El Jadida’dan bir başka liman kenti olan Safi’ye gidiyoruz. Yaklaşık 2 saatlik bir yolumuz var.

Safi Fas’ın en önemli seramik merkezlerinden biridir. Burada bulunan Ulusal Seramik Müzesi gezilebilir. Şehirde seramik yapım yerleri çok fazla.

Şehri panaromik olarak turlayıp Dar El Bahr kalesine gideceğiz.

Safi’yi 1508 yılında işgal eden Portekizliler bu kente Dar El Bahr Kalesini miras bırakmışlardır.

Kaleyi gezerken görevli bize rehberlik ederek anlattı. Kalede özellikle tören günlerinde “ti” sesi veren cihazı gösterdi. Kalenin kapı ve tavan süslemeleri çok güzel.

Kaleyi gezerken limanı, topları, gözlem kulesini ve atların bağlandığı halkaları da gördük.

Ulusal Seramik Müzesi daha önce buradaymış ancak şehirde bir yere transfer etmişler.

Kaleyi gezip oldukça yorulduk ama böyle asırlık bir ağacın gölgesinde dinlenmek çok keyifli

Kaleyi gezdikten sonra şehirdeki Ulusal Seramik Müzesine gidelim diye plan yapıyoruz. Ancak kaledeki otopark görevlisi müze zaten kapalı, dışarıdan resmini çekersiniz. Ben size Old Medina’yı gezdireyim para da istemiyorum dedi. Fas’ın her şehrinde Old Medina gördüğümüz ve daha Marakeş’e gideceğimiz için çok da istekli olmadık. Ama bizim Old Medina’mızın özelliği farklı dedi. Peki diyerek gezmeye başladık.

Safi’deki Old Medina’nın dar sokakları gezilebilir. Old Medina’yı gezdiren rehberimiz düzgün İngilizcesi ile burada Fas’ın hiçbir yerinde olmayan bir özelliklerinden bahsetti. Fas’ta her şehirde Mellah yani Yahudi halkın oturduğu bir mahalle vardır. Ama burada böyle bir mahallenin olmadığını, bizler Müslüman, Yahudi, Katolik bir arada yaşar, komşuluk yaparız. Evlerimiz yan yanadır diyerek Old Medina’da evlerini, cami, kilise, medrese ve katedralleri gösterdi.   

Safi Müzesi, Riad Safi ve Kissariat Haj Kabour Dliaa‘nın önünden geçiyoruz.

Old Medina gezimizi tamamlayıp rehberimize kendi istemese bile emeğinin karşılığını veriyoruz. Fas’ta herkes sanıldığı gibi para için insanın yakasına yapışmıyor. Biz zaten tüm gezimiz boyunca karşılaşmadık. Kale önündeki Roma kalıntılarını ve National Seramics Museum‘u görüntüleyip Marakeş’e doğru yola çıkıyoruz. Az değil yaklaşık 2.5 saatlik yolumuz var.