Nuwara Eliya’dan sonra başkent Colombo’ya geri dönüyoruz. Yaklaşık 5 saat yolculuk yapacağız. Yine uzun bir yol var önümüzde. Manzarayı seyrettik, yeşili doyasıya izledik ama bu kadar uzun yolun bitmesi için galiba en iyisi biraz uyuklamak. Rehberimizin günaydın demesi ile (saatler öğleyi çoktan geçmiş olsa bile) hepimiz derin uykumuzdan uyanıyoruz. Gangaramaya Tapınağı için hazırlıklarınızı yapabilirsiniz diyor. Yani tapınağa giriş için kıyafet uygunluğu yapmamızı istiyor. Gangaramaya Tapınağı için otobüsümüzden iniyoruz, biraz yürüdükten sonra karşımızda Gangaramaya Tapınağı. Burada özellikle görmeyi hedeflediğimiz Dünyanın en küçük Buda heykelini görmek.
Tapınağa yaklaşıyoruz. Dış kapıda iki tane dev heykel var. Tapınağa girerken ilk kural ayakkabıların çıkarılması. İkinci kural giysiler çok açık olmayacak, kadınlarda omuzlar kapalı ama baş açık olacak yani başörtüler çıkacak, erkeklerde ise dizler kapalı olacak. Ayrıca şapkalar da çıkarılacak.
Avluda iç kapıya geldik. İç kapıda ise iki tane aslan heykeli var. Oldukça kalabalık. Dışarıda ayakkabılarımızı çıkarıp, çıplak ayak yürüyenler, galoş hazırlığı yapanlar, bizim gibi çorap giymeyi tercih edenler biletlerimizin alınmasını bekledik. Ayakkabıları bırakıp aklınız orada kalırsa yanına alan arkadaşlarımız da oldu ama Sri Lanka gezimiz boyunca hiçbir tapınakta can sıkacak bir durum ile karşılaşmadık.
https://www.youtube.com/shorts/dfaK9IuMvOc?feature=share
Tapınağa giriş için bilet mi diye şaşırdınız değil mi? Evet tapınağa giriş yabancılar için ücretli Yerel halk için ücretsiz. Ziyaret saatleri: Her gün 06.00-20.00.
Beklerken harika kabartmalı bir kapı gördük ve hemen fotoğraf çektik. Tapınakta üç bölüm var. Birinci kısım Buda’yı anlatıyor, ikinci bölüm Pagoda, üçüncü bölüm Bodhi ağacı ve en son müze. Burası tapınaktan ziyade kompleks bir yapı. Kompleksin diğer bölümü Beira gölünde kurulmuş keşişler için toplantı salonu. Biz oraya gitmeyeceğiz.
Gangaramaya Tapınağı 19. yy’ın sonlarında Ven tarafından kuruldu. Colombo’nun en önemli, en popüler Budist tapınaklarından birisi. Gangaramaya Tapınağı diğer tapınaklarda gördüğümüz gibi dışarıdan aşırı süslü değil, yüksek katlı, altın kaplı bir yapı değil, ancak içerisi sadelikten oldukça uzak bir görünüme sahip. Gördüğümüz tapınakların aksine çok geniş bir koleksiyona sahip kutsal bir ibadet yeri ya da bir eğitim merkezi. Zaten Gangaramaya tek bir tapınak değil, kompleks bir yapı.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Tapınağa giriyoruz. Buda heykelleri, aslanlar, periler ve çini vazolar, fil ve kuğulardan oluşan ahşap oymalar ve daha neler neler.
Baştan dediğimiz gibi diğer gördüğümüz tapınaklarda ki sadelik burada yok. Gangaramaya, ana tapınak, müze, kütüphane ve mesleki eğitim merkezlerinden oluşmaktadır. Burada ilk görmeyi istediğimiz sanki mikro küçüklükte olan Buda heykeli. Tapınakta Dünyanın en küçük Buda heykeli bulunuyor. Öyle ki bu heykel, ziyaretçilerin ancak büyüteçle görebileceği bir cam kutuya yerleştirilmiş.
Gerçi biz büyüteçten bakınca çok da fazla bir şey seçemedik. Yandan bakmak daha iyi geldi. Çok da bekleyemiyoruz. Arkamızda kalabalık bir grup sıra halinde geliyor.
Ana kutsal alan, parlak bir şekilde dekore edilmiş, çok sayıda Buda heykelleri ile çevrili devasa bir Buda heykeli içermekte.
Ana heykelin her iki yanında iki büyük fil dişi duruyor.
Dış mekan bölümüne geçtiğimizde çeşitli şekillerde oturan ve değişik el işaretleri yapan Buda heykelleri bizleri karşılıyor. Tapınağın önemli ikinci ayırt edici özelliği de burası. Bronz ve altın gibi metallerden yapılmış, oturma, ayakta durma, uyku ve meditasyon gibi farklı pozisyonlarda çok sayıda Buda heykeli bulunmakta. Arkada görünen manzara Hindistan’da ki UNESCO dünya listesine girmiş olan Mahabodhi Temple.
