Kudüs’ten başlayıp, Mescid-i Aksa, Via Dolorosa, Ağlama Duvarı, Kutsal Kabir Kilisesi, Zeytin Dağı, Ömer Camii ve El- Halil gezilerimizi tamamlayıp Tel Aviv’den ülkemize uçmadan önce Haifa (Hayfa), Acre (Akka) ve Jaffa (Yafa) şehirlerini göreceğiz. Akşam gerçekleşecek uçuşumuz öncesi 1 gün içerisinde bu üç şehri göreceğiz. İlk olarak Haifa’ya gidiyoruz.

Haifa ya da okunduğu şekli ile Hayfa “ince, narin” anlamına geliyormuş.

Kudüs’ten yaklaşık 2 saat uzaklıkta olan Hayfa Carmel Dağı’nın eteklerinde yer alan İsrail’in oldukça önemli sanayi, üniversite ve liman kenti konumunda.

https://www.youtube.com/shorts/tg_EZN7iIWo?feature=share

Kudüs nasıl ki Müslüman, Hıristiyan ve Yahudiler için önemli bir yer ise Hayfa’da Bahai dini için oldukça özel, Bahai dininin hac noktası. Bahai dininin kurucusu “Bahaullah” lakabıyla anılan, 1844’te kendisini “Bab” ilan eden İranlı Mirza Hüseyin Ali Nuri’nin makamı da Hayfa’da, Bahai Bahçeleri‘nde bulunmaktadır. Bahai Bahçeleri ve altın kubbeli Bahai Mabedi, şehrin simgesel yapısıdır. UNESCO, kültürel ve doğal güzelliği için Dünya Miras Alanı ilan etmiştir.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Bahai dininin kurucusu Bab, görüşleri nedeniyle 1850 yılından halk önünde öldürüldükten sonra kendisine inananlar bedeninden kalanları özenle saklamış, 60 yıl kadar korunduktan sonra ise Hayfa’da Carmel Dağı’nın yamaçlarına defnetmişler. Bab’ın mekanı olarak bilinen altın kubbeli yapı 1953 yılında tamamlanmıştır.

Bahai Bahçeleri, üst bahçeler, Bab’ın makamı ve alt bahçeler olmak üzere 3 bölümden oluşur. Bab’ın makamı olarak bilinen altın kubbeli yapı, bahçelerin tam orta yerinde bulunuyor ve buraya giriş, sadece Hatzionut Caddesi’nden yapılıyor. 

Buraya gelmek isterseniz; her gün saat 09.00-12.00 arasında ziyaret edilebilmekte. Makama girerken Bahai dinine mensup bir kimse sizi karşılıyor, ayakkabılarınızı çıkarmanızı istiyor ve size uyulması gereken kuralları söylüyor. Makamda sakız çiğnemek, konuşmak ve kesinlikle fotoğraf çekmek yasak. Hangi ülkeden geldiğinizi öğreniyor ve o dilde hazırlanmış Bahailik bilgilendirme broşürü veriyor. Biz buraya girmediğimiz için Türkçe bilgilendirme broşürü var mı bilmiyoruz. Tüm bunlardan sonra Bab’ın makamına girebiliyorsunuz.

Gelelim bahçeye nasıl girilebildiğine. Bahçenin bir alt kapısı var. Ancak bu kapıdan sadece 1 kat çıkabiliyorsunuz ve kapı kapalı. Asıl giriş üst taraftan. O zaman üst kapıdan girelim dedik. Yine mümkün olmadı. Yani bahçeye de öyle elinizi kolunuzu sallayarak giremiyoruz. Ne yapalım bu güzelliği üst bahçeden ve kapalı kapının arkasından göreceğiz. Unutulmaması gereken buranın dini bir alan olduğu. Çarşamba günleri hariç her gün sabah 10.00 ve öğlen 12.00’de bahçenin üst tarafından rehberler İngilizce olarak Bahai inancı ve bahçe hakkında bilgiler vererek türbenin bir üstündeki terasa kadar eşlik ediyor. Girişler ücretsiz.

