Granada İspanya denince akla ilk gelen yerlerden birisidir. Ünlü Alhambra (El-Hambra) Sarayının burada olması ününe ün katmıştır. İspanya’ya giden birisine ilk sorulan sorudur. Alhambra sarayını gördün mü? İspanya turları yada özellikle Endülüs turları ile gelen turistlerin, tur şirketlerinin, gezginlerin mutlaka programlarında yer alan Alhambra Sarayı Granada’da görülecek ilk ama tek yer değildir. Gerçi bu sarayı gören Granada’da başka bir yer görmese de olur. Granada gezi programınızı yaparken mutlaka sadece bu saray için en az yarım gününüzü ayırmanız gerekir. Eğer yaz gününde gittiyseniz mutlaka bu süreyi daha uzun tutmanızı ve yanınıza bol su almanızı tavsiye ederiz. Şehrin tamamı için 1 gün, burada konaklayıp yakın yerlere Almeria, Malaga, Padul’u göreyim derseniz. En az 3 gün ayırmanız gerekir.

Haydi o zaman Alhambra Sarayını anlatmaya bilet almakla başlayalım. Çünkü bilet bulmak öyle kolay değil.

Alhambra Sarayı Granada ve Endülüs’ün muhteşem saray kompleksidir. Nasrid Sarayı, Generalife Bahçeleri ve Alkazaba’dan oluşan bir yapıdır.

Alhambra Sarayı için biletlerinizi alırken dikkat edilmesi gerekenlerden belki de en önemlisi saray kompleksinde gezeceğiniz yerler.

Ben sarayın her tarafını gezmek istiyorum özellikle Aslanlı avlu, Elçiler Salonu, Abencerrajes Salonu nu görmek istiyorum  derseniz ve gittiğimde alabilirim diye düşünürseniz yanılırsınız. Çünkü bahsettiğimiz yerleri gezmek için maalesef gittiğinizde bilet bulamazsınız.

Generalife, Partal, Carlos V Sarayı ve Alkazaba için tamam her zaman bilet bulabilirsiniz. Ama Nasrid Sarayını gezmek için yapmanız gerekenler;

1-Biletlerinizi internetten alabilirsiniz. Internetten biletlerinizi buradan alabilirsiniz. Alhambra Sarayı resmi satış sitesi

2-Rehberli turlara internetten rezervasyon yaptırabilirsiniz. Maliyet 2-3 katına çıkıyor, ama en azından gireceğiniz saat belli ve sıra beklemiyorsunuz.

3- Saat 5’te gişenin önünde saatlerce sırada bekleyip gişe açılınca alabilirsiniz. Ancak günlük kişi sayısı sınırlı olduğu için yine de riskli.

4-Biletlerinizi Granada’da bulunan değişik satış noktalarından (Carrefour, Corral Del Carbon önündeki stand, HaconViajes Turizm Acentası) veya 1-2 gün öncesinde Al Hambra bilet ofisinden alabilirsiniz.

Peki bilet alırken nelere dikkat etmek gerekiyor……….

Biletlerinizi gişeden alırken mutlaka pasaportlarınız yanınızda olsun. İster iki kişi ister grup halinde gidin gişeye sadece bir kişi alınıyor. Bu kişi diğerlerinin pasaportlarını da alıyor ve bilet işlemlerini tamamlıyor. Biletler herkesin adına düzenleniyor.

Nasrid Sarayları, Generalife ve Alkazaba için ayrı ücret ödüyorsunuz. Sarayın tamamı için bilet ücreti 14€. Nasrid Sarayları dışındaki her yer 7€. Nasrid Sarayları için biletinizde ayrı olarak gezeceğiniz saat dilimi belirtilir. Bu saatte giriş yapmazsanız hakkınızı kaybedersiniz. Yardımcı olmuyorlar. Kuyrukları da düşünerek siz belirtilen saatten erken gitmeye bakın.

Biletlerinizi giriş yaptıktan sonra çıkana kadar atmayın. Bazı yerlerde bilet barkodunu okutmak gerekiyor.

