Gangaramaya Tapınağından sonra çok uzakta olmayan Colombo Ulusal Müzesi’ne gidiyoruz.

Sri Lanka’nın tarihi ve kültürünün bazı yönlerini sergileyen müze  1877’de 800 sergiyle açılmış. 

Bugün 100.000’den fazla sergiye ve adanın en önemli kütüphanesine sahip ve adanın en büyük müzesidir. 

Müze girişinde biletlerimizi beklerken Nesli ve Rehberimiz Şehnaz Hanım’ın fotoğraflarını özellikle arka planda gördüğünüz Buda heykeli ile çekiyorum. Bu heykel geçmişi 4. yy’dan 5. yy’a kadar uzanan taştan oyulmuş meditasyon pozunda bir Buda heykeli olup adada bulunan en iyi korunmuş antik heykellerden biridir ve tarihçiler tarafından bir heykeltıraşlık şaheseri olarak belirtilmektedir.

Müzenin bazı galerilerinin tarihi neredeyse 140 yıl öncesine dayanmakta. 

Sergiler arasında antik kaya yazıtları, kılıçlar, mücevherler, madeni paralar, freskler, lambalar, Tanrı ve Tanrıça heykelleri yer alıyor.

Müzede çok farklı dönemler sergileniyor. Tarih öncesi dönemlere yer verilmiş.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

İşte müzenin en ünlü eserinin karşısındayız.  Sri Lanka’nın son yerel kralı Kandy Kralı’nın kırmızı kadife yüklü tahtı.

Colombo Ulusal Müzesi antik kukla ve şeytan maskelerinden oluşan mükemmel koleksiyonlara sahiptir.

İşte ilgimizi çeken bir yerdeyiz. Müzede sergilenen tuvaletler. Neden hafif gülümser gibi oldunuz. Bu serginin geçmişi ne kadar eskiye dayanmakta bilmiyoruz ama ünlü Versay Sarayında tuvalet olmadığını duyunca çok şaşırmıştık. 

Colombo Ulusal Müzesi çok değişik sergilere sahip. İşte Nesli’yi ilgilendiren ziraat ile ilgili görsellerin sergilendiği bölümdeyiz.

Müzeyi gezmek için gerekli saat herkesin ilgi alanına göre değişmekte.

Müzeyi gezmek genelde 30 dakika ile 3 saat arasında değişmekte. Ama siz yine de müze için en az 1 saat ayırın. Müze planına bakarak dolaşmak kolaylık sağlıyor.  

Colombo Ulusal Müzesine giriş ücretli. Yerli halka 40 rupi olan giriş ücreti biz yabancılar için 10 kat daha fazla. Ziyaret saatleri: resmi tatiller hariç her gün 09.00-18.00  

Müze çıkışında gördüğümüz ağaç banyan ağacı özellikte Hindistan’da yetişen bir ağaç olup kök yapısı ile dikkat çeker. Dallar toprağa değdiğinde köke dönüşür.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Ulusal Müzeden önemli bir başka yere gidiyoruz. Bağımsızlık Anıt Salonu (Indepence Memorial Hall)

Colombo’da Bağımsızlık Anıt Salonu ya da Bağımsızlık Anma Salonu Sri Lanka’nın en lüks mahallesi olan Tarçın Bahçeleri’nin kalbinde yer almakta.

Sri Lanka’nın İngiliz yönetiminden bağımsızlığının anısına, 4 Şubat’ta Seylan’da inşa edilen bir anıt.

Aslında burası herkesin rahatladığı bir yer. Koşucular, gezinen çiftler, üniversite öğrencileri ve aileler için bir dinlenme mekanı.

Binanın girişinde, Sri Lanka’nın ilk başbakanı DS Senanayake’nin dört taş aslanla çevrili bir heykeli bulunmaktadır. 

Salonun içinde, 14. yy Gampola krallığından kalma ahşap oymalarıyla süslenmiş 60 sütun bulunmaktadır.

Sütunlar üzerindeki ahşap oymalar çok dikkat çekici.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Colombo’da şehir turu yapıyoruz.

Viharamahadevi Parkı  Colombo’daki Tarçın Bahçelerinde sömürge döneminden kalma halka açık bir parktır. İngiliz sömürge yönetimi tarafından inşa edilmiş olup Colombo’nun en eski ve en büyük parkı. Parkın adı ilk olarak “Victoria Park” olup 1958’de Kral Dutugamunu’nun annesi Kraliçe Viharamahadevi’nin adı verildi. Biz vaktimiz olmadığı için gezemedik.

