Kiji (Kizshi) Adası, Onega Gölü’nün kuzeyinde bulunan bir adadır. Adada yerleşim 15. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Günümüzde ada 80’den fazla tarihi ahşap yapıya ev sahipliği yapmaktadır.

Kizhi limanına geldik. Adada en bilinen ve merak uyandıran yapı ise 22 kubbeli ve hiç çivi kullanılmadan yapılan Preobrajenski Kilisesi.

22 kubbeli Preobrajenski Kilisesi (İsa’nın Işığa Bürünüşü) (Tecelli Kilisesi) sanki masal kitabından fırlamış gibi ilginç görünüşü insanı cezbediyor. Karşıdan gördüğünüzde merak uyandıran yapı yanına gittiğinizde sizi adeta büyülüyor.

1714 yılında yapılan ve yapımında sadece balta ve oyma kalemiyle çam kütüklerinden inşa edilen bu kilise, UNESCO tarafından Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Bir rivayete göre kilisenin planını Büyük Petro kendisi çizmiştir. Nestor Usta çivi kullanmadan, çam kütüklerinden, oyma tekniğiyle yapmış. Yine rivayete göre usta “Böyle güzellik bir daha yapılamaz” diyerek baltasını göle atıp mesleği bırakmış.

Kilisenin içerisinde değişik ikonları görüyoruz.

Kilisenin çan kulesine girmek için ayrı ücret ödemek zorundasınız.

Adada günlük yaşam devam ediyor. Ancak turistik amaçlı yapılmış evlerde var. Kilisenin yanı sıra burada evler de var. Hemen yanındaki bir eve giriyoruz. Günlük yaşamla ilgili bilgileri alıyoruz.

Adada aktivite oldukça fazla.

Adada yapılan aktivitelerin sürelerini belirten değişik afişler ziyaretçilere bilgi veriyor. Hangi aktivitenin ne kadar ücreti olduğu bilgisini ise kasadaki tabeladan öğreniyorsunuz. Vakti olanlar için yapılacak çok aktivite var.

Gemiye dönmeden belki bir kahve içmek ve yanında küçük atıştırmalıklar isteyebilirsiniz. Hemen liman yakınındaki restoranda istediğiniz bir şeyler bulabilirsiniz. Aaaaa tanıdık bir atıştırmalık ta karşımıza çıktı.  Gezdik, dinlendik, kahvelerimizi içtik. Artık gemiye dönme vakti.

Akşam gemide korsan gecesi eğlencesi var. Yemeğe gittiğimizde görevliler bizi korsan kıyafetleri ile karşılıyorlar.

Yemekten sonra ise tiyatroda korsan gecesi eğlencesi var. Jack Sparrow’a pek benzemiyor ama ne yapalım artık.