Sri Lanka gezimizde rotamız Kandy’den Nuwara Eliya’ya. Ünlü Seylan çayının (Sri Lanka 1972 yılı öncesinde Seylan adıyla biliniyordu) yetiştirildiği yere gidiyoruz. Sabah kahvaltısı sonrası valizlerimizi otobüsümüze yükledik ve onları Nuwara Eliya’ya doğru yola çıkardık. Bizi yaklaşık 2.5 saat sürecek virajlı yollardan geçerek orada bekleyecekler. Biz nasıl mı gideceğiz?. Sri Lanka’da Kandy’den Nuwara Eliya’ya gitmek için trenle seyahat etmek geleneksel hale gelmiş. Ama öyle sıradan bir tren değil. Birazdan göreceksiniz neden sıradan olmadığını. Haydi tren saatine yetişelim.

Bu tren Kandy’den Nuwara Eliya’ya giden ve sıradan olmayan bir özelliğe sahip. Belli bir süre sonra kapılarının açıldığı ve akrobatik hareketlerin yapıldığı bir tren yolculuğundan söz ediyoruz. Şimdi kafanızdan geçen soru şöyle…….. Nasıl yani; yolculuk sırasında trenin kapıları açılacak ve siz trenden sarkarak ya da ayak uzatarak değişik akrobatik hareketler mi yapacaksınız? Evet aynen öyle olacak. Kandy tren istasyonuna geldik.

Rehberimiz Ravi tren biletlerimizi alıyor.

Yolculuğumuz Kandy-Peradeniya’dan başlayacak ve Nuwara Eliya’ya geldiğimizde Nanu Oya’da sona erecek. Yaklaşık 4 saat yolculuğumuz var.

https://www.youtube.com/shorts/IXVEICVwBU4?feature=share

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Trende kapıların açılacağı zamana kadar (ki hareket ettikten 2-3 durak sonra açılacakmış) bir şeyler atıştırıyoruz. Kahvaltı sonrası hemen yola çıktık ama yolculuk çok uzun. Trende hemen bir şeyler bulmak zor. En iyisi tedbirli olmak. Kahveler bile hazır. Hem atıştıralım hem de size birazcık Nuwara Eliya’dan bahsedelim.  

Nuwara Eliya Sri Lanka’nın merkezinde dağlık bölgede bir şehir. Adı “ovadaki şehir” veya “ışık şehri” anlamına gelir ve 1868 m yüksekliktedir. Sri Lanka’nın çay üretiminde ki en önemli yeri kabul edilir. Şehir 1846’da Albert Gölü kaşifi Samuel Baker tarafından kuruldu. Henüz trenin kapıları açılmadı. İlk pozlar pencereden sarkarak……

Herkes bir pencereden sarkıyor. Kapıların açılmasını heyecanla bekliyoruz.

Veeeeee işte kapılar da açıldı. Ülkemizde asla böyle bir şeyin olamayacağı bir durum ama insanlar burada öyle alışmışlar ki bu anı merakla ve heyecanla bekliyorlar.

Biz de eksik kalmayalım dedik. Heyecanlı ama dikkatli bir şekilde pozlarımızı verdik. Arkadaşlarımız bu adrenalin anlarının videosunu çektiler.

Arka kapılardan birinde rehberlerimiz Ravi ve Şehnaz görünüyor.

Çok eğlenceli tren yolculuğumuzda inme vakti geldi. Nuwara Eliya’da tren istasyonu yoktur. En yakın istasyon Nuwara Eliya’ya 6 km uzaklıktaki Nanu Oya’dır.

Nuwara Eliya ikliminden dolayı Seylan’daki yetiştiricilerin gözdesi haline geldi ve Küçük İngiltere olarak adlandırıldı. Günümüzde bazı binalar hala İngiliz tarzını koruyorlar. Sislerle örtülü dağlar ve teraslı çay tarlaları arasından geçiyoruz.

Kendimizi bir an Karadeniz’de Rize’de çay bahçelerinden geçiyor gibi sandık.

https://www.youtube.com/shorts/o6TgUsIh3J8?feature=share

Biz çay fabrikası Bluefield’e gidiyoruz. Bluefield Çay Bahçeleri, 1800’lerin başında bir bankacı olan Maurice Worms tarafından kuruldu ve 1841 yılında orman arazilerini satın alarak çay ekimini başlattı.

Fabrika hakkında bilgiler aldıktan sonra çay hasadına gidiyoruz.

Nesli taktı sepeti arkasına “çay elinden öteye” türküsünü mırıldanarak çay hasadı yapıyor.

Ben tabi ki video çekmekle meşgulüm.

https://www.youtube.com/shorts/ro7FCMNMuS8?feature=share

Sıra geldi üretilen çaylar hakkında bilgi almaya. Çay çeşitlerini öğreniyor, tadlarına bakıyor ve çaylarımızı alıyoruz.

