Almeria Endülüs bölgesinde Avrupa’nın en kurak şehri olarak kabul edilir. Ocak ayında bile sıcaklık 17derecedir. Temmuz-Ağustos aylarında ise hiç yağış almadığından Avrupa’nın en kurak şehri kabul ediliyor. Akdeniz’e kıyısı olan bu güzel sahil şehri maalesef Malaga ve Granada’nın gölgesinde kalıyor. Çok fazla tanınmadığı için turist akımı da fazla olmuyor. Aslında şehir bir hava alanına da sahip. Yani Endülüs gezilerine buradan da başlanabilir.  

Halbuki marinası, Alkazaba kalesi ve Hollywood’un İspanya şubesi sayılan Texas Hollywood  burada bulunmakta. İşte biz de şehrin bu iki önemli yerini görmek için Almeria’ ya gidiyoruz. Granada’dan 1.5 saat uzaklıktaki bu şehirde vaktiniz varsa güzel plajlarından da yararlanabilirsiniz. Özellikle Las Salinas ve La Almadrava de Monteleva plajları tavsiye edilmektedir.

Şehre hakim tepedeki görkemli Alkazaba Kalesi, Al Hambra Sarayından sonra bölgedeki ikinci büyük Endülüs Kalesi. Biz de ilk olarak bu kaleyi görmeye gidiyoruz.

Alkazaba Kalesi şehrin her yerinden görünür. İspanya’da Araplar tarafından inşa edilen kalelerin en büyüğüdür. Yapımına 955 yılında başlanmıştır. XI. yy’da tamamlanmıştır. Kraliyet ikametgahı olarak kullanılmıştır.

Kalenin surlarına çıktığınız zaman şehir ve liman manzaraları harika.

Ancak kaleye çıkarken yokuşu tırmanmayı bazı yerlerde ise merdivenlerden çıkmayı göze almanız gerekir.

Kalede bir sergiye tesadüf ettik

Sergi Las Mil y Una Alcazabas (Binlerce ve Bir Alkazaba), Muedada Alcazaba fotoğrafçılığının fotografik ürünüdür. Profesyonel veya amatör fotoğrafçıların gözüyle farklı Alkazaba panoramik manzaraları görülebilir.


Kalenin hemen karşısında Bir heykel görüyoruz. Almeria’nın milenyum kutlamaları nedeniyle dikilen heykel Almeria Taifa’nın ilk kralı Sr Don Luis Rogelio Rodrigez’e ait. 27 Mart 2015 yılında yerini almış.

Şehri dolaşmaya devam ediyoruz ve Monumento a Victimas Almerienses de Mauthausen’i görmeye gidiyoruz. Anıt Mauthausen toplama kampı mağdurlarına ait. Mathausen-Gusen toplama kampının mücadele eden ve acı çeken her kurbanı için dikilmiş 142 adet sütun bulunmaktadır.

Almeria’da John Lennon’a ait bir anıt olduğunu biliyor muydunuz? Biz de bilmiyorduk. Araştırmalar sırasında öğrendik. The Status of John Lennon. Beatles grubunun üyesi olan Lennon 1966 yılında How the War filminin çekimleri sırasında Almeria’da Strawberry Fields Forever şarkısını yazdığı Santa Isabel’deki çiftlik evinde yaşadı.  Heykel önce Avenida Federico García Lorca’ya kurulmuş ancak şu anda şehrin merkezinde, Plaza de las Flores’te bulunuyor.

Escuela de Arte de Almeria (Almeria sanat okulu) Eski Santo Domingo Manastırı’na ait okulda önemli sergiler ve kültürel etkinlikler düzenlenmekte. Gittiğimizde kapalıydı ama bir açıklıktan çektiğimiz fotoğraf içerisinin sanata uygun rengarenk olduğunu gösteriyor.

Şehir turunu bitirdikten sonra Hollywood’un İspanya şubesine gidiyoruz. Neden böyle söylüyoruz. Biz gerçek Hollywood’u Amerika’da gördük. Los Angeles’te Universal Stüdyolarını ve Warner Bross Stüdyolarınıgezmiştik. Fas gezimiz sırasında çöllerde çekilen sahnelerinin gerçekleştiği Hollywood’un Fas şubesini ve stüdyolarını Quarzazate’de gördük.

Şimdi de bir çok filmin çekildiği İspanya-Almeria’daki Texas Hollywood/Fort Bravo Stüdyolarına gidiyoruz. İyi-kötü-çirkin dersek kaç kişi bu filmi seyretti ya da hatırladı. Ya da sinemanın diğer başyapıtları Cleopatra, Patton, Arabistanlı Lawrence.

Almeria yakın geçmişte pek çok Hollywood filmine ev sahipliği yapmış. Filmler Çöl bölgesi Tabernas‘da çekiliyor. Swords Queen adlı televizyon dizisi, 3 Mayıs 2000 – 12 Aralık 2000 tarihleri arasında  Tabernas Çölü’nde çekilmiş.

İki farklı yer var Texas Hollywood/Fort Bravo ve Oasys Mini Hollywood.

Doctor Who’nun bir bölümü 2012 yılında Oasys/Mini Hollywood’da çekilmiş.  Barbar Conan-1982; Indiana Johns ve Son haçlı Seferi-1989; Sindone 2009 Almeria’da çekilmiş.

Oasys Mini Hollywood tema park tarzında hazırlanmış. Gittiğimizde oldukça büyük bir sakinlik vardı. Nedenini sorduk. Bazı binalar onarımda olduğu için kapalıymış. Giriş ücreti ise 20€. (Alhambra Sarayının giriş ücreti bile 14€.)  Giriş ücreti biraz pahalı. Hem de çoğu yeri gezmek mümkün olmayacak. Biz de dışarıdan görüntüleri aldık.

Şimdi 4 km kadar ileride olan Texas Hollywood/Fort Bravo‘ya gidiyoruz.

Sizi hoş geldin le karşılayıp, güle güle uğurluyorlar. Granada’ya geri dönüyoruz.