Kutsal Diş Kalıntısı Tapınağı ile tarihin derinliklerine bir göz atıp, Kandy Gölü ile günümüz güzelliklerini seyrettikten sonra özellikle Hindistan’da ve Uzak Doğu’da yaygın olan bir kıyafeti denemeye gidiyoruz.
Saree ya da söyleniş şekli ile Sari giyeceğiz. Silklanka mağazasına gittiğimizde önce ipekler hakkında bilgi alıyoruz. Mağaza görevlisinin ipeklerin değişik şekilde nasıl giyildiğini gösteren güzel showundan sonra üst kata çıkıyoruz.
Saree giymeyi deneyeceğiz. Saree giymesi dedim ama aslında saree uzun bir kumaşın (uzunluğu yaklaşık 4-9 m arasında değişiyor) vücudunuza sarılması ile oluşturulan bir kıyafet. Bu kıyafeti giymek için yardımcı olacak mağaza görevlisi geliyor. Önce kumaşı seçmemiz gerekiyor. Saree denemesi yapacak olan grubumuzun hanımları ile birlikte değişik renkteki kumaşları seçiyoruz. Nesli deneme yapmayıp benim fotoğraflarımı çekmeyi tercih etti.
Kumaş seçimi sonrası üstte büstiyer olarak giyilecek uygun bluzu giydim ve saree giymek için hazırım. Görevli kumaşı bana giydirmeye hazırlarken hem saree hakkında bilgi vereyim hem de nasıl sarılıp kıyafet haline getirildiğini anlatayım.
Saree aslında Hindistan’da oldukça yaygın bir kıyafet. Kumaşın boyu genel olarak 4 ile 9 m arasında değişiyor. Uzun yıllar ipekten yapılmış ama son yıllarda sentetik kumaşlardan da hazırlanıyormuş. Kumaş bedene sarılarak ucu omuzdan aşağı sarkıtılır ya da başa örtülür. MÖ 2. yy’da kabartmalarda gösterilen saree giyiminde belden yukarısı çıplak, kumaş kalçalara sarılarak önde bir çeşit kıvrım oluşturacak şekilde bacaklara sarıldığı görülmekte. Hindu kadınlar genel olarak saree’yi kısa bir bluz ve bir etek üstüne giyerler. Kumaşı katlayarak eteğin içine sokarlar ve böylelikle uzun bir etek giymiş görünümü verirler. İşte biz de bu usul gereği saree giymeye devam ediyoruz.
Hint kadınlarının kıyafeti olmakla birlikte etkisi Sri Lanka, Bangladeş, Pakistan ve Nepal’de görülüyor. Yüzyıllar boyunca çok küçük değişikliklere uğrayan saree giyinmenin en büyük nedeni ferah ve rahat olması deniliyor. Günlük hayatta giyilen bu kadar uzun kumaş yani saree ile ne kadar rahat hareket edilebilir pek anlayamadım. Özellikle kumaş kolun üzerine yerleştirilince kolu kullanmak zorlaşıyor. Neyse giyinmeye pardon sarınmaya devam.
Gerçekten çok şık görünüm veren saree aslında kıyafeti giyen kişi hakkında dışarıya birçok bilgiler vermekte. Kumaş giyiliş şekli, rengi ve dokusu ile giyen kişinin sosyal statüsü, mesleği, bölgesi ve hatta dini hakkında ipuçları taşımakta. Çok şık olan saree giyiminde sadece vücuda sarım önemli. Çatal iğne, toka ya da herhangi bir şey kullanılmaz. Bir de en önemlisi bu kumaşı tek başına sarmak zor. Mutlaka en az bir kişinin yardımı şart.
Saree giymeyi tamamladık. Saree giyimini tamamlamak için bilezikler, kolyeler, küpeler de bir saree’nin olmazsa olmazlarıymış. Görevliye teşekkür ediyorum.
Saree’nin en önemli olayı elle yapılan pilileri. Hem karın bölgesinde hem de omuzda kullanılan pililer ile ortaya muhteşem bir görünüm çıkıyor.
Bu pililerin yapılışı da, kullanım amacına, bulunduğu coğrafyaya ve şartlara göre değişiyormuş. Bazen pililer açılarak kola atılıyor bazen de kafaya geçirilerek bir çeşit eşarp görevi de görüyormuş veeeeeeee Sareenin neredeyse 100’den fazla yapılış şekli olduğunu öğrenince daha da şaşırdık.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Saree giyimini tamamlayıp Sri Lanka’da çok ünlü olan mavi safirleri görmek üzere ve belki de almak için mücevher mağazasına gidiyoruz. Kadınların olduğu kadar erkeklerinde ilgisini çeken mücevherler iddia ediyoruz ki %100 görülmeye değer. Sri Lanka’nın en iyi üç kuyumcu dükkanından biri olan Tiesh by Lakmini Jewelry mağazasına gittiğimizde öncelikle madenleri nasıl inşa ettiklerini ve değerli mücevher taşlarını nasıl topladıklarını gösteren, ülkede değerli taşlar için emek yoğun madencilik sürecini anlatan kısa bir film izledik.
Sonra müze gibi hazırladıkları görselleri gezdik.
veeee tabi ki sıra geldi mücevherlerin olduğu ışıl ışıl göz kamaştıran mağazayı gezmeye. Alışveriş yapmak size bağlı. Ama sadece gezmek de çok keyifli. Eğer bir şey almaya karar verirseniz sıkı pazarlık yapmayı unutmayın. Biz mağazayı gezmeyi ve alışveriş yapan arkadaşlarımızı izlemeyi tercih ettik.
Mücevherler hakkında yapılan konuşmalarda beş değerli mücevherden yalnızca safir ve özellikle de mavi safir Sri Lanka’da bulunurmuş. İşte karşımızda muhteşem bir eser. Mavi safir, ülkeden gelen çeşitli değerli taşlarla süslenmiş 18 ayar sarı ve beyaz altından yapılmış bir taç üzerinde oturuyor.
Ancak konu mücevher olunca, bu konuda çok fazla bilgimiz yok. Çok güzel şeyler beğeniriz ama kaliteyi tartışacak bilgiye sahip değiliz. Mağazada yüzüklere kolyelere ve daha birçok şeye baktık ama gerçekten fiyatların bizce biraz pahalı olduğunu düşündük.
Alışveriş yapan arkadaşlarımızı beklerken mağaza girişinde ikram edilen çay kahveyi içiyoruz.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yorum Bulunamadı