Kazablanka’ya doğru yola çıktık. Kazablanka Fas denilince belki de ilk akla gelen şehir. Fas’ın en büyük şehri olmasına karşın Casablanca filminin çekildiği yer olarak akılda kalmıştır.

Kazablanka filminin çekildiği yer olmasının yanı sıra burada göreceğimiz Hassan II Camii şehrin önemini bir kat daha arttırmaktadır. Afrika kıtasının en büyük ikinci alışveriş merkezi Morocco Mall, Muhammed V Meydanı da göreceğimiz yerler arasında.

Kazablanka Fas’ın en büyük şehri. Rabat siyasi başkent olmasına karşın herkes Fas deyince Kazablanka’yı hatırlar. Tıpkı Türkiye denilince Ankara başkent olmasına karşın ilk akla İstanbul’un gelmesi gibi. Kazablanka cami ve katedralleri ile çok farklı kültürleri bünyesinde barındıran, ve baktığınızda Fas’ın bir şehri olarak düşünemeyeceğiniz farklılıkta bir şehirdir. Yani diğer şehirlerinden çok farklıdır.

Kazablanka beyaz şehir olarak anılır. Evler in tamamı sanki beyazdır. Hemen akla Fas’taki her şehir anki bir renk ile mi anılıyor fikri geliyor. Hatırlarsanız Şafşafan mavi, Marakeş ise Kırmızı yada kızıl şehir olarak bilinir.

Kazablanka’ya otobandan değil deniz kenarından gitmeyi tercih ettik. Giderken rahatlıkla konaklayabileceğiniz plajları görüntüledik. Ayrıca plaj kenarında çadır ve bungalov konaklama da yapabilirsiniz. Yol kenarında bir çay içip dinlenebilir ya da meyve alarak yola devam edebilirsiniz.

Yolda kraliyet işareti olan çok bakımlı bir yerden geçiyoruz.

Kazablanka’da ilk olarak Hasan II Camisine gittik.

Hasan II Camisi

Fas’ın en büyük, Dünyanın ise 13. Büyük Camisi. Dünyanın en uzun minaresi yine bu camiye ait ve tam 210m yüksekliğindedir.  Kral II. Hasan tarafından yaptırılmış.

Okyanusun hemen kenarında yaptırılan cami sanki suyun üstünde duruyor gibi his veriyor. Avlusu da oldukça büyük Camide aynı anda yaklaşık 100.000 kişi namaz kılabilir. Ancak Fas’ta bir gelenek var. Camiler ziyarete kapalı. Sadece namaz vakitlerinde camilere girebilirsiniz.

Hasan II Camisinin hemen altında Hasan II Cami Hamamı var. Halka açılmış. Hemen bilgi almaya gidiyoruz.

Hamam de La Mosque Hassan II (Hasan II Camii Hamamı)

Hasan II Camisinin hemen altında yer alan Hasan II Camii Hamamı tarihinde ilk kez halkın hizmetine açılmış. Daha açılalı henüz 3 ay olmuş. Hamamın bölümlerini lobi bölümünde ki televizyondan izleyebiliyorsunuz. Çok güzel olan hamama girmeden olmaz dedik.

Hamamın bölümlerini izledik ve ertesi gün için randevumuzu alıp rezervasyonumuzu yaptırdık. Biz de bu şansı yakaladığımız için mutluyuz.

Henüz daha 3 ay önce halkın hizmetine açılan hamamda erkekler ve kadınlar bölümleri ayrı ayrı. Caminin hemen altında yer alan otoparka arabanızı ücretsiz olarak park edebiliyorsunuz. Giriş ve çıkış bölümleri hanımlara ve erkeklere ayrı ayrı olan hamam Fas mimarisi ile donatılmış, zarif şekiller, renkler ile bezenmiş. Giriş 50 Dırham. Ancak istediğiniz ek hizmetlere uygun olarak fiyat artmakta. Geldiğinizde lobide sıranızı bekliyor çay içerek dinlenebiliyorsunuz.

Geleneksel hamam üç bölümden oluşuyor. Ilık oda, sıcak oda ve çok sıcak oda. Ilık oda bizim alışık olduğumuz hamam sıcaklığında. Sıcak oda ve çok sıcak oda ise saunadan bile daha sıcak. Zaten çok sıcak odada ancak birkaç kişiyi görebildik. Sadece 10 dakika kaldığımız çok sıcak odaya dayanmak çok zor. Ilık oda ise çok keyifli. Sağlık banyosu olarak adlandırılan deniz suyu ile doldurulmuş havuz kapalı olduğu için göremedik.

Haydi Morocco Mall’a doğru gidiyoruz.

Morocco Mall

5 Aralık 2011’de açılan Morocco Mall Fas’ın alışılmışının dışında çok daha modern bir yüzünü tanımamıza fırsat tanımaktadır.

Bünyesindeki IMAX sinema ile eğlenceyi yakalama fırsatı sunuyor. İçerisinde bulunan Akvaryumda çocuklarınızla güzel vakit geçirebilirsiniz.