Bizim Endülüs’e ikinci gelişimiz. Daha önce Nasrid Sarayını rehberli tur alarak gezmiştik. Bu defa Generalife, Partal ve Alkazaba’yı gezmek için Alhambra’ya gidiyoruz.  Dolayısıyla size Alhambra Sarayı gezimizi daha önceki ve şimdi yaptığımız gezilerden paylaşacağız.

Önce Nasrid Sarayını dolaşalım. Daha önce tur kapsamında gerçekleştirdiğimiz Endülüs gezimizde rehberimiz Okan Zengince bize önceden kulaklıklarımızı dağıttı. Saraya geldiğimizde sıra beklemeden girişimizi yaptık.

Alhambra Sarayı Daro ve Ganil ırmaklarının gördüğü bir tepe üzerinde yer alır. 9.yy’da burada korunaklı bir kale vardı. 1232 yılında Nasri Hanedanlığı kaleye dört yeni kule daha yaptırdı ve toprak malzemenin kırmızı-kızıl olmasından dolayı El Hamre adı verildi. Daha sonra eklenen bahçeler, köşkler, saraylar ile muhteşem bir saray kompleksi haline dönüştü.  

Alhambra içerisindeki en zengin bölüm olan Nasrid Sarayları birden çok yerleşim yeri ve bahçeden oluşuyor. Nasrid Sarayları, Mağribi yöneticilerinden 1492 yılına kadar kontrol edilen Al-Andalus’a göre çoğunlukla 14. yüzyıldan kalma saraylardan oluşan bir komplekstir.

Nasrid Sarayı’nın Bölümleri: Aslanlı Avlu. Mexuar-Meşver (Devlet işleri için halka yarı açık kısım), Elçiler Sarayı

Patio de los Leones (Aslanlı Avlu) beyaz mermerle bölünmüş. 124 kolonla çevrelenmiş bu bahçenin ortasında su püskürten 12 mermer aslan heykeli tarafından doldurulan bir havuz bulunuyor. Adı da buradan geliyor. Havuzun kenarına şair Ibn Zamrak tarafından hükümdarı 5. Muhammed için yazılan şiir oyulmuş.

Dairesel bir taban üzerine yerleştirilen aslanlar hem güneş hem de su saati işlevi görebilen bir yapıya sahipmiş. Dikdörtgen şeklindeki avlunun her bir kenarı tam olarak doğu güney batı ve kuzey yönlerine karşılık gelerek üzerine düşen gölge ile güneş saati olarak kullanılıyormuş.

Mexuar (Meşver) Sarayın idari kısmı denilen bu yer halka açık ve sultanlar haftada iki gün (Pazartesi ve Perşembe) halkın dertlerini dinlerlermiş. Burasının Sarayın mahkeme salonu olarak kullanıldığı rivayet ediliyor. Giriş kapısında ki ‘Gir ve adaleti seslendirmekten korkma. Adaleti burada bulacaksın’ yazısı işlenmiş.

Tavan süslemeleri, ahşap bu kadar mı güzel işlenir. Ahşap işlemeli tavan dört sütunun üzerinde oturtulmuş. Endülüs sanatının temeli kabul edilen çiçek ve yaprak motiflerinin ahşap ve taş üzerine işlenmiş halini görüyoruz.

Mozaikler ve işlemelerin arasında ‘Ve La Galibe İllallah’ yazısı fark edilir. Yani ‘Allah’tan başka galip yoktur’.

İç avlu Meşver bölümünün ortasında büyük tas şeklinde bir havuz mevcut.