Sri Lanka gezimiz boyuca her yerde gördüğümüz Buda heykellerinde gerek oturuş gerekse ellerdeki değişik tutuş şekilleri farklı anlamlara geliyor. Ruh ve bilinç halini etkileyen, farkındalığı ve odaklanmayı derinleştiren, vücudumuzun enerjisini yükselttiğine inanılan parmakların pozisyonu önemli. Bunu en iyi şekilde tapınaktan sonra gittiğimiz Ulusal Müzede gözlemledik. Sri Lanka’da ve Uzak Doğu’da halkın büyük çoğunluğunun inandığı Budizm din olarak kabul edilse de aslında bir öğretidir.
Budizm öğretilerinin temeli; Meditasyon-içe bakış, reenkarnasyon-ölümden sonra ikinci yaşam ve karma- sebep sonuç kavramlarına dayanır.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Neyse biz tapınağı gezmeye devam edelim. Bu tapınak baştan dediğimiz gibi sadelikten çok uzak dizayn edilmiş. İçinde güzel heykeller, duvar resimleri, stupa var.
Müzeye giderken Budizm’in doğa üstü varlıkları karşımızda.
Şimdi diyeceksiniz ki bunlar bir Budist tapınağında bulunan olağan şeyler. Doğru, haklısınız ama aynı zamanda mobilyalar, heykelcikler koleksiyon parçalarıyla dolu birçok oda da vardı. İşte bunları doğrulayacak Gangaramaya Tapınağında bulunan müzeye geldik.
Burası tam bir kültür müzesi. Tapınak kompleksinde antika mobilyalar, eski arabalar ve dini eşyalar ve çok çeşitli kültürel eserlerin sergilendiği bir yer.
Sri Lanka’nın tarihi, sanatı ve kültürel mirası hakkında çok geniş bilgiler bulabilirsiniz. Bazılarımız antika dükkanına mı geldik acaba? dediler.
https://www.youtube.com/shorts/SM_NlKLHUOI?feature=share
Buda’nın ayak izi de tam karşımızda. Bu kadar büyük ayak izi olur mu? diye düşünmeden kendimizi alamadık.
Kültür Müzesinden çıkıp her Budist tapınağında bulunan Bodhi ağacını görüyoruz.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Kutsal Bodhi ağacı ilk kez Anuradhapura’daki Maha Bodhiya’dan getirilen Bo fidanı olarak dikilen bir ağaç. Bodi bir çeşit Hint inciri türünde bir ağaç. Kral Ashoka’nın MÖ 3. yy’da Sri Lanka’da bulduğu orijinal Bodi ağacı Budist rahibe Theree Sanghamitta tarafından Sri Lanka’ ya getirilmiş ve Kral Devanampiyatissa tarafından Anuradhapura’daki kraliyet bahçesine dikilmiş. İşte oradan alınan fidan buraya dikilmiş.
Biliyorsunuz Bodi, Bodhi ya da kısaca Bo ağacı Buda’nın altında aydınlanmaya ulaştığı bilgelik ağacı anlamına gelen ağaç kutsal sayılır. Bodi ağacının yağmur yağdırdığına ve burada yapılan duaların kabul olduğuna inanılır. Aslında burada dininiz ne olursa olsun sessizlikte bir süre durmak, derin bir nefes almak bile huzuru hissettiriyor.
Gangaramaya’da en son girdiğimiz yer göz alıcı renklerle Buda’nın hayatını ve öğretilerinin anlatıldığı tapınak kısmı. Girişte yine ay taşı yer almakta.
Renklerin parlaklığı hem gözümüzü kamaştırdı hem da garip bir huzur sağladı. Gezdiğimiz Budist tapınaklara göre renkler daha bir parlak geldi ve burası gerçekten çok süslü. Ve çok büyük bir Buda heykeli.
Tavan ve duvarlar Budanın hayatını ve yaptıklarını anlatan resimlerle dolu.
https://www.youtube.com/shorts/CB0x2GMlcTo?feature=share
Burası çok kalabalık ama çok ilginç bir şekilde çok sessiz. Burada özellikle herkes sessiz olmak zorunda. Çünkü dualar burada ediliyor.
Buda’ya nilüfer çiçekleri sunuluyor, inananlar tütsü ve mum yakmak için dışarıya çıkıyorlar.
Avluda mermer bir yapı ile çevrilmiş bembeyaz Buda heykeli. Myanmar’lı bir mermer yontu ustası tarafından tasarlanıp yapılmış. Gangaramaya Tapınağını gezdikten sonra vakti olanlar tapınağın keşişlere ait toplantı salonu olan buraya çok da uzakta olmayan Seema Malakaya Tapınağına gidebilirler.
Otobüsümüze binip Colombo’da ki otelimize gelirken ünlü Lotus Kulesini görüyoruz. Kule ışıklandırılmış. Belirli saniyeler ile rengi değişiyor. Durup izlemek istiyoruz ama mümkün değil. Herkes çekebildiği kadar çekiyor renklerin değişimini.
Colombo’da 2 gece konaklayacağımız otelimiz Fairway’a geldik.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yorum Bulunamadı