Gittiğimiz de Çin kutlamaları olduğu için her yer Çin’e özgü dekorlar ile süslenmişti.

İçerisinde aklınıza gelebilecek önemli marka mağazaları bulabilirsiniz. Modadan, güzelliğe, sağlıktan, teknolojik ürünlere, restoranlardan, kafelere kadar her yer halka hizmet sunmakta. Morocco Mall’da dolaşırken kendinizi Avrupa’da büyük bir alışveriş merkezinde hissedebilirsiniz. Burada özellikle Amorino’dan dondurma yemenizi öneriyoruz. Hem çok lezzetli hem de değişik şekillerde size dondurma sunumu yapıyorlar.

Çıktığınızda yolda salyangoz çorbacılarını görebilirsiniz.

Kazablanka’ya gelip te filmlere konu olmasını sağlayan yerin yani ünlü Rick’in kafesini görmeden gitmek olmaz.

Rick’s Cafe (Casablanca filminden)

Filmi duyanlar, izleyenler bilirler. Ünlü Casablanca filmi; Humprey Bogart ve İngrid Bergman’ın baş rollerini paylaştığı 1942 yapımı film. Bazılarınızı duyar gibiyim, kaç senesi diye. Evet 1942 yılında çevrilen bu film üzerinden 77 yıl geçmesine rağmen hala hatırlanmakta, tiyatrolara konu oluşturmakta. Sinemanın unutulmazları arasında yerini korumakta. Gelin filmin fragmanını seyredelim. O eski günlere geri dönelim ve hatırlayalım.

Gelelim günümüze Kazablanka’da Rick’s Cafe diye çok lüks bir restoran var. Ancak bu filmin çekildiği mekan değil. Kazablanka’daki bu yer Old Medina bölgesine yakın ve filmden esinlenerek 2004 yılında açılmış.

Rick’s Cafe’nin çalışma saatleri biraz farklı. Her gün öğlen 12.00-15.00; akşam 18.30–01.00 saatleri arası açık. Buraya girebilmeniz için mutlaka önceden rezervasyon olması gerekiyormuş. Rezervasyonsuz giderseniz bar bölümüne eğer yer varsa girebilirsiniz. Yoksa girmeniz mümkün değil. Maalesef bizim rezervasyonumuz olmadığı için giremedik. Menüsü kişilere uygun olabilecek lezzette oluşturulmuş. Vejeteryanlar, hatta tuzsuz ekmek yiyenler bile unutulmamış.

Şehrin eski yapısı için Old Medina’ya gidilebilir ancak Kazablanka’nın Medinası diğer şehirlerde ki Medinalar ile yarışabilecek kadar ünlü değil. Özellikle Fes’teki Medina ile Fes Medina gezisi için. Tabi ki daracık sokakları ile Fas’ın gerçek dokusunu anlatmaktadır. Biz gitmedik, sadece dışarıdan girişin resimlerini çektik.

Sacre Coeur (Kutsal kalp)Katedrali

Kazablanka’da bulunan Sacre Coeur Katedrali ya da Kutsal kalp katedrali Fransız mimar Paul Tournon tarafından tasarlanmış. Dekoratif görünümü ve ikiz kuleleri ile oldukça ihtişamlı görülüyor

Place Mohammed V (Mohammed V Meydanı)

Kentin kalbi durumunda oldukça kalabalık özellikle turistlerin uğrak noktası. Kuşlarla fotoğraf çektirmek keyifli. Bize İstanbul Sultanahmet Meydanını hatırlattı. Meydandaki fıskiyeler aralıklı olarak çalışıyor. Onlarla fotoğraf için biraz beklemek gerekiyor. Bu kalabalıkta çantalara dikkat. Geleneksel kıyafetli su satıcıları ile fotoğraf çektirirseniz biraz para vermeniz gerekir.

Meydanın çevresi hükümet binaları ile çevrili durumda.

Şehir turumuza devam ediyoruz. İkiz kuleler, Rail Center tren istasyonu ve Marina Shopping’in yanından geçiyoruz.

İkiz Kuleler yada Twin Center 28 katlı iki gökdelenden oluşan çok amaçlı yapılar. Kuleler Doğu ve Batı olarak isimlendiriliyor ve 115 m uzunlukları ile bölgenin en uzun binaları konumundalar. Batı kulesi daha çok ofisleri içeriyor. Doğu kulesi ise otel vazifesi yapıyor.

Kazablanka’nın iki demiryolu istasyonundan birisi. Diğeri ise
Casa-Voyageurs. Casa-Port Demiryolu Terminali-Rail Center, Kazablanka’nın merkezinde, Kazablanka Limanı’nın yakınındaki istasyon.

Marina Shopping Center oldukça yeni. 17 Nisan 2019 ta açılmış.

Kazablanka’da göreceğimiz yerleri tamamladık. Buraya gelirken Kazablanka’da gezilecek bir yer yok diyenlere çok rastladık. Ama bizce Kazablanka’da görülecek yerler çok. Yarın El Jadida’ya gitmek üzere yola çıkacağız.