Köln’e üçüncü gelişimiz. Kongre ve tur sırasında bazı yerlerini gördük. Ama görmediğimiz o kadar çok yer varmış. Bu gelişimizde daha detaylı şekilde gezdik. Gezdiğimiz yerler:

  • Köln Katedrali
  • Römisch Germanisches Museum
  • Hohenzollern Köprüsü
  • Ludwig Müzesi
  • Çikolata Müzesi (Imhoff-Schokoladenmuseum)
  • Haus Neuerburg (Sigara Fabrikası)
  • Parfüm Müzesi (Farina Duftmuseum)
  • Köln Merkez Camii
  • Köln Teleferiği (Kölner Seilbahn)
  • Köln Hayvanat Bahçesi (Kölner Zoo)

Daha önce iki kere gördüğümüz Köln Katedralini pas geçmedik ve gezimize oradan başladık. Ama içine girmedik.

Köln Katedrali (Kolner Dom)

Köln Katedrali Hristiyanlığın Katolik mezhebi için açılmış bir ibadethanedir. 1248 yılında yapımına başlanan katedralin yapımı 632 yıl sürmüş ve 1880 yılında hizmete açılmıştır. UNESCO Kültür Mirası listesinde yer alır. Bugün Kuzey Avrupa’daki en büyük ibadethanedir. Çift kuleli olup uzunluğu 157 m’dir. Almanya’nın ikinci, Dünya’nın ise üçüncü büyük kilisesi durumundadır.

Römisch Germanisches Museum

Köln Katedraline birkaç dakikalık yürüme mesafesindedir. Antik Roma kalıntıları ve eserlerine ev sahipliği yapan, süslemeli mücevher ve mozaiklerin yer aldığı modern müze. Roma mozaiği ve Poblicius’un yeniden yapılanmış mezarı Köln’deki müzenin en iyi bilinen eserleridir. Koleksiyonu, tarih öncesi dönemden erken orta çağlara kadar kentin ve çevresinin arkeolojik mirasına dayanıyor. 

Hohenzollern Köprüsü

Hohenzollern Köprüsü, hemen Köln Katedralinin arkasında yer alıyor. Ren Nehri’nin üzerinden geçen köprü başlangıçta demiryolu ile karayolu için kullanılmıştır. 1945 yılından sonra günümüze kadar sadece demiryolu ve yaya geçidi olarak kullanılmaktadır. Köln Hauptbahnhof ile Köln Messe/Deutz istasyonlarını birbirlerine bağlamaktadır. Ama köprünün demirlerine ve ayaklarına takılan kilitler rengarenk görüntüleri ve üzerilerine yazılan dilekleriyle çok ilgi çekici. Kilitlerin anlamı ise sevdiğiniz kişinin ve kendinizin isimlerinizin yazılı olan asma kilidi buraya asıyorsunuz. Kilitliyorsunuz. Aşık olunan kişiye kavuşmak ve sevgilerinin ölene dek sürmesini sağlamakmış.  Ne diyelim onlar için hayırlısı. Umutlar bir kilide bağlıysa…….. Avrupa’nın birçok yerinde ki klasik görüntü. Frankfurt yazımızda Eiserner köprüsünde de aynı görüntüleri vermiştik.

Ludwig Müzesi

Peter Ludwig‘in tablolar, seramikler, eskizler ve baskılardan oluşan özel koleksiyonu. Saat 10.00-18.00 arası açık. Aldığınız biletler alınış tarihinden itibaren üç yıl geçerlidir.  

Çikolata Müzesi (Imhoff-Schokoladenmuseum)

Yine katedrale yakın müze ve bize göre en eğlenceli ve çocuklarınızla hoş vakit geçirebileceğiniz bir yer. Hele bizim gibi çikolatayı da çok seviyorsanız tam size göre de. Lindt Çikolata firmasının müzede çikolatanın içeriğinden tarihine, kökeninden yapımına kadar her şeyi anlatarak gösterdiği, kokladığınız, kendi çikolatanızı yaptığınız ve tadına baktığınız çok güzel bir yer.

Müzenin giriş ücreti 8€. Kalabalıktan biraz sıra bekliyorsunuz ama içeriyi görünce değdiğini anlıyorsunuz.

Hani derler ya çikolata mutluluk kaynağıdır. Ne kadar doğru bir söz.

Biletinizi alırken üzerinde değişik emojilerin olduğu çikolata ikram ediliyor.

Müzeyi gezerken sıra geldi çikolata şelalesinden tatmaya.

Çikolata yapımından, tatmaya kadar her yeri gördük, gezdik. Çıkarken birkaç çeşit çikolatanın olduğu küçük çikolata paketi hediyenizi de alıyorsunuz ve çikolata satış mağazasına geliyorsunuz. Bu ne bol çeşit, nereye bakacağınızı şaşırıyorsunuz. Beğendiklerinizden kendimize ve dostlarınıza alıp bu güzel, eğlenceli müzeye hoşçakal diyorsunuz.

Müzeden çıkınca hemen önündeki duraktan kalkan gezi trenine (Hochzeits Express) binerek Köln’ü gezebilirsiniz. Her 30 dakikada kalkan tren ile Köln’ü dolaşabilirsiniz. Gidiş-dönüş yaklaşık 40 dakika süren yolculukta ara duraklarda da inebilirsiniz. Tek yön yetişkinler için 4.5€, Gidiş dönüş ise 8€.

Haus Neuerburg (Sigara Fabrikası)

Haus Neuerburg, Johann Neuerburg’un tütün işleme şirketlerinden ortaya çıktı. 
Johann Neuerburg’un oğulları Heinrich II ve August, artan sigara talebine bağlı olarak 1908 yılında Haus Neuerburg sigara fabrikasını kurdu. Bu fabrikayı gezmedik. Sloganımızı tekrarlıyoruz. Sigara sağlığa zararlıdır!…..

Parfüm Müzesi (Farina Duftmuseum)

İşte ablamın en çok severek gezdiği yerlerden birisi karşınızda.

Parfüm Müzesi, parfümcü Johann Maria Farina‘nın Rococo döneminden başlayarak üç yüzyıllık koku ve kültürel tarihi keşfini sağlar. Müzeye girdiğinizde her türlü koku ile karşılaşırsınız. İstediklerinizi test eder, beğendiklerinizi alabilirsiniz. Kokular muhteşem…..

Köln Merkez Camii (Cologne Central Mosque)

Köln’ün Ehrenfeld bölgesinde 2009 yılında yapılmaya başlanan cami 2017 yılında ibadete açılmıştır. 4.500 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen cami değişik mimarisi ile dikkat çekmekte, bir kubbe ve iki minareden oluşmaktadır. Sadece yükseklik açısından değil; kapasite olarak da en büyük camilerden biri olan aynı anda 2000 üzeri kişiye ibadet imkanı sunuyor.

Köln Teleferiği (Kölner Seilbahn)

Köln, eski şehir, Ren Nehri ve güzel çevresinin eşsiz panoramik manzarası izlenebilir. teleferik 1957 yılında açılmış ancak 2017 yılında yaşanan bir kaza sonucunda kapatılarak bakıma alınmış. Bu nedenle sadece görebildik. Belki bir daha ki Almanya yolculuğunda binebiliriz.

Köln Hayvanat Bahçesi (Kölner Zoo)

Almanya’da üçüncü ve en eski hayvanat bahçesi. vaktimiz olmadığı için gezemedik.