Granada gezimizi tamamladık. Malaga üzerinden Cordoba’ya geçeceğiz. Malaga Granada’ya 1.5 saat uzaklıkta Costa Del Sol denilen 100 km’lik Güneş Sahilleri şeridinde yer alır. Ünlü ressam Pablo Picasso’nun doğduğu şehir olarak bilinir ama Antonio Banderas’ın Malaga’lı olduğunu hatırlayalım.

Malaga’ya gelmişken Gibraltar (Cebelitarık)’ı gezeyim derseniz mutlaka İngiltere vizenizin olması gerekiyor. Çünkü Gibraltar İngiltere’nin Akdeniz’deki toprakları. Biz daha önce Gibraltar’ı Cruise gemi turu ile görmüştük. Küçük ama sevimli bir ülke.

Malagaya geldik. İlk olarak Alkazaba kalesine gidiyoruz. Alhambra-Alkazaba; Almeria-Alkazaba derken Malaga Alkazaba’yı da görelim. Ancak kaleye girmeden Roma Tiyatrosu (Teatro Romano de Malaga)’nu görebilirsiniz. Milattan önce 1.yy’da yaptırılan tiyatro hemen kalenin girişinde yer alıyor.

Tiyatronun önünde yer alan cam piramit içerisinde Roma kalıntıları sergileniyor.

Alkazaba Kalesi 11.yy’da Hammudi hanedanlığı tarafından inşa ettirilmiş. İspanya’da gördüğümüz üç Alkazaba içerisinde bize göre en iyi korunmuş olanı.

Alkazaba Kalesi diğer gördüğümüz Alkazaba Kalelerine göre daha bakımlı ve manzara harika.

Alkazaba’dan Gibralfaro kalesine merdivenleri bol ve hiç de kolay olmayan yorucu bir yol ile gidebilirsiniz. Bunu pek tavsiye etmiyoruz. Şehirden hop on-hop off (City sightseeing) otobüslerine binin tam karşısında inin. Hiç yorulmadan kaleye ulaşmış olursunuz.

Alkazaba Kalesi avlusundaki neredeyse asırlık ağaç gölgesi dinlenmek için muhteşem. Alkazaba Kalesine geldiğinizde eğer her iki kaleyi görmek isterseniz giriş ücreti kombine bilet 5.5€.

Castillo de Gibralfaro (Gibralfaro kalesi) Gibralfaro Kalesi 11. yy’da Endülüs Taifalar idaresi sırasında yapılmış. 13 ve 14. yy’da ise Nasrid Hanedanı zamanında genişletilmiş.

İçerisinde silahlar, planlar ve özellikle çağlara göre değişen askeri kıyafetler sergilenmekte.

Malaga dağlarının tepesinde ve 130 m yükseklikte.

Tepeye çıktığınız zaman şehrin ve limanın manzarası harika görünüyor. Gibralfaro Kalesi bir yolla Alkazaba kalesine bağlanıyor. Gibralfaro Kalesine geldiğinizde eğer her iki kaleyi görmek isterseniz kombine bilet giriş ücreti 5.5€. Standart giriş 3.5€. Pazar günleri saat 14.00 den sonra giriş ücretsiz.

Plaza de Toros (Toros de La Malagueta) İspanya denince her yerde boğa güreşlerinin yapıldığı arenaya rastlarsınız. Gibralfaro kalesinden gördüğümüz arena 1874 yılında yapılmış.  Seyirci kapasitesi 14.000 olan arena 1976’da Tarihi Sanatsal Anıt, 1981’de ise Kültürel İlgi Alanı Resmi Yerleşimi ilan edilmiş. Barselona’da arenayı yakından gördüğümüz için burada uzaktan görmek yeterli dedik..

Buradan aşağıya doğru inerseniz yaklaşık 5 dakikalık yolda Picasso Müzesine gidebilirsiniz.

Picasso Müzesi (Museo Picasso Malaga) Buenavista Sarayı’nda ziyaretçilerini ağırlayan Picasso Müzesi 2003 yılında kurulmuş.

Picasso’nun ailesinin bağışladığı 285 Picasso eserine sahip müzenin kütüphane ve sanatçıya ait dokümanlarla fotoğrafların bulunduğu arşiv bölümleri yer alıyor.

Şehri gezmeye devam ediyoruz.

Malaga Katedrali (Malaga Cathedral) Alkazaba ve Gibralfaro kalelerinin yıkılan bölümlerinin üzerine inşa edilmiş. Yapımı 1528’de başlayıp, 1782’de biten katedral 2. kulesi bitirilmediği için yerel halk tarafından La Manquita (Tek Kollu Kadın) olarak adlandırılıyor.

Malaga Museum 2016 Aralık ayında halka açıldı, Endülüs’ün en büyük müzesi ve İspanya’nın en büyük beşinci müzesi. Malaga Müzesi 15.000’den fazla eserle Arkeoloji Koleksiyonu ve 2.000’den fazla eser ile Güzel Sanatlar Koleksiyonuna sahip. Pazar günleri kapalı.

Albaniz Cines Cines Albeniz Tiyatrosu, 1945 Yılında açıldı. Jose Gonzalez Edo tarafından tasarlanan salon birçok festival ve gösteriye ev sahipliği yapıyor.

Fundacion Picasso  Dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso tam adıyla söylemek gerekirse Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso’nun doğduğu yıl olan 1881’den 1884’e kadar yaşadığı bina.