Tiananmen Meydanı, Pekin’in tam orta yerinde bulunan dünyanın ve Çin’in en büyük meydanıdır. “Çin’in kalbi” veya “Pekin’in kalbi” olarak da adlandırılır. 1417’de inşa edilen meydana, ilk olarak Cheng Tian Man adı verildi. İki kez yangın ile zarar gördü, 1651’de tekrar inşa edildi ve Tiananmen olarak yeniden isim verildi. Aynı zamanda “Ulusun kapısı” olarak da anılır. Ming ve Qing hanedanları döneminde yasak şehre ana girişi oluştururdu. .Arkamızda görünen yer Yasak Şehir.

Kuzeyden güneye 800 metre, doğudan batıya 500 metre, toplamda 440.000 metrekare genişliğe sahiptir ve içine bir milyon insanı alabilir. 1 Ekim 1949 Çin Halk Cumhuriyeti’nin 50. Yıl kuruluşu anısına yerdeki taşlar granit ile değiştirilmiş. Tiananmen Meydanını akıllardan çıkarmayacak bir olay da (ki meydanda yaşanan en önemli olay) 15 nisan-4 haziran 1989 yılında gerçekleşen olaylardır. Protestolar, hükumet tarafından çok kanlı bir şekilde bastırılmış.

Meydanda oldukça önemli yapılar yer almaktadır. Yasak Şehir‘e giriş buradan yapılmakta. Yasak Şehrin altı kapısı olmasına rağmen halk ve ziyaretçiler burada ki Meridyen Kapısından girerler. Yasak Şehir detayları için.

Tiananmen Meydanı caddenin her iki tarafında.

Caddeyi geçmek için Tiananmen Batı Metro İstasyonu’nun girişindeki yeraltı geçidini de kullanabilirsiniz. Yeraltı geçidinden çıktıktan sonra hemen büyük bir video duvarı görürsünüz.

Mao Zedong’un Mozolesi: Meydanda Mao Zedong’un bulunduğu mozole yer almakta. Çin Devrimi lideri Mao Zedong’un bedeni ve kişisel eşyalarının bulunduğu mozoleye giriş ücretsizdir. Başkan Mao Zedong yakılmayı talep etmesine rağmen vücudu mumyalanmış ve burada korunmakta. Mozole Pazartesi günleri hariç her gün saat 08.00-12.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık. Ancak resimde görüldüğü gibi girebilmek için oldukça uzun bir kuyruğa girmek zorundasınız.  Biz mozoleye girmedik. Mozole içinde çanta, video kamera, kamera, yiyecek ve içecek taşıyamazsınız. Yanınızdaki bu tip eşyalarınızı 20 CYN yolun karşısındaki depoda bırakılabilirsiniz. Ayrıca ziyaretçiler, mozolede saygılı giyinmeyi ve sessizliği korumayı unutmamalı, çünkü site bir turist gezinti yerinden çok ibadet yeri olarak kabul edilmekte.

Meydanın orta yerinde 38 metre yükseklikte Halk Kahramanları Anıtı yer almaktadır. Sütun üzerinde Mao Zedong’un el yazısı ar ve “İnsanların kahramanlarına sonsuz anı” yazmaktadır. En altta, Çin halkının özgürlük mücadelesini anlatan kabartma rölyefler bulunmakta.

Çin Ulusal Müzesi ya da Çin Devrim Müzesi, Çin Tarih Müzesi Mozolenin solunda yer alan bina çok sayıda tarihi serginin toplandığı Çin’deki en büyük müzelerden biridir.

Meydanda yaklaşık 10 m yüksekliğinde değişik süslemeli sütunlar, lambalar ve yeşil alanlar bulunmakta.