Tangier’den yaklaşık 1.5 saat uzaklıktaki Şafşavan’a gidiyoruz. Şafşavan diye okunuyor ama aslında Chefchaouen diye yazılıyor. Fas’ın yerel halkı ise kısaca Chaouen diyor. Dünyada mavinin her tonunu görebileceğiniz, mavinin derinliklerini en güzel şekilde hissedebileceğiniz bu şehir Rif dağlarının eteğine kurulmuş. Rif dağlarının dik tepeleri bir keçinin boynuzuna benzediği için Berberi dilinde Şafşavan çift boynuz anlamına geliyor.
Şafşavan’a gitmeyi planlıyorsanız ki bizce Fas’a gelip Şafşavan’ı görmeden gitmeyin ancak önerimiz planlarınızı iyi yapın. Çünkü Şafşavan’a tren ile gidemezsiniz. Otobüs ile giderseniz Fes ya da Rabat’tan ulaşmanız gerek. Yaklaşık 5 saatlik bir yolculuk olacaktır ama her saat otobüs bulamazsınız.
Bizim her zaman söylediğimiz ve yaptığımız araba kiralayarak ulaşım rahatlık ve özgürlüktür. Ancak burada da dikkat etmeniz gereken en önemli nokta Fas yolları virajlı ve gidiş geliş şeklinde. Hız yapamadığınız için gideceğiniz yere biraz daha geç gidebilirsiniz ve çok dikkat etmeniz gerekiyor. Ama manzara öyle güzel ki yolda hiç sıkılmıyorsunuz, hatta keyif bile alıyorsunuz.
Fas’ın Mavi İncisi denilen, mavi şehir olarak bilinen Şafşavan’a yaklaştığımızda daha şehre girerken sizi elektrik direklerinin mavi rengi karşılıyor.
Şehre doğru ilerlerken yol kenarlarında ellerinde çoklu anahtar sallayan house, house diye bağıran insanlara rastlıyoruz. Bunun anlamını öğrenmek için yaklaştığımızda ise bu kişilerin eğer burada konaklayacaksanız size otel ayarlamak istediklerini anladık.
Şafşavan da konaklama derseniz ve eğer oteliniz tepelik bir bölgede ise işiniz biraz zor. Araba girmediği için bavullarınızı taşımak zor gelebilir. Başka bir şehirden buraya günübirlik gidip gelmek daha kolay olacaktır. Arabanızı bırakabileceğiniz güvenli bir otopark bulmak zor. Yol kenarına bırakacaksınız. Eğer illa burada bir gece kalacağım derseniz mutlaka Booking.com’dan oteliniz bulun deriz. Biz Tangier’den Fes’e geçerken buraya geldik.
Şehre ilerlediğimiz de Şafşavan’ı tepeden gören bir yerde Kasbah’ta genelde mavi ve beyaz rengin hakim olduğunu gördük.
Ancak eski şehre girdiğinizde her yerin daracık sokakların, evlerin, kapıların masmavi olduğunu göreceksiniz. Sanki masmavi bir denize dalmış yada masmavi gökyüzündeymişsiniz hissine kapılacaksınız.
Bu şehrin masmavi olmasının değişik rivayet ve inanışları var. Kimse tam olarak nedenini bilmiyor. Şafşavan İspanya’dan gelen Yahudiler tarafından kurulmuş. Mavi renk Yahudiler için kutsal renk sayılıyor. Kutsal kitapta “kıyafetlerinize mavi iplikler takın” ifadesi yer aldığı için mavi renk kutsallığın sembolüymüş. Mavi rengi tüm hayatlarına geçirip evlerini, kapılarını, sokaklarını maviye boyamışlar. Diğer bir inanış ise mavi rengin akrep ve böcekleri uzak tuttuğu şeklinde. Yıllar önce Doğu Anadolu’ya yaptığımız seyahatte dikkatimiz çeken evlerin çatılarında, pencere kenarlarında hatta tarlada toplanmış buğday saplarının üzerinde mavi örtü gördüğümüzde rehberimizden böcek ve özellikle akreplerin mavi renge yaklaşmadıklarını öğrenmiş ve şaşırmıştık. Demek ki doğruluk payı varmış.
Bir başka inanış ise mavi rengin serinlik verdiği, sakinleştirici etkisi olduğu yönünde. Halk ta bunu benimsemiş, her yer mavi renge bürünmüş olarak bu geleneği sürdürüyor. Her iki yılda bir şehrin mavi rengi yenileniyormuş. Kim ne derse desin Fas’ın Mavi İncisi bu ünü ile her yıl binlerce turisti kendine çekmeyi başarıyor. Şafşavan’ın özellikle Medina bölgesi yani eski şehir masmavidir. Medina dışına çıktığınızda mavi büyü azalmaktadır. Ancak karşınıza yine renkli bir şehir çıkmakta.
Mavi şehri gezmek için eğer araba ile gittiyseniz arabanızı otoparka bırakmanız gerek. Parka bıraktığınızda ücreti önceden vermeyin. Önceden verdiğinizde daha sonra araca geldiğinizde bir başkası yaklaşıp tekrar para istiyor. Aracı park edip yaklaşan kişiye gelince ya da sonra deyin. Aracı aldığınızda gelen kişiye ödeme yapın. 10 Dırham’dan fazla da vermeyin.
Bab El ain Gate: Medina bölgesine giriş ana kapısı. Bu kapıdan geçerek mavi büyülü şehrin dar sokaklarında kaybolabilirsiniz.
The Mulay Ali Ben Rachid Camii: (Moulay Ali Ben Rashid Mosque). 15.yüzyılda inşa ettirilmiş. Mavi rengin yanı sıra kırmızı-kahverengi minaresi dikkat çekici. Müslüman olmayanların girişi yasak.
Centre Commercial: şehrin merkezinde alışveriş merkezi.
Yol kenarlarında küçük küçük satışların yapıldığı yerler. Henüz kapalı vakit ilerleyince açılacakmış.
Şafşavan’daki geziyi tamamladık Fes’e doğru hareket ediyoruz.
Yorum Bulunamadı