitabelerin asıllarını Karakorum’da gördük. Karakorum yazımızda bahsedeceğiz.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza ücretsiz abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Müzede Moğolistan’da her yerde gördüğümüz Soyombo işaretleri yer almakta.
Müze ziyaretimiz sırasında müzeyi gelen Moğol çocukların neşesine biz de ortak olduk.
Müzeden çıkarken klasik müze hatıra fotoğrafımızı da çekiniyoruz.
Müzede gezmekten yorulursanız müze girişinde ki kafede bekleyebilirsiniz. Hediyelik bir şeyler alabilirsiniz. Biz de grup arkadaşlarımızı bekliyoruz.
Müze ziyaret saatleri: Pazar ve Pazartesi hariç diğer günler 09.00-18.00. Müzeye son giriş saat 17.00’de. Giriş ücretli.
Müze ziyaretimiz sonrası otelimize gidiyoruz. Yarın sabah 3 gün konaklayacağımız Karakorum Ger Çadır kampına gideceğiz. 3 gün sonra tekrar Ulan Batur’a dönüp kaldığımız yerden gezmeye devam edeceğiz.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza ücretsiz abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yorum Bulunamadı