Malta’nın ikinci büyük adası. En önemli kenti eskiden Rabat olarak bilinen Victoria’dır.  Malta’dan Gozo’ya feribotlarla yarım saatte ulaşılabilir. Valetta’dan otobüsle yaklaşık 1 saatte feribota bineceğiniz Cirkewwa‘ ya gelebilirsiniz. Feribottan sonra Gozo adasında ulaşım otobüs ve taksilerle yapılmaktadır. Bisiklet de tercih edilmektedir Feribotla araçlarda Gozo adasına gidebilmektedir. Bu nedenle biz Gozo adasında çok rahat gezi yapabildik. Gozo’da gezerken feribot saatlerine dikkat etmeniz gerekir.

  • Fungus Rock (Mantar Kaya)
  • Ggantija Tapınakları
  • Azure Window
  • Cittadella Şehrinde Gozo Katedrali, Folklor Müzesi
  • Ta’Kola Yel Değirmeni

Gozo adasında görülecek yerler

Fungus Rock (Mantar Kaya)

Gozo adasında Dwejra koyunda yarısı çökmüş kayaya verilen isim. Diğer bilinen isimleri Rocher de Champignon ve Mantar Kayası. Kayanın kara tarafında bulunan yapışkan bir tür yosunun yerel halk her derde deva geldiğine inanıyor.

Ggantija Tapınakları

Ġgantija megalitik bir Neolitik tapınak kompleksi. Ġgantija tapınakları, Malta’daki Megalit Tapınaklar‘ın ilk yapılanıdır. Tapınakları yapanlar, iki Ġgantija tapınağını Neolitik Çağ’da tamamladılar. Yaklaşık 5500 yıllık olan kompleks, dünyanın en eski dini yapılarından biridir. Ġgantija adı, commonlygant kelimesinden, site genel olarak dev bir ırk ile ilişkilendirildiği için Malta devi kelimesi anlamına gelir.

Azure Window

Azur Penceresi olarak bilinen Dwejra Penceresi veya Mavi Pencere, Malta’nın Gozo adasında bulunan 28 metre yüksekliğinde kireç taşından oluşmuş doğal kemerdi. Game of Thrones dahil sayısız film ve TV şovunda yer aldı, sayısız seyahat broşürünü süsledi ve ada turları için önemli bir duraktı. Hep geçmişten konuşuyoruz. Çünkü maalesef artık yok. 8 Mart 2017 ‘de doğa ve erozyon olaylarına dayanamayarak çöktü. Keşke Malta’yı görmek planlarımızı ertelemeseydik.

Gozo adasının belkide simgesi durumunda olan kireçtaşı kemeri Azur Window için Malta başbakanı Joseph Muscat, ‘Yıllar boyunca görevlendirilen raporlar, bu dönüm noktasının kaçınılmaz doğal korozyondan ağır etkileneceğini belirtti. O üzücü gün geldi’ diyerek çöküşü özetledi. Artık penecerenin yeri şematik olarak gösterilmekte.

Azur Window’un çökmesi

Ancak 09.01.2019 tarihinde CNN travelde yayınlanan bir habere göre Gozo adasının bu tarihsel simgesinin yerine çelik bir kemer yerleştirileceği haberi duyuruldu. Şu anda sadece teklif olan haberde

Rus mimar Svetozar Andreev’in yenilikçi bir tasarımı , gelecek için yeni bir kemer oluşturmayı hedefliyor.Mimari firma başkanı Hotei Russia’nın başkanı Andreev, aynalı çelik yüzlerinden yapılmış orijinal kemerin yeniden tasarlandığı “Malta’nın Kalbi” ni tasarladı.”Bu, modernizayon ile doğanın, zamanın ve tarihin kaynaşmasının kusursuz bir anıtı ve sembolü ve insan ruhunun azminin bir kanıtı olacak” diyor. İşte öncesi ve sonra planlanan hali. Ne diyelim, bekleyelim bakalım nasıl gelişecek

Cittadella Şehrinde Gozo Katedrali, Folklor Müzesi

Cittadella Şehri mimari, askeri ve tarihi binaları ile görülmeye değer bir eski şehir. Bu şehri gezerken geçmişe dönüp sanki bir zamanlar burada yaşamışsınız hissine kapılıyorsunuz. Gezginler Cittadella şehrine giriyor.

Bir plato üzerine inşa edilmiş sitenin yükselmesi ve dik eğimli kenarları, yerleşim yerlerinin yerleşmesini, savunmayı ve güvenliği kolaylaştırmasını cazip bir tercih haline getirmiştir. İlk olarak Tunç Çağı’nda ilk işgal edilen MÖ 1500 civarında, arkeolojik keşifler o zamandan beri bir dizi yerleşim göstermiştir.


Citadella şehrine girdikten sonra ilk olarak Gozo Katedralini gezdik. Şehre aldığınız bilet ile Katedrali de gezebiliyorsunuz.

Citadella şehrine girdikten sonra dar sokaklarda gezebilir, duvarlarına çıkarak güzel manzarayı seyredebilirsiniz.

Gozo Katedrali ve hemen yanındaki müzeyi geziyoruz.

Şehir içindeki Folklör Müzesi. 18. yüzyıldan kalma küçük bir köy evini andırıyor. Müzenin odalarında dönemin yaşamını gösteren geleneksel aletleri ve tarım malzemeleri sergileniyor.

Ta’Kola Yel Değirmeni

Gozo Xagra’da yer alan Ta ‘Kola Yel Değirmeni  hayatta kalan birkaç yel değirmeninden biridir. Yel değirmeninin adı Ta ‘Kola, popüler olarak Żeppu ta’ Kola (Nikola, Nikola oğlu) olarak bilinen son değirmenciden geliyor. Yel değirmeni müzesini gezebilir mutfak araç ve gereçlerini görebilirsiniz.