Adını verdiği Como Gölü ile tanınan Como şehri Milano’dan 50 km uzaklıktadır. Milano’ya özellikle Duomo Katedrali’ni görmek için gelenlere tavsiyemiz Maggiore Gölü’ne gidip (Milano’ya 90 km uzaklıkta) Borromean Adaları’nı görmeleri ve Como’ya gelmeleridir.

Avrupa’da ilgi çekici sayfiye yerlerinden birisi olan Como “Citta di Seta” (İpek Şehri) diye anılmaktadır ve dünyada tek olan “Setificio” (İpek akademisi) bulunmaktadır. Masmavi suları, etrafını saran yeşil bitki örtüsüyle ve karla kaplı Alpler’in gölgesinde ki Como Gölü gelenleri fazlasıyla büyülüyor.

Gezimizin son durağı olan Como’da 1 gece konaklayıp ülkemize döneceğiz. Sadece 1 gece ve gündüz olan vaktimizi en iyi şekilde değerlendireceğiz. Haydi o zaman gezme vakti…….

Como Katedrali 

Como Katedrali (Cattedrale di Santa Maria Assunta, Duomo di Como) Kutsal Bakire Meryem’in Varsayımına adanmış İtalya’da inşa edilen son Gotik katedral olarak tanımlanır.

Como Piskoposunun oturduğu yerdir. Comoda inşaatına 1396’da başlanan katedralin yapımı yaklaşık 400 yıl sürdü ve 18.yy’ın ilk yarısında sona erdi.

Gece görünümü de muhteşem

Görkemli batı cephesi 1457 ile 1498 yılları arasında inşa edilmiştir ve bir gül pencereye sahiptir.

Como katedralinin kendi çan kulesi yoktur. Katedralin dört çanı, Torre del Broletto‘nun üzerine yerleştirilmiştir.

Turistler için ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.30-17.30/ Cumartesi 10.45-16.30/ Pazar 13.00-16.30. Giriş ücretsizdir.

Brunate Funikuleri ile Como Gölü keyfi

Como’ya geldiğiniz zaman mutlaka yapılması gereken Brunate Tepesi‘ne çıkmak ve Como’yu yukarıdan kuşbakışı seyretmektir. Güzel manzaralar peşindeyseniz bu fırsatı kendinize yaratın. Brunate Como’ya çok yakın bir kasaba ve bu kasabanın bir diğer ilgi çekici yanı ise 1894 yılında yapılmış bir funikuler ile çıkıyor olmanız. Tabi siz isterseniz araba ile de çıkabilirsini ama hem yollar dar hem de istediğiniz yerde durup fotoğraf çekmek zor. Biz funikuler ile Brunate Tepesine çıkmayı akşam saatlerine denk getirdik. Hem Como Gölü’nün gün batımını izleyelim hem de gece Como nasıl görünüyor izleyelim dedik. Füniküler, Como eski şehir merkezine sadece 15 dakikalık yürüme mesafesindedir. Gölün sağ tarafından lokanta ve kafelerin önünden yürüyerek (Piazza de GASPERİ) funikulere bineceğimiz binaya geldik. Biletlerimizi gidiş-dönüş olarak aldık. Çok pahalı değil. Bazı zamanlarda çok sıra oluyormuş ama bizim gittiğimiz saatte oldukça sakindi. Gerçi sıra olsa da beklerdik

Funikulerde ister yukarı çıkarken isterseniz inerken mutlaka göl tarafına bakan ilk vagona binmeye çalışın.

Funikuler yolculuğu 5-6 dakika sürüyor ama manzara seyrine doyum olmuyor.

Como Gölü’nün gün batımı manzaraları muhteşem.

Seyir terasından Como Gölü manzarasını izlemek gerçekten heyecan verici bir deneyim. Brunate’den Como manzarası muhteşem. Tüm Duomo Katedrali‘ni üstten görebilirsiniz. 

Brunate’de isterseniz arka sokakları da dolaşabilirsiniz. Bisiklet kiralayarak dolaşma imkanınız da var. Gündüz olsa sanırız ki çok keyifli olurdu.  

Tepede bir kaç cafe restoran var.  Manzaraya karşı bir şeyler yemek içmek keyifli olur. Biz tercihimizi kahveden yana kullandık. Yiyecek ve içecekler aşağıdan biraz daha pahalı. Aman ne yapalım Brunate’ye kaç kere geleceğiz ki.

Bugün Como’da son günümüz. İtalya gezimizi bitiriyoruz ve akşama ülkemize uçacağız. Kahvaltı sonrası Como gölünün çevresini gezeceğiz. Piazza Volta meydanındayız. Karşımızda Tempio Voltiano (Volta Temple) yani Alessandro Volta Müzesi.