Nuwara Eliya’da bu gece konaklayacağız. Otelimiz Araliya Red yılbaşı hazırlıklarını yapmış. Ertesi gün Nuwara Eliya Postanesine ve Gregory Gölü’ne gideceğiz.  

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kahvaltı sonrası Gregory Gölü’ne gidiyoruz.  Gregory Gölü, Gregory Rezervuarı olarak da adlandırılır.

Hava yine yağmurlu. Dambulla’da nasıl ıslandığımızı unutmadık ve tedbirimizi aldık. Zaten Sri Lanka’da her an tedbirli davranmak zorundasınız. Hava aniden değişim gösteriyor.

Yağmurluklarımızı giydik ve göl çevresinde tur atıyoruz.  Bölge aslında kasabayı çevreleyen küçük tepelerin eteklerinde bir bataklıkmış. Gregory Gölü, 1873 yılında İngiliz Valisi Sir William döneminde oluşturulmuş. 

Çiçek bahçeleri çok güzel, yeşillik zaten muazzam ve ortada yer alan bir göl. Sürat tekneleri ve su bisikletleriyle gezinti yapabilirsiniz. Biz yürümeyi ve bol bol fotoğraf çekmeyi tercih ettik.

Göl gezisi sonrası şehir merkezine gidiyoruz ve postaneye uğruyoruz. Nuwara Eliya Postanesi şehir merkezinde bulunur ve Sri Lanka’daki en eski postanelerden biridir.

Bina iki katlı, kırmızı tuğlalı, saat kulesine sahip olup 1894 yılında İngilizler tarafından inşa edilmiştir. 

Burada sevdiklerimize kart atıyoruz ve şehir merkezine gidiyoruz.

Vaktiniz varsa hemen Nuwara Eliya Postane binası yanında ki Victoria Park’ı gezebilirsiniz. Park halka açıktır.  

İlçe merkezi yürüyerek gezilebilecek kadar küçük.

Çevreyi dolaşıp Bale Bazaar’a gidiyoruz.

Nuwara Eliya’dan deniz kenarında ki Negombo’ya doğru yola çıktık. Ama buraya kadar gelip de şöyle dalından kopmuş bir Hindistan cevizi meyvesinin tadına bakmadan olmaz dedik. Hindistan cevizi meyvelerini özel olarak hazırlıyorlar.

Önce suyunu içtik sonra kendisini yedik. Tadı mı bize göre ehhhhh işteeeee. Yani çok hoşumuza gitmedi. 

Güzergah üzerinde çok güzel ve işimize çok yarayacak olan bir bahçeye gidiyoruz. New Regent Herbal Garden. Bahçeye girdiğimizde görevli bitkiler ve bitkilerden elde edilen ürünler hakkında bilgiler verdi. Neler yok ki. Aklınıza gelebilecek her türlü bitki yetiştiriliyor hem de organik.

Aleovera, ginger (zencefil), cocoa (kakao), cinnamom (tarçın) ve daha niceleri. Hemen hemen her tatlının olmazsa olmazı kakaonun meyvesinin içi de ilginç.

Bu bitkilerden elde edilen ürünler. Vücut detoxundan, öksürüğe, yağ eritmeden hemoride kadar neler neler. Bilgileri verirken herkes hangi üründen alacağını listede işaretledi.

Burada özellikle tarçından bahsedeceğiz. Sri Lanka çayı ne kadar ünlüyse Sri Lanka tarçını da dünyada ilk sırada. Tarçın içerisinde bulunan kumarin miktarı insan sağlığı için çok önemlidir. Kumarin miktarı en az olan tarçın ise Sri Lanka tarçınıdır. Aklımıza çayın yanına tarçını da yazdık.

Ürünlerde otobüse yerleştirildi. Negombo’ya doğru yola devam. Yine yaklaşık 3 saat yolumuz var.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Nuwara Eliya’ya nasıl gidilir?

Tren ile: Colombo veya Kandy’den gelebilirsiniz. Günde 4 kez tren seferleri var. Nuwara Eliya’da tren istasyonu yoktur: Nuwara Eliya’ya gelince en yakın 6 km uzaklıktaki Nanu Oya’da inmelisiniz. Nanu Oya’da inince Nuwara Eliya’nın merkezine giden tuk tuk, taksi ve yerel otobüslere binebilirsiniz. Biz tuk tuklara binmenizi öneririz. Filipinler’de binmiştik ve çok keyifliydi.

Otobüs ile: Colombo’dan 79 numaralı otobüse binebilirsiniz. Günde üç kez sefer var. Kandy’den ise her 20 dakikada otobüs var. Ancaaaak Colombo ile Nuwara Eliya arasındaki karayolu taşımacılığı çok yavaş. Öyle ki yol tabelasında 60 km gördüğünüz mesafe 3 saatte tamamlanıyor. Tabi buna bir de trafik, hava koşulları da eklenince süre daha da uzayacaktır

Nuwara Eliya’dan Negombo’ya gidiyoruz.

https://www.youtube.com/shorts/_WGSv7eQgz8?feature=share

Negombo’da görüşmek üzere………