Colombo Belediye Binası Colombo’nun merkezidir. Viharamahadevi Parkı’nın önünde inşa edilen bu park seçilmiş belediye meclisinin toplantı yeridir.

Hemen yolun kenarında yer alan kendine özgü kırmızı beyaz minareli Jami-Ul-Alfar Camii görünümü ile çok dikkat çekici. Cami, Colombo’nun en eski camilerinden biridir. Hava yağmurlu olduğu için otobüsten yağmur damlaları ile birlikte çekebildik.

İşte karşımızda bir Hint tapınağı olan Sri Kailawasanatan Swami Temple. Tapınak şehrin içinde yürüme mesafesinde. Tapınak, çatıyı oluşturan tepeye yerleştirilen Hindu dinine ait farklı tanrılardan ve tanrılardan oluşuyor. 

Pettah Yüzen Pazarları Colombo’da Pettah mahallesinde yer alan ve çeşitli ticaret tezgahlarından oluşan yüzen bir market. Teknelere kurulmuş tezgahlardan oluşan yüzen pazar yerel ürünler ve el sanatlarının satıldığı turistik bir merkez.

Bandaranaike Anıtı Uluslararası Konferans Salonu ( BMICH ) Colombo’da 1970-1973 yılları arasında inşa edilen  kongre merkezi Başbakan Solomon Ridgeway Dias Bandaranaike anısına Çin Halk Cumhuriyeti’nin  hediyesiydi.  

Lotus Kulesi 356 m yükseklikte olup Sri Lanka’nın sembolik dönüm noktasını yansıtıyor. Binanın tasarımı Lotus çiçeğinden esinlenmiştir. Lotus Sri Lanka kültürü içindeki saflığı sembolize eder ve aynı zamanda ülkenin gelişen gelişimini sembolize ettiği söylenir. Kulenin dört girişi vardır, ikisi VIP olarak kullanılıyor. Zemin katta bir telekomünikasyon müzesi ve restoran bulunmaktadır. Kule podyumu 6 kattan oluşmaktadır. Podyumun birinci katında müze ve sergi salonu, ikinci katta, 500 kişiden fazla oturma alanına sahip birkaç konferans salonu,  üçüncü katta restoranlar, süpermarketler, ve yemek sahaları, dördüncü katta balo salonu olarak da kullanılan 1000 kişilik oditoryum, beşinci katta lüks otel odaları, büyük balo salonları, altıncı katta gözlem galerisi yer almaktadır.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Colombo’da yerel bir pazar yerine uğrayıp değişik tropikal meyve ve sebzelere göz atalım dedik.

Acıkanlar için sokak lezzetleri, dondurulmuş gıdalar da burada.

Hemen aşağıda fotoğrafını gördüğünüz meyve “Durian” Neden bundan özellikle ve ayrıcalıklı olarak bahsediyoruz. Çünkü çok özel bir meyve. Bu meyve bakmayın tezgahta böyle durduğuna. Keserek içini açtığınızda yaydığı kokudan duramazsınız. Uzak Doğu’da çok yaygın olan Durian meyvesi ile Singapur’da toplu taşım aracına dahi binemezsiniz. Halka açık yerlerde yiyemezsiniz. Yasaklanmıştır. Kokusu öyle yaygın yani………

Haydi bir de yerel markete gidelim.

https://www.youtube.com/shorts/0UGFmjrMvMA?feature=share

Sri Lanka’ya geldiğinizde ulaşım için halk otobüslerini kullanabilirsiniz ama bölgenin yerel ulaşım araçları tuk tuklar.

Binmesi çok eğlenceli amaaaaa mutlaka binmeden pazarlık yapmayı unutmayın.

Biz turla geldiğimiz için otobüsle hareket ettik. Sri Lanka’da araç kiralamak çok akıllıca bir iş değil. Hem şehirler arası yollar çok bozuk ve virajlı hem de trafik bize göre tersten akıyor. Ama şoförlü araç kiralayabilirsiniz. İşte bizim tur otobüsümüz.

Colombo gezimizi bitiriyoruz ve otelimize dönüyoruz. Yine en yaygın olarak gördüğümüz Buda ve stupa.

İşte Colombo sokakları

https://www.youtube.com/shorts/zic0LFG-Ptc?feature=share

Otelimize geldik. Ertesi gün kahvaltı sonrası Negombo’ya gideceğiz. Negombo’yu gezdikten sonra gece yarısı ülkemize dönmek üzere yola çıkacağız.

Negombo’da görüşmek üzere.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.