Roma’ya 25 km uzaklıkta olan Castel Gandolfo’ya gidiyoruz. Roma’ya gelip de bırakın gezmeyi adını bile belki duymadığınız bu yer Roma’nın Lazio bölgesinde Albano Gölü’ne bakan yaklaşık 8900 nüfuslu şirin bir kasaba. Kasaba ama oldukça özellikleri olan bir yer. Papa’nın yazlık sarayı burada, Vatikan Gözlemevi burada, veeee Dünya’nın ilk posta kutusu burada.  Ayrıca kasabada iki manastır, bir okul, bir çiftlik, bahçeler bulunuyor. Eeeeeee daha ne olsun……..

Castel Gandolfo Papalık Sarayı veya Castel Gandolfo Apostol Sarayı ya da İtalyanca söylenişi ile Palazzo Apostolico di Castel Gandolfo. Kasabanın sınırları içinde, Katolik Kilisesi’nin lideri olan Papa için yazlık ve tatil yeri olarak hizmet veren Castel Gandolfo’da Apostolik Sarayı  bulunuyor. Papa’nın yazlık sarayı ve diğer zengin İtalyanların yazlıklarının bulunduğu bir sayfiye yeri. Papa VIII. Urban, yazlık evi olarak Castel Gandolfo’yu seçen ilk kişi oldu. Saray, Castel Gandolfo sınırları içinde yer almasına rağmen,  Kutsal Makam’ın (Papalık) mülklerinden  biri olarak bölge dışı statüye sahiptir ve İtalyan yetki alanında değildir. Yazlık Sarayın burada olması nedeniyle her yaz İtalya’nın ve Katolik dünyasının ilgi odağı oluyor. İtalyan vergilerinden ve kamulaştırmalardan muaftır ve İtalyan makamlarının Kutsal Makam’ın izni olmadan buraya girmesi yasaktır.

Castel Gandolfo Papalık Sarayı’nın önden görünüşü

Castel Gandolfo Kasabası Dan Brown’un “Da Vinci Şifresi” adlı romanında 34. bölümde söz ettiği  Specula Vaticana(Vatikan Aynası)Vatikan Gözlemevi‘ni bulundurması ile ünlüdür. Castel Gandolfo’daki papalık sarayının üstüne Vatikan Gözlemevi‘nin iki kubbesi 1935 yılında inşa edilmiştir. Kubbeler 8.0m ve 8.5 m çapa sahiptir. Gözlemevi özellikle astronomi meraklıları için Mart 2014’ten beri ziyaretçilere açılmış. Roma’dan Castel Gandolfo’ya Vatikan Gözlemevi turları düzenlenmektedir. Papa’ya sunulan göktaşları ve ay kayalarının bulunduğu müze ilginçmiş. Biz gittiğimizde maalesef henüz gözlemevi ve müze açılmamıştı.

Kasabanın diğer ilgi çekici özelliği ise; burada dünyanın ilk posta kutusunu da görebilirsiniz. Meydanda, oturduğum evin duvarında (işaretle gösterilmiş) Dünya’nın ilk posta kutusunu görüyorsunuz.  

Papa’nın yazlık sarayı neden burada derseniz…….. Papa’nın yazlık ikametgahının bulunduğu Castel Gandolfo kasabası Albano Gölü’nün kıyısındadır.

Albano Gölü Alban tepelerinde yer alan iki eski yanardağ volkanının kraterlerinin birleşmesiyle meydana gelen bir krater gölüdür. Zamanla elips şeklini almış bir göldür. Denizden yüksekliği 293 m’dir. Gölün suları yeraltı kaynakları tarafından beslenir ve M. Ö. 398-397 yıllarında inşa edildiği tahmin edilen yapay bir göl ayağı tarafından boşaltılır. Bir rivayete göre, Delfoi Kahini, Etrüsklerin elinde olan Veii Kalesi’nin sadece göl suları denize ulaştırılabildiğinde ele geçirilebileceğini söylemiştir. Bu nedenle göl sularının denize boşalması ihtiyacı ortaya çıkmış ve göl ayağı inşa edilmiştir.

Roma’da gerçekleştirilen 1960 Yaz Olimpiyatları’ nın kürek ve kano yarışmaları Albano Gölü‘nde düzenlenmiştir. Göl üzerindeki motorlu teknelere de müsaade edilmiyor. Kano ve yelken yapmak ise serbest. Bu şekilde suyun kirlenmesinin de önüne geçilmiş olunuyor.

Castel Gandolfo’ya gelmek Roma’dan trenle 1 saat sürüyor. Ya da Roma’ya gidiş-dönüş tren transferini de içeren bir grup turuna katılabilirsiniz.