Floransa’dan çıkıp Siena, San Gimignano derken geldik Pisa’ya. Bir gün içerisinde üçüncü ve son durağımız Pisa.  Pisa’da görülecek çok yer var tabi ki ama bizim göreceğimiz yer  hayallerimizde ki eğik Pisa Kulesi. Daha sonra bir kez daha gelme fırsatımız oldu. Yani Pisa’ya iki kez geldik.

Nedendir bilmiyoruz her iki gelişimizde de aynı heyecanı duyduk. Turistik tren ile şehir turu yaparak Pisa Kulesine gidiyoruz.

Mucizeler Meydanı (Campo del Miracoli)

Pisa’da ilk görülecek yer kulenin de bulunduğu Mucizeler Meydanı. Her yıl binlerce turist Pisa’ya akın etmekte ve ilk olarak buraya gelmektedirler. Mucizeler Meydanına kapıdan geçerek giriyoruz.

Pisa Kulesi, Pisa Katedrali ve Pisa Vaftizhanesinin bulunduğu “Piazza del Duomo” bölgesi 1987’den itibaren UNESCO Dünya Miras listesindedir.

Piazza del Duomo’da Pisa Katedrali, oval görünümlü St. John Baptistery, yani vaftizhane ve tabiî ki Pisa Kulesi bulunuyor. Meydan girişinde ki planda yapılar gösterilmiştir. Mucizeler Meydanında yer alan yapılara Pisa Kulesi ile başlayalım.

Pisa Kulesi (Torre di Pisa)

İşte karşımızda Pisa Kulesi. Kuleyi görünce Pisa Kulesi neden eğik, acaba yapılırken bu şekilde mi tasarlanmış, yoksa sonradan mı eğilmiş, eğiklik devam ediyor mu, yıkılabilir mi gibi sorular aklınıza gelebilir? Haydi hep birlikte bunları cevaplayalım.

Pisa Kulesi yapılırken bu şekilde eğik olması planlanmamış, aslında düz bir şekilde inşa edilecekmiş. Ancak kulenin yapıldığı zeminden dolayı zaman içerisinde eğilmeye başlamış.  Aslında aynı meydanda bulunan katedral ve vaftizhane de batıyormuş. Ama kule gibi karşıdan bakılınca hissedilmiyor.

Pisa Kulesi Pisa Katedralinin çan kulesi olarak planlanmış (içerisinde 7 adet çan bulunur ve bunların ortalama ağırlığı 15 ton civarındadır) ve katedralden 100 yıl sonra yapımına başlanmış. Katedralin başlangıç yılı 1063 kulenin başlangıç yılı ise 1173. Kule 8 kat olacak şekilde yapımına başlanmış ancak daha üçüncü kat çıkılırken eğilmeye başlamış. Ancak bu eğrilme kulenin yapımını engellememiş ve 1350 yılında kulenin inşası tamamlanmıştır. Yaklaşık 55 m olan kulenin eğilmesi yüzyıllar içerisinde de devam etmiş ve hala da ediyormuş. 20. yyda yapılan ölçümlerde kulenin ana akstan 4.5 metre uzaklaştığı saptanmış.

Yıkılacağından korkulduğu için 1990’larda bir ara ziyarete kapatılmış Eğimin karşı tarafından biraz toprak çıkarılmasıyla 2000’li yılların başında eğriliği %10 oranında düzeltilmiş ve 2008 yılında yıllar süren mühendislik çalışmaları sonucunda kulenin eğimi sabitlenmiş ve 200 yıl daha değişmeyeceği öngörülmektedir. Pisa’ya gelip te kuleye destek fotoğrafı çekilmeden olmazmış. Bizim neyimiz eksik dedik ve kuleye destek verdik……

İkinci kez gelişimizde yine kuleye destek vermekten geri kalmadık. Ne yapalım burada en çok bu şekilde poz veriliyor.

Pisa Vaftizhanesi (St. John Baptistery)

Pisa Vaftizhanesi meydanda mimarisi ile dikkat çeker.  Yapımına 1152 yılında başlanmış 1363 yılında tamamlanmıştır. 55 m yüksekliğe, 34 m genişliğe sahiptir ve İtalya’da ki diğer vaftizhanelerin en büyüğüdür. Vaftizhane mükemmel bir akustiğe sahip ve bunu göstermek amacıyla yaklaşık yarım saatte bir kapısı kapanıyor ve içeride kısa bir gösteri oluyor. Burada ki en önemli olay ünlü bilimci, matematikçi, astronom ve filozof Galileo’nun burada vaftiz edilmesidir.  

İçeride kubbenin altındaki nef ‘Galileo lambası’ olarak geçiyor. Galileo’nun Sarkaç Kanunu’nu bu lambanın hareketlerine bakarak bulduğu söyleniyor.  Tabi bu lamba eski lambanın süslü ve büyük bir kopyası. Asıl lamba mezarlık içerisinde bulunan Aulla Şapeli içerisinde bulunuyor.

Pisa Katedrali                 

Katedral Toskana bölgesinin en uzun ve en büyük mimari yapısıdır. Yapımına 1063 yılında başlayan Katedral 1090 yılında tamamlanmıştır. Katedralin içinde bu yapıya ait olan paha biçilemeyen eserlerin sergilendiği Operal del Duomo Müzesi yer almaktadır.

Sinopie Müzesi (Museum del Sinopie)

Bina, 13. yy da Pisa Kulesini inşa eden mimar Giovanni di Simone tarafından tasarlandı. Mucizeler Meydanına gelen ziyaretçiler Pisa Kulesinin cazibesine kapılıp çoğunlukla bu müzeyi gözden kaçırıyorlar ama Sinopie Müzesi sanatseverler için gerçek bir hazinedir. Büyüleyici fresklere ev sahipliği yapmaktadır.

Mucizeler Meydanında ki bu yapılardan sade katedrale giriş ücretsiz. ama katedrale giriş için de para ödemeseniz bile zamanı belirli olan bir bilet almanız gerekiyor. Pisa Kulesi’ne çıkmak istiyorsanız yaklaşık 251 basamak çıkmayı göze almak gerekiyor. Ancak bir seferde 30 kişiye izin verildiği için biletler hemen tükeniyor. O zaman ne yapmalıyız. Biletlerimizi internetten ve en az bir hafta önceden almamız gerekiyor. Geri kalan binalar (Vaftizhane, Camposanto Mezarlığı, Sinopie Müzesi) için toplu bilet alınabiliyor. Gezmek istediğiniz yer sayısına göre bilet fiyatları değişiyor.

Mucizeler Meydanından çıktığınızda hediyelik eşya satan dükkanlardan tişört, anahtarlık, magnet vb. alabilirsiniz. Fiyatlar uygun ama dikkat etmeniz gereken tek şey saat 19’dan sonra satış yapmaları yasak. 18.55’te bile gitseniz ‘kapattık’ diyorlar ve satış yapmıyorlar.

İsterseniz çeşit çeşit rengarenk makarnalardan da alabilirsiniz.

Meydanın hemen dışında animatörler turistlerin ilgisini çekmekte ve fotoğraf için beklemektedirler.