Hayfa’dan Akka’ya doğru yoldayız. Yaklaşık 25 dakikalık yolumuz var. Akka ile Hayfa’ya, Hayfa Körfezinin iki ucundaki şehirler diyebiliriz. Dünyanın en eski yerleşim şehirlerinden Akka, İngilizce’de Acre, İbranice’de ise Akko olarak adlandırılıyor.

Akdeniz’in kıyısında bulunan Akka Limanına geldiğimizde aklımıza Marco Polo geldi. Tarihin derinliklerine bir sayfa açtığımızda Akka Marco Polo’nun doğu yolculuklarının başlangıç noktasıydı. Ünlü gezginin İpek Yolu üzerinden Asya’ya yaptığı yolculuk sonrası Venedik’e dönüp yazdığı seyahat kitabı Kristof Kolomb ve birçok gezgine ilham kaynağı oldu. Marco Polo’nun ölüm döşeğinde söylediği ünlü sözü “Kimse bana inanmayacağı için, gördüklerimin sadece yarısını söyledim”

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Neyse Akka limanının güzelliklerini doyasıya seyrettikten sonra gelelim bir başka tarih yaprağını aralamaya. Hemen anlamışsınızdır nereye gittiğimizi. Yeşil kubbesiyle ilgi çeken beyaz cami olarak tanınan belki de şehrin en önemli simgesi Cezzar Ahmet Paşa Cami ya da El-Cezzar Camii-Aljazar Cami.

Camiyi gezmeye başlamadan Cezzar Ahmet Paşa’dan kısaca söz edersek o güne kadar hiç yenilgi almamış olan Napolyon’a yenilgiyi tattıran kişi. Napolyon Cezzar Ahmed Paşa’nın karşısında ilk yenilgisini yaşayarak 1799’da Akka’dan çekilmek zorunda kaldı ve ünlü sözünü söyledi. “Akka’da durdurulmasaydım, bütün Doğu’yu ele geçirebilirdim” demiştir.

Burası İsrail’in Kudüs dışındaki en büyük camisi ve Türk döneminde İsrail’de inşa edilen camiler arasında en büyüğü. Cami, Fransız komutan Napolyon Bonapart’ı Akka’da yenilgiye uğratmasıyla tanınan Cezzar Ahmed Paşa tarafından 1781’de inşa edildi.

Camiyi gezmeye başlayalım. Cami yüksekte bir yerde. Avlusuna, 14-15 basamaklı bir merdivenle giriliyor. Merdivenin sağında, Sultan Abdülhamid’in yaptırdığı silindirik formda bir çeşme bulunuyor. 

Cami, Haçlı Kilisesinin yıkılarak yerine külliye şeklinde yapılmıştır. Ayrıca tek minareli olması nedeniyle de geleneksel Osmanlı mimarisinin en özel örneklerindendir.

https://www.youtube.com/shorts/GzEzAkSiMkA?feature=share

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Camiden çıktıktan sonra Land Gate kapısına geliyoruz. Akka’nın şehir surlarından kara kapısı olarak tek geçiş denilen ancak bir arabanın geçebileceği kadar bir yer olan kapı.   

Akka sokaklarını dolaşıyoruz.

https://www.youtube.com/shorts/K9QI0IguqIA?feature=share

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Akka çarşılarını dolaşmaya devam ediyoruz. Akka şehir surları içinde yer alan pazar, kemerli yollar, kapalı ve korumalı dar sokaklardan oluşuyor.

Çok renkli, kalabalık çarşıdan hiçbir şey almadan çıktık. Aslında çok fazla vakit geçiremedik, sadece turla giderken geçtik. Küçük dükkanlara bakamadık bile. Ama çarşının renkleri ve kokuları harika. Arada Çin hediyelik eşyaları, oyuncaklar, dolaplarda görülüyor. Eğer siz Orta Doğu’da yerel bir pazarı hiç ziyaret etmediyseniz, birbirine karışmış kokuları ve taze yiyecekleri görülmeye değer. 

https://www.youtube.com/shorts/nhZ7xNGEOM4?feature=share

Otobüsümüze giderken şehrin tarih kokan sokaklarında turlayarak son durak olan Yafa’ya ve Tel Aviv’e doğru yola çıkıyoruz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.