Bahçenin düzenlenmesi oldukça muntazam ve simetrik. Bahçedeki bitkiler dünyanın dört bir yanında buraya getirilmiş ve Bahai inancında 19 rakamının öneminden dolayı, türbenin altında ve üstünde 9’ar tane teras varmış. Ortadaki türbeyle beraber 19’a ulaşılıyormuş. Teraslar, Bab’ın “Yaşayanların Mektupları” olarak adlandırılan ilk on sekiz havarisini temsil ediyormuş. Bahçelerin her tarafında lambalar bulunmakta ve karanlık çökünce lambaların tamamı yakılırmış.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Rivayete göre, Bahaullah’ın Akka’da inançları nedeniyle sürgünde ceza evindeyken karanlıktan çok korkması nedeniyle bahçeler, sürekli aydınlık olacak şekilde tasarlanmış. Hayfa’nın en popüler turistik yeri olan bahçe 2001 yılında tamamlanmış. Mimarı İran ‘ dan Fariborz Sahba olan bahçede çok fazla basamak bulunmakta. Bahçe Şiraz, İran bahçeleri, Jammu, Keşmir, Hindistan’ın Nishat Bagh bahçeleri ve İngiliz bahçelerinden unsurlar içermekte. Merdivenlerden, teras köprülerinden dağın yamacından aşağıya doğru akan ikiz akarsularla çevrili bir dizi merdivenle birbirine bağlanmakta.

Bahçeleri isterseniz rehberli tur ile dolaşabilirsiniz. Bahai tarihini, inançlarını ve bahçelerin önemini anlatan tur programının süresi 50 dakika olup 750 merdiven içermekte. Yürüme güçlüğü çekenler için ve dik yokuşlardan dolayı turlarda bebek arabası kullanımı için uygun değil. Turun başlangıç ​​ve bitiş yerleri farklı. Buraya gelirken dini bir mekan olduğu dikkate alınmalı. Omuzlarınızı kapatan, dizlerinize kadar uzanan, yırtıksız kıyafetler giyinmeli. Ziyaretçiler kendi şişe sularını getirebilir ancak bahçelerde başka içecek içmek, yemek yemek, sakız çiğnemek ve sigara içmek yasaktır. Tur sırasında tuvalet mevcut değildir.

Bahçeler Bahai kutsal günlerinde ve Yom Kippur’da kapalıdır. Ayrıca yağmurlu havalarda geçici olarak kapatılabilir. Giriş ücretsiz. Terasların aşağıdan ve üstten ancak 2 katı gezilebiliyor (Tamamı için rezervasyon yapmak gerekli). Teraslar yaklaşık 1 km boyunca uzanıyor. Bahçeler her gün 09.00-14.00 arası açık. Bab’ın makamı her gün 09.00-12.00 arası ziyarete açık.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Hayfa’da vaktiniz varsa Louis Promenade gezinti yolunda yürümenizi tavsiye ederiz.  Hayfa’nın tamamında yürümek ve görmek için en güzel yerlerden biri Carmel Dağı’ndaki Louis Gezinti Yolu‘dur. Gezinti yeri çok sayıda müzeye, mağazaya ve Dan Panorama, Dan Carmel ve Nof Hotel gibi birçok otele birkaç dakika uzaklıkta elverişli bir konuma sahip. Hayfa dağının yamacına kazınmış bu hoş ve huzurlu gezinti yolu yürüyüşler, koşular ve sıcak Akdeniz güneşinin tadını çıkarmak için mükemmeldir. 

Bahai Bahçelerini gördükten sonra Akka’ya doğru yola çıktık. Yaklaşık 30 dakikalık bir yolumuz var. Yolda gördüğümüz teleferikler özellikle Stella Maris Manastırı ve St. Elias Mağarasını görmek isteyenlerin yararlanacağı ulaşım yolu. Manastıra gitmek için teleferik kullanmak isterseniz Akka-Hayfa yolu üzerinde Hayfa’ya girişte teleferik durağını bulabilirsiniz. Teleferik sizi manastırın önüne kadar çıkartıyor.

Bizim maalesef vaktimiz olmadığı için Akka’ya doğru yola devam ediyoruz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.