Portekiz’in en eski şehirlerinden olan Braga şehrinde çok sayıda kilise bulunması sebebiyle  ülkenin dinsel merkezi olarak kabul ediliyor. Bracari adında bir Kelt kabilesi tarafından kurulan ve daha sonra Romalılar tarafından işgal edilen şehrin tarihteki ismi Bracara Augusta‘dır.

Porto’dan Braga’ya özellikle ülkenin en büyük kilisesi olan Bom Jesus do Monte ve Fonte do İdole Çeşmesini görmek için günübirlik geldik.

Bom Jesus Kilisesi

Bom Jesus Kilisesi (Dağların İsa’sı Kilisesi) dini bir merkez ama havuzlu parkı, yanında bulunan kafeleri, restoranları ve ücretsiz arabanızı park edebildiğiniz için de ilgi çekici. 1893 yılında inşa edilen kilise merdivenlerinin  sayısı çok fazla 550-600 arasında yani yaklaşık 116m yükseklik. Ancak merdivenlerin çapraz şekilde olması inerken daha çok fark edeceğiniz bir durum. Merdivenler Barok tarzında, granit basamaklı ve beyaz cepheli.  Fünikulerle çıkabilirsiniz. Ama mutlaka merdivenlerden inin.   

Fonte de İdolo Çeşmesi

1. yüzyılın başlarında inşa edilmiş, Roma çeşmesi. Raio Sarayının hemen karşısında. Çeşme, yaklaşık 3 m genişliğinde ve 1,20 m yüksekliğinde, uzun bir sırt dayaması oluşturan büyük bir granit yüzeydir. Çeşmeyi gezerken size çeşmenin özellikleri ile ilgili video gösterimi yapıyorlar. Bu sunum sayesinde çok daha iyi anlayabiliyorsunuz. Kayanın solunda oyulmuş bir insan figürü, fakat kötü durumda, sol kolunda bir nesne tutan sakallı bir erkek. Figürün sağında yine kayaya oyulmuş  insan kafası  ama yıpranmış. Bu granit yapının tabanında çeşmenin suyu akıyor. Girişte çok az bir ücret ödüyorsunuz.

Palacio do Raio (Raio Sarayı)

1755 yılında yapılmış çok güzel bir bina. Giriş ücretli. Bina için de fotoğraf çekmek yasak. Meksikalılar evi adıyla da anılıyor. En dikkat çekici özelliği mavi azulejo fayanslarla kaplı cephedir. İçinde birkaç sanat eseri ve başka nesneler var, ama mobilya ve diğer eşyalar yok. İnanın dışı içinden çok daha güzel. Mavi çinili saray denilebilir.

Arch of the New Gate

18. yy sonlarında kentin Ortaçağ duvarına batı girişini süsleyen tarihi kemer. Portekizce Arco do Porta Nova olarak bilinir. 1512’de açılmış ve geleneksel olarak kentin anahtarlarını onurlulara ve ünlülere sunmak için kullanılmıştır. Kemerin doğu cephesinde Meryem Ananın figürü yer almakta. Tarihi kemer, belediye tarafından 20.yy boyunca, ” És de Braga, porta olarak não fechas ” (Braga’dansınız, kapıları kapatmayın)  sloganı pazarlama kampanyalarında kullanılmış

Imagem Museum

Tarihi Kemerin hemen yanında çok eski ama güzel görünümlü binada fotoğraf sergisi olan bir müze. Uluslararası fotoğrafçılığa adanmış bu müze ücretsiz. Fotoğraf meraklıları ve Braga’nın tarihini fotoğraflarla öğrenmek isteyenler için güzel ve ilginç olabilir. Biz içini gezmedik.

Şehri dolaşmaya devam edeceğiz.

Ama önce yaz günlerinde vazgeçilmezimiz. Dondurma. Biraz mola verip dondurmalarımızı yerken şehrin tekrar gezi rotasını oluşturuyoruz. Hemen tarihi kemerin batı cephesinde yer alan Fibias de Braga‘da dondurma ve kahve molası. Gerçekten çok güzel tavsiye ederiz.

Şehri gezmeye devam.

Santa Cruz Church (Santa Cruz Kilisesi)


Kutsal Haç Kilisesi olarak da bilinen Santa Cruz Kilisesi. 1625-1637 yılları arasında yapılmış. Mesih’in Kutsal Haçına adanmış bir kilise. California, San Jose’deki Beş Yara Kilisesi, Braga’daki Kutsal Haç Kilisesi’nden modellenmiştir.

Sao Marcos Kilisesi

Hemen yazının arkasında görünen kilise Sao Marcos Kilisesi. Braga kilise sayısının fazla olması nedeniyle dinsel merkez olarak kabul edilir. Santa Cruz Kilisesi ile aynı meydanda yer alır.  18. yüzyıl kilisesidir. Önünde kocaman bir bahçe ve özellikle turistlerin fotoğraf çekmeleri  için BRAGA harfleri var.

Largo Paco (Paco Meydanı)

Braga’nın merkezinde bir meydandır. Meydanın ortasındaki çeşmeye Chafariz dos Castelos veya Kaleler Çeşmesi denir. Bunu çevreleyen binalar, Başpiskopos’a ait Piskoposluk Sarayı’nın bir parçasıdır. Meydanda hiç ağaç yok, yeşillik yok. Ama çevresinde kafeler, hediyelik dükkanları var.

Se de Braga (Braga Katedrali)

Portekiz’deki en eski katedral ve İber Yarımadası’nın en eski katedrallerinden biridir. Uzun tarihi ve sanatsal önemi nedeniyle ülkedeki en önemli yapılardan biridir. Katedral, 1910’dan beri Ulusal Anıt olarak sınıflandırılmış. İkiz kuleli yapı başlangıçta 11. yüzyıldan kalmadır ve sonraki yüzyıllarda yenileme ve yeniden inşa çalışmaları gerçekleştiğinden farklı mimari tarzların bir karışımıdır.

Archiepiscopal Court (Başpiskoposluk Sarayı)

Saray aslında, her biri kendi karakterlerine sahip farklı stilleri ve dönemleri yansıtan, birbirine bağlı üç binadan oluşuyor. Belediye Meydanı’na (Largo do Municipio) bakan son kanat 18. yüzyılda Andre Soares’in Başpiskopos Jose de Bragança için tasarladığı bir tasarıma göre yapıldı. Sarayın bu bölümü şimdi Minho Üniversitesi’ne, halk kütüphanesine ve ilçe arşivine ev sahipliği yapmaktadır.

Kutsal Merhamet Evi anıtı

Bronz, kabartma, Braga’nın Merhamet Kutsal Evi’nin 500 yıllık anısına heykeltıraş Helder de Carvalho tarafından yapılmış. 21 Aralık 2013 tarihinde açılmış ve Largo da Igreja da Misericordia’da kurulmuş.

Largo do Municipio (Şehir Meydanı)

Şehir Meydanı ve Braga Belediye Binası. Braga, Mimar Andre Soares’in eseridir. 1754 yılında başlayan Belediye Binası, 1865 yılında tamamlandı. 

Sameiro Our Lady of Bazilika (Sameiro Meryem Ana Korunağı)

Sameiro Meryem Ana Korunağı veya Sameiro Korunağı, Portekiz’in Braga şehrinin çevresine Espinho’da bulunan Marian tapınağıdır. 572 metrede, Sameiro Tepesi şehirdeki en yüksek nokta. 

Francisco Salgado Zenha Monumenti

1923-1993 yııları arasında yaşamış vatansever girişimcinin anısına yapılan anıt 25 Nisan’da törenle açılmış