Pekin’in güneyinde, Gongyuan Parkı’nda bulunan Cennet Tapınağı 1420 yılında inşa edilmiş. Cennet Tapınağı, Çince’de ‘Tiantan Parkı’ olarak adlandırılır ve kelimenin tam anlamıyla ‘Cennet Tapınağı Parkı’ anlamına gelir. Kompleks’teki en önemli yapı İyi Hasatlar için Dua Salonu‘dur. Kocaman yuvarlak beyaz mermer bir platformun üzerinde oturan, 32 m çapında ve 38 m yüksekliğinde dairesel bir yapıdır. İnanca göre Dünya bir kare ve Cennet bir daire ile temsil edildiği içi Tapınak daire şeklinde. Tapınak 3 katlı küçülen daireler şeklinde. Tapınağın çatısındaki her katman cenneti simgeleyen mavi renkli sırlarla kaplıdır. Çatıda altın bir küre var. Zenginliği simgeliyor.

Alt kısmı oyma beyaz mermer korkuluklarla çevrili merdiven şeklinde kat kat inşa edilmiştir. Her kat birbirine bağlayan merdivenler büyük bir kabartma ile süslenmiştir. Tapınağın, dünya ile cennet arasındaki bağı simgeliyor.

Tapınağa sadece İmparator girer ve halkı için dua edermiş. Tanrı ile konuşur bol bereketli yıl dilermiş, kurban törenleri yapılırmış. Tapınakta 28 sütun var. 4 ü mevsimleri 12 si ayları 12 si ise saatleri temsil ediyor. Sütunlar üzerine de lotus çiçeği işlenmiş.

Tavan süslemelerinde imparatoru simgeleyen ejderha ve anka kuşları yer alıyor. Merkez salonda, doğal olarak oluşturulmuş ejderha ve anka desenli bir mermer bulunuyor. Bu taşa “ejderha ve anka taşı” adı verilmiş. Efsaneye göre, Tavanda bir ejderha deseni vardı ve aslında taş sadece bir anka kuşu desenine sahipti.  Zaman geçtikçe ejderha ve anka kuşu birbirlerine aşık oldular Ejderha her zaman anka kuşu ile buluşmak için uçtu. Bir gün Ming Hanedanı İmparatoru Jiajing, beklenmedik bir şekilde salonda bir ibadet töreni düzenledi ve taşa diz çöktü. Ejderhanın geri uçması için çok geçti ve sonsuza kadar taşın içine sıkıştırıldı.

Kompleks içerisinde 92 antik bina bulunmaktadır. Binaları çatıları yine değişik hayvan figürleri ile süslenmiş.

Cennet Tapınağı’nı yeryüzüyle cennetin birleşmesini simgeleyen 4000 çınar ağacı çevreliyor ve park oldukça geniştir.

Uzun koridor, Tahıl Duaları Salonunun doğusunda, 5 m genişliğinde, 350 m uzunluğundadır.  Üst kısmında renkli resimler var. Banklar sütunlar arasına yerleştirilmiştir. Yetişkinlerin yanı sıra çocukları oyun oynamaya getiren ebeveynler ve büyükanne ve büyükbabalar tarafından da kullanılmaktadır. Burada oturmuş iskambil oynayanları her zaman görebilirsiniz.

Cennet Tapınağının esas olarak dört kapısı vardır. Doğu, Güney, Batı ve Kuzey.  Doğu kapısı: Tiantan Doğu Yolu ve Tiyuguan Yolu üzerindeki bu kapıdan erken saatlerde girerseniz her türlü sabah aktivitesi yapan yöre halkını görebilirsiniz. Güney kapısı: Tura Yongdingmen Doğu Caddesi ve Jintai Yolu üzerindeki  bu kapıdan girip Cennet tapınağı , İyi Hasat Dua Salonu – Uzun Koridora ulaşabilirsiniz. Harita: www.chinatouristmap.com

Tapınak’ta yoğun sezon: 01 Nisan – 31 Ekim; kapalı sezon 01 Kasım – 31 Mart arasında Parkın açık olduğu saatler: Yoğun sezon : 06.00-21.00; Sezon dışı: 06.30-21.00. Parkın içindeki Tarihi binaların açılış saatleri: Yoğun sezon : 08.00-17.30; Sezon dışı: 08.00 -17.00

İki çeşit giriş bileti vardır – Giriş Ücreti: 15 RMB (Nisan-Kasım) ve 10 RMB (Aralık-Mart) Bu bilet ile parka girebilir, yöre halkının sabah egzersizlerini ve parktaki tarihi yapıları seyredebilirsiniz.

Komple bilet:34 RMB (Nisan-Kasım) ve 28 RMB (Aralık-Mart). Bu bilet ile parka girebilir ve parktaki tarihi alanları ziyaret edebilirsiniz.

Ming ve Qing hanedanlarının temel ibadet yeri olan Cennet Tapınağı, 1998 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde.