Daha önce Dünyanın ilk camdan yapılmış Hindu tapınağını (Arulmigu Sri Rajakaliamman Tapınağı) Malezya-Johor’da görmüştük. Şimdi de Tibet dışında Çin’deki en büyük Budist tapınağı olan Lama Tapınağı’nı görmeye gidiyoruz.
Lama Tapınağı 1694’te kurulmuş ve ilk zamanlarda Çin’in son hanedanı olan Qing Hanedanı’nın 3. imparatoru Yongzheng’in tahta çıkmadan önce ikametgahı olarak kullanılmış.
Yongzheng, imparator olup, Yasak Kent’e girdikten üç yıl sonra, burası tapınak olarak kullanılmaya başlanmış. 1744 yılından itibaren Lama Tapınağı olarak anılmaya başlanmış. Lama Tapınağı “Barış ve Uyum Sarayı” olarak bilinmekte ve Tibet Budizminin dünyadaki en büyük manastırlarından biri olarak sayılmaktadır.
Lama Tapınağı, çok geniş bir alan üzerinde yer alıyor. Güneydeki ana kapıdan giriyoruz. Tapınağın ana kapısının ön tarafında mutluluk, altın ve kum anlamlarına gelen Çince karakterler yazılı.
Ana kapıdan girdikten sonra diğer avlulara geçiyoruz. Kuzey uçta sadece imparatorlar için kullanılan Zhaotai Kapısına ulaşırsınız.
Tapınağın girişinde genellikle iki tane olan muhafız aslanlar bulunuyor. Bu aslanlardan biri erkek, diğeri dişi. Erkek olanının pençesinin altında dünyayı simgeleyen bir top, dişi olanın pençesinin altında yaşam döngüsünü simgeleyen bir yavru aslan bulunuyor.
Tapınakta Maitreya Buddha‘nın Tibet formunda, sarı satenle giydirilmiş ve Tibet sandal ağacının tek bir sandığından oyulmuş 18 m yüksekliğindeki bir heykel bulunuyor. Heykel, yedinci Dalai Lama’dan İmparator Qianlong’a bir armağandı ve Lhasa’dan başkente taşınması üç yıl sürdü. Heykelin 8 m lik kısmı yerin altındadır.
Yonghe Tapınağı; Yonghe lamasery olarak da bilinen Lama Tapınağı kompleksi, esas olarak yedi avlu ve altı büyük salondan oluşur. Altı salon arasında Yonghe Kapısı Salonu, Yonghegong Salonu, Yongyou Salonu, Falun Salonu, Wanfuge Pavyonu ve Suicheng Salonu bulunmaktadır.
Yonghe Kapısının kuzeyi Yonghe Hall’dur. Yonghe Salonu (Uyum ve Barış Salonu) tapınaktaki ana saraydır. Salonun içinde üç bronz Buda var-ortada Sakyamuni, sağda Geçmiş Buda ve solda Maitreya. Heykellerin önünde, muz ve elma gibi meyveler görüyoruz. Buda’dan dilekte bulunan Budistlerin sundukları armağanlar…
Dua eden Budistleri rahatsız etmeden izliyoruz. Bazıları diz çökmüş, bazıları biraz eğilmiş; bazıları ellerini önde kavuşturmuş, bazıları başının üzerine ellerini kaldırmış…..
Sessizce dua edenlerin yanından ayrılıyor ve tapınak içerisinde yer alan heykel ve yazıtları görüyoruz.
Tapınak için en az 2 saat ayırmak gerekir. Tapınağa giriş 25 CYN. İngilizce elektronik rehber ise 40 CYN. Açılış Saatleri: 09.00 – 16.30 (Nisan-Ekim); 09.00 – 16.00 (Kasım-Mart)
Yorum Bulunamadı