Elçiler Sarayı (Sala de Los Embajadores) Sarayın en büyük kulelerinden birisi olan Komares Kulesi (Torre de Comares) içerisinde bulunuyor. Divan odasından çift kemerli bir bölümden geçilerek giriliyor. Bu iki bölüm arasında iki küçük mekan daha bulunuyor. Birisi tek kemerli kapıdan girilen mescid ötekisi ise çift kemerli bir kapıdan girilen elçilerin bekleme salonu. Tavanı oldukça yüksek, 18 m’ye kadar ulaşıyor. Duvarları ise bir oda büyüklüğünde geniş her kenarı 11 m olan bir kare şeklinde

Abencerrajes Salonu Bu salon ile ilgili efsane var. Efsaneye göre, burası, dönemin siyasi yaşamında çok önemli olan Kuzey Afrika ailesi Abencerrajes’ının otuz centilmeninin öldürüldüğü yermiş. Sultan Moulay Hacen’in kıskançlıktan etkilenerek sarayda ziyafet sırasında onları öldürtmüş. Rakip Zenet ailesi, Abencerrajes şövalyelerinden birisi ile sultan arasında bir aşk hikayesi söylentisi çıkarmış. Sonuç, Sultanın gazabı ve tüm soylu savaşçıların ölümü.

Alhambra Sarayında gördüğümüz işçilik ve el sanatlarına hayran olmamak mümkün değil. Bu nasıl güzel bir ince iş. Sanki her yer nakış gibi ince ince işlenmiş. Duvarlardaki seramikler, işlemeler, tavanlarda ki simetrik desenler görülmeye değer.

Nasrid Sarayı’nı gezerken işlemeler birbirine o kadar benziyor ki bazen aynı yerden birkaç kere geçtim mi diye düşünebilirsiniz. Çiçek desenleri, zarif işlemeler sanki hepsi ayrı matematik dehası ile yapılmış geometrik dizaynlar, süslü tavanlar ve daha neler neler.

Nasrid sarayından yavaş yavaş çıkıyoruz. Lindaraja bahçesinden geçiyoruz. Lindaraja bahçesi portakal ve limon ağaçları arasında, ortasında mermer havuzu, çeşitli ağaçları olan küçük iç avlu. Hazırlanmış stand dan bir anı fotoğrafı daha çektirdik (Hiç fotoğrafımız yokmuş gibi) (Grubumuzdaki küçük kardeşimizi kırmak istemedik).

Çıkarken dikkatimizi yerdeki su giderleri çekti. Su giderindeki taşlar çok simetrik ve suyun akışı için meyilli olarak döşenmiş.

Bu kadar gezmeye ve yorgunluğa biraz dinlenmeyi hak ettik. Ama bu yorgunluğa da değdi.

Bu sene Alhambra Sarayına Generalife, Alkazaba, Partal, Carlos V Rönesans Sarayı ve Alhambra Müzesi için gittik.

Alhambra sarayına gittiğimizde arabamızı park yerine bıraktık. Saati 2€. Otopark oldukça büyük ama geç giderseniz yine de yer bulmak zorlaşıyor.   

Alhambra Sarayını gezerken rehberli tur aldıysanız işiniz kolay. Rehber sizi yönlendiriyor ve rahatça geziyorsunuz. Eğer kendiniz gezecekseniz işiniz biraz zor. Kendinize uygun bir rota çizmeniz gerekir. Generalife, Alkazaba’nın birbirlerine uzaklıkları yaklaşık 30 dakika. Rota çizerseniz rahat rahat dolaşırsınız.

Generalife (Cennet’ül Arif Bahçeleri) kompleks içindeki yazlık saray. 1302-1309 yıllarında kurak arazi için dağlardan kanallarla su getirildi. Neredeyse binbir çiçek diye tabir edilen şekilde çok değişik bitkiler ve çiçekler ve fıskiyeli havuzlar ile muhteşem bahçeler oluşturuldu. Asıl ismi Cennetül Arif olmasına rağmen zamanla Generalife olarak söylenmeye başlanmış. Labirent gibi ağaçların arasından geçiyor muhteşem bahçelere ulaşıyorsunuz.

Patio de la Acequia: Generalife bölümünün en güzel yerlerinden. Yaklaşık 48 m uzunluğunda 13 m genişliğinde ki avluda boydan boya uzanan havuza iki yandan su fışkırtan fıskıyeleri çok güzel. Havuzun kenarında bulunan defne, zakkum, portakal, mersin ağaçları ve birbirinden güzel çiçekler muhteşem.