Tempio Voltiano (Volta Temple) (Alessandro Volta Müzesi)

Volta 1745 yılında Como’da doğan elektrik bataryasının mucidi. Müze Volta’nın 100.ölüm yıl dönümünü kutlamak için 1927 yılında tamamlanmış. Fizikçi tarafından kullanılan erken piller de dahil olmak üzere bir çok bilimsel enstrümana ev sahipliği yapıyor. Kapalı olduğu için ancak dışarıdan çekebildiğimiz resim. Pazartesi günü kapalı olan müze Salı-Pazar günleri saat 10.00-18.00 açık. Giriş ücretli ancak her ayın ilk Pazar günü ücretsiz. 

Monumento ai Caduti (Birinci Dünya Savaşı Anıtı)

Tempio Voltiano’nun yakınında 33 m yüksekliğindeki anıt Birinci Dünya Savaşı’nda ölen askerlerin anısına yapılmış ve 650 şehit askerin yazılı isimlerini gösterir. Mimar Giuseppe Terragni tasarlanan anıt 1933 yılında açıldı. Pazar öğleden sonra açık olan anıtın tepesine çıkmak mümkündür.

Gölün sol tarafından yürümeye başlıyoruz. Como’da çok lüks villalar var. Film sahnelerine mekan olmuş olanlardan botanik bahçesi gibi çok güzel olanlara, ziyarete açık olanlardan, yanına yaklaşmamanız için mahkeme kararı olanlara kadar.  Haydi merak edenler için detaylara geçelim.

Villa del Balbianello

Lavedo burnunun ucunda yer alan villada şöyle 1 gece uyuklasam bile diyemezsiniz. Çünkü villa düğünlerin, törenlerin hatta fotoğraf setlerinin yapıldığı bir yer konumunda. Fotoğraflar:  lakecomotravel.com/villa-balbianello-lake-como

Star Wars’daki düğün sahnesinin çekildiği villa işte burası. Teraslı bahçeleri muhteşem güzel. Gezmek isteyenler sadece bahçeyi ya da bahçe+villayı gezebilirler. Girişler ücretli. Resmi web sayfasından güncel fiyatlara bakabilir ve biletinizi alabilirsiniz.

Nasıl giderim derseniz Via delgi Artigiani’den başlayan 1 km’lik bir patika yoldan yürüyerek ya da Lenno plajından bir taksiyle villaya ulaşabilirsiniz. Villa Balbianello’ya giden patikanın başlangıcı

Villa Mart ortasından Kasım ortasına kadar açık. Ziyaret saatleri: Salı/Perşembe/ Cuma 10.30 – 18.30 Cumartesi/ Pazar Tatiller: 10.30 – 19.30 Pazartesi ve Çarşamba günleri kapalıdır.

Villa Melzi d’Eril

Bellagio’da bulunan villa Francesco Melzi d’Eril’in yazlık ikametgahı olarak 1800’lerin başında kuruldu. Villa maalesef halka açık değil. Sadece bahçesi gezilebiliyor. Fotoğraflar:giardinidivillamelzi.it/en/home-eng/

Mart ayının başından Ekim ayının sonuna kadar 09.30-18.30 açık. Giriş ücretli. Internet üzerinden fiyatları inceleyebilirsiniz. Ancak ödeme nakit yapılabiliyor. Kredi kartı geçerli değil. Nasıl gideceksiniz: Bellagio’ya gidebilir ve iskeleden yürüyerek 15 dakika içinde Villa Melzi’de olabilirsiniz.

Villa Oleandra   

Bu villayı özellikle George Clooney hayranları için yazıyoruz. Laglio’nun göl kıyısındaki George Clooney’in 4 villasından sadece birisi. Villa L’Oleandra’yı 2001 yılında satın alan Clooney’in villasını gezmek mümkün değil. Villa 18. yy boyunca Heinz ailesine aittir ve özel arazide su kenarında yer almakta. Villanın çok fazla restorasyon çalışmaları olduğu için Bay Clooney, hemen yaşanabilir durumda olan yakındaki Villa Margherita’yı da satın almış. Villa Oleandra’yı gezmeyi çok isterdiniz belki ama Villa Oleandra’yı gezmeyi bir kenara bırakın yaklaşanlar bile oldukça iyi bir para cezası ödüyorlarmış. Çünkü Laglio belediye başkanı, Ünlü Hollywood yıldızının mahremiyetini korumak  için villanın etrafına park etmeyi veya tekne ile mülke yaklaşmayı yasaklayan bir kararname çıkarmış.  Haberiniz olsun. Fotoğraf http://lakecomoexplore.com/villa-oleandra-lake-como/

Biz bu villaların hiçbirini gezemedik. Çünkü bu villalar Como Şehrinin yakınlarında olduğu için gitmeye vaktimiz yoktu. Biz gölün çevresinde olan Villa Olmo’ya gittik. Hem bahçesini hem de içini gördük. 

Villa Olmo

Como şehrinin sembollerinden olan villa 1797 yılında Marki Innocenzo Odescalchi tarafından yaptırılmış ve adını günümüzde artık yaşamayan süslü bahçelerin ortasına dikilmiş bir karaağaçtan almıştır. Gölün kenarında 500 m yürüyüşle ulaşılabilmektedir

Como belediyesi tarafından 1924’te satın alındı ​​ve halka ziyaret için açıktır.

Villa Olmo konferanslar, etkinlikler ve sanat sergilerine ev sahipliği yapmaktadır.

Villa Olmo’nun iç mekanları tablolar,  heykeller ve  değerli alçı süslemeler açısından zengindir. 

Hatta villanın birbirinden güzel salonları arasında, geçmişi 1883 yılına dayanan ve mükemmel akustik sağlayan tiyatro var.

Villa Olmo içerisinde bir de Şapel bulunuyor.

Villa Olmo’nun önündeki İtalyan bahçesi,  büyük bir çeşme ve pagan Tanrıları temsil eden birkaç heykelin yanı sıra, mükemmel bakımlı ve simetrik çiçeklere ev sahipliği yapıyor. 

Villa Olmo’ya giriş ücretsiz. Villa’daki kültür operatörlerinin yardımı ile belirli zamanlarda ziyaret edilebilir. Rehberli tur yapılmıyor. Bahçeler: her gün 07.00-19.00 Villa: Salı-Pazar, 10.00-18.00

Villa Olmo!ya giderken yolumuz üzerinde ki diğer villalar

Villa Saporiti

Villa Olmo’ya giderken yolumuzun üstünde Villa Saporiti var. Villa Saporiti veya “La Rotonda” adını göle doğru uzanan eliptik salona borçludur. Villa Saporiti 18.yy sonunda inşa edildi. Şu anda Como eyaletinin hükümet dairelerinin merkezidir ve halka açık değildir.

Villa Gallia 

Gallia en eski villa olup 1615 yılında başrahip Marco Gallio’nun yazlık evi olarak inşa edilmiştir.  Günümüzde Como eyaletinin hükümet dairelerinin merkezidir ve halka açık değildir.

Villalardan zamanınız kalırsa Como’da görülmesi gereken diğer yerler

Porta Torre (Torre di Porta Vittoria

Şehrinin en önemli girişini korumak için 1192 yılında inşa edilmiş, 40 m yüksekliğinde görkemli bir kaledir. Kare planlı büyük sur duvarının dış cephesinde iki kemer  vardır.

Monumento alla Resistenza Europea (Avrupa Direniş Anıtı)

Milano’lu heykeltraş Gianni Colombo tarafından projelendirilmiş anıt II. Dünya Savaşı’nda ölüm cezasına çarptırılanlarına adanmış. Anıt çeşitli toplumlara ait mahkumlar tarafından 18 farklı dilde yazılan metal levhalara uzanan merdivenlerden oluşuyor. Buradaki taşlar Nazi toplama kamplarından ve Hiroşima kentinden getirildi. Anıtın bronz kısımlarında, II. Dünya Savaşı’ndan gelen halkların sözleri yazılıdır. Anıtın açılışı 28 Mayıs 1983’te İtalya Cumhurbaşkanı Sandro Pertini tarafından yapıldı. Her zaman açık olan anıt ücretsiz olarak gezilebilir.

Como’da Ulaşım nasıl sağlanıyor

Como’da ulaşım şehir içindeki otobüs, tren ve feribot hatlarıyla sağlanıyor. Eğer siz yakınlardaki VarennaBellagio ve Menaggio köylerine gitmek isterseniz en kolay yol feribottur. Hızlı ve yavaş feribot olarak 2 ayrı feribot var. Como-Bellagio rotasında. Yavaş olan 2 saat, hızlı olan ise 1 saat sürüyor. Aralarında fiyat farkı tek yön ya da gidiş dönüş olarak fark gösteriyor. Uzun mesafeli feribot kullanımının yanında Bellagio-Varenna ya da Bellagio-Menaggio arasında 10-15 dakika süren feribotlar da mevcut. Özel tekneler ile de seyahat edebilirsiniz. Geniş bilgi burada

Vaktiniz varsa Como’da yapabileceğiniz diğer bir aktivite ise Como Gölünü uçakla dolaşmak olmalı. Turlar iki kişilik uçuş şeklinde ve 30 dakika sürüyor. Yoğun yaz sezonunda en az 4 gün önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Rezervasyon ve bilgi için buraya

Como Gölünde yüzülüyor mu? diyenlere cevabımız Evet.

Geldiğiniz zamanda suyun sıcaklığı sizin için uygunsa tabi ki yüzebilirsiniz. Taşlar içinde deniz ayakkabılarınız olmalı. Yüzmek için bizim önerimiz Moltrasio plajı. Bunun için feribota atlayın ve sahile ulaşın. Ama siz isterseniz önce feribotla diğer yüzülebilecek yerleri de keşfedebilirsiniz.

Como’dan ayrılırken buraya bir kez daha kendimiz gelmeyi ve daha uzun kalmayı hayal defterimize yazmıştık bile.