Patio del Cipres de la Sultana (Sultan Selvi’nin avlusu) Sultanın yazlık saray ve avlusudur. Merkezi avludaki dikdörtgen şeklindeki havuzlar ve bahçelerden oluşur.

Nasrid Saraylarının karşı tarafında Alkazaba bulunuyor. Şehrin en eski kısmı daha doğrusu ilk kurulan kısım. 1248 yılında Nasrid hanedanının kurucusu Ebu Abdullah Muhabben bin El- Ahmer’in ikamet ettiği sarayın en eski bölümüdür.Bu bölümün kendine ait surları ve iki kulesi var .

Alkazaba’nın batı yakasında Torre de la Vela kulesibulunuyor. Bu kule gözetleme kulesi görevi yapmış. 26 m uzunluğundaki kulenin en tepesinde ise Granada’nın düşmesinden sonra bir çan eklenmiş.

Alkazaba’dan görüntüler

Torre de la Vella’dan nehir vadisindeki El Abaicin manzarasını izlemek keyif verici.

Alhambra’nın Partal bölümünde Palacio de Yusuf III ve Palacio de Portico Saraylarını görüyoruz.

Torre del Las Infantas (Prensesler Kulesi) Sultan 7. Muhammed zamanında yapılmıştır. 16.yy’da burada yaşayan sakinlerin adıyla Ruiz ve Quintarnaya Kulesi olarak anılıyordu. 17.yy’dan bu yana ise Washington Irwing tarafından yaratılan hayali prensesler Zaida, Zoraida ve Zorahaida nedeniyle Prensesler Kulesi olarak anılmaktadır.

Partal bölümünden Partal bahçelerinden geçerek (Jardines del Partal) Carlos V Sarayına gidiyoruz.

Carlos V Sarayı Al Hambra Sarayı sınırları içerisinde ve Assabica tepesinin doruğunda yer almaktadır. İç avlusu dairesel bir konumdadır.

Calle Real Baja Carlos V Sarayı ile Jardines del Partal ‘ı birbirine bağlayan Alhambra Sarayının dik caddesi.

Alhambra Müzesi, Charles V Sarayı’nın (Palacio de Carlos V) zemin katının güney tarafında yer almaktadır. Yedi salonu var, ilk salonu tematik sergilere ev sahipliği yapıyor ve diğer salonları kronolojik sırada bulunuyor. Salı-Cumartesi, tatil günleri dışında saat 09.00-14.00 arasında açık. Giriş 1.50 €.

Alhambra gezimizi tamamlayıp bu güzel ve muhteşem Saraydan ayrılırken aklımıza Yahya Kemal Beyatlı‘nın İspanya’da elçilik görevi sırasında yaptığı sarayı ziyaretinde söylediği sözleri hatırlatalım.

” ……..Elhamra’ya basit bir dış kapıdan giriliyor. Girerken hârikulâde bir mekan içine girileceğinin farkına bile varılmıyor. Girdikten sonra bir alemden başka bir aleme geçmiş, sanki bir rüyanın ortasına düşmüş gibi gözlerimi kapadım ve açtım, öylesine bir hayret içindeydim………”

Biz de diyoruz ki Alhambra Sarayı anlatılmaz, onun cazibesini görmek, havasını koklamak yani yaşamak gerekir.

Yahya Kemal’in dediği gibi bu harikulade mekana gelmek isterseniz Ziyaret saatleri

Alhambra Sarayı ve Bahçeleri 15 Mart-14 Ekim tarihleri arasında saat 8.30-20.00; 15 Ekim-14 Mart tarihleri arasında saat 8.30-18.00.

Eğer gece Nasrid Bahçeleri ve Generalife’yi gezmek isterseniz 15 Mart-14 Ekim tarihleri arasında saat 22.00-23.30; 15 Ekim-14 Mart tarihleri arasında saat 20.00